EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

25 d'abril 2019

María Medem, autora revelació del Saló del Còmic

María Medem, exestudiant del postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual, ha guanyat el premi “Autora revelació” del Saló del Còmic de Barcelona d'enguany.

Nascuda a Sevilla el 1994, Medem és considerada una de les veus més interessants del còmic independent espanyol, i després d'autoeditar-se fanzines ha debutat en la novel·la gràfica amb Cénit (Apa Apa).

María Medem, autora revelació del Saló del Còmic
24 d'abril 2019

Presentació del projecte “Nixi for Children”

Nixi for Children” és una eina de realitat virtual per reduir l’ansietat preoperatòria per a pacients pediàtrics i les seves famílies desenvolupada per Tomàs Lóbez, exestudiant del Grau de Disseny d’EINA, en col·laboració amb equips mèdics, pacients i familiars.

El divendres 3 de maig es presenta públicament el projecte i es dóna inici a l'assaig clínic que s'ha dissenyat amb l'equip d'anestèsia pediàtrica de l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti).

La presentació servirà per fer el llançament de la campanya de crowdfunding que farà possible la implementació real del projecte i comptarà amb la presència de totes les persones que han col·laborat desinteressadament en el projecte des de l'inici (metges i metgesses, anestesistes, psicòlegs, professors, pares i mares d'expacients) i que han ajudat en el procés de desenvolupament de “Nixi for Children”.


Múltiples estudis han demostrat que l'ansietat i l'estrès preoperatoris allarguen el procés de recuperació i augmenten el dolor.

L’objectiu d’aquest projecte, que va néixer del Treball Fi de Grau fet per al Tomàs a EINA en col·laboració amb l'Hospital Sant Joan de Déu, és desenvolupar eines d'entrenament i experiències de realitat virtual per a pacients pediàtrics per a ajudar-los a comprendre millor el procés pel qual han de passar.

El coneixement i la informació sobre els temors del pacient es tradueixen en una atenció mèdica més personalitzada i eficient. “Nixi for Children” és una eina que facilita la comunicació entre familiars, els metges, i els nens/es en termes de cirurgia, quiròfan i procés d'hospitalització.


L’esdeveniment compta amb la col·laboració de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, J. Torrent Institute, el Celler La Vinyeta, el Museu del Disseny de Barcelona, Sauleda i EINA.

Nixi for children
24 d'abril 2019

Exposició “Espai i memòria. Intervencions en l’Unité d’Habitation de Le Corbusier”

“Espai i memòria” és un homenatge a la figura de Le Corbusier vist des de les perspectives de disseny actual que han realitzat els estudiants del Màster en Disseny d’espais d’EINA, en el marc de la Setmana d’Arquitectura, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb Barcelona Building Construmat i ArquinFAD.

“Espai i memòria” és una exposició centrada en la reinterpretació i actualització d’un apartament de l’Unité d’Habitation que Le Corbusier va projectar i construir a Marsella entre 1945 i 1952.

La mostra posa de relleu la valoració històrica de l’espai preexistent, la contextualització de l’edifici des del punt de vista de la curiosa evolució del Moviment Modern, així com també l’anàlisi d’intervencions realitzades per diferents dissenyadors, com Bourollec, Eccal o Mendini.

L’exposició va més enllà i planteja propostes de disseny vinculades a les realitats contemporànies i a la figura del nou usuari, tot mantenint el valor intrínsecament arquitectònic del patrimoni existent.

Exposició “Espai i memòria. Intervencions en l’Unité d’Habitation de Le Corbusier”
23 d'abril 2019

Estudiants d'EINA participen a Utopia Markets Photo

 • Del 10 al 12 de maig
 • Divendres 10, de 19h a 23h. Dissabte 11 i diumenge 12, d’11h a 22h
 • Utopia 126 (Cristóbal de Moura, 126, Barcelona)

Estudiants del Postgrau en Fotografia i disseny editorial d’EINA participen a la fira Utopia Markets Photo.

A l’estand que EINA tindrà a Utopia 126, es podrà conversar i adquirir l’obra dels autors participants: Danny Arcos Tigasi, Raquel Ares Garaboa, Alejandro Cadena Vásconez, Margarita Díaz Ortiz, Mariona Font Marsal, Sofía Gómez Aranda, Martina Jané i Gutiérrez, Maria Victoria Lopez, Júlia Millet Abascal, Mónica Morcego Llonch, Víctor Moreno Eguren, Júlia Ribera Marsal, Alba Sadurní Sala, Marc Villalba Moras.

Víctor Moreno Eguren
23 d'abril 2019

ExpoSURE 2019. Fotògrafs com a dissenyadors, dissenyadors com a fotògrafs

“ExpoSURE 2019. Fotògrafs com a dissenyadors, dissenyadors com a fotògrafs” és la mostra col·lectiva dels projectes dels i les estudiants del Postgrau en Fotografia i Disseny editorial d’EINA.

A les parets de la galeria Barra de Ferro les fotografies t’interpel·len, en una exhibició pública i desvergonyida. Al peu, els fotollibres, més púdics, ofereixen una lectura íntima i privada de la mirada dels fotògrafs, dels seus mons interiors. Una conversa de tu a tu entre el lector i el fotògraf-dissenyador. La memòria i la recerca d’identitat individual i col·lectiva prenen força en l’obra del col·lectiu ExpoSURE d’enguany a EINA.

Hi participen: Danny Arcos Tigasi, Raque Ares Garaboa, Alejandro Cadena Vásconez, Margarita Díaz Ortiz, Mariona Font Marsal, Sofía Gómez Aranda, Martina Jané i Gutiérrez, Maria Victoria Lopez, Júlia Millet Abascal, Mónica Morcego Llonch, Víctor Moreno Eguren, Júlia Ribera Marsal, Alba Sadurni Sala, Marc Villalba Moras.

Monica Morcego
© Monica Morcego
23 d'abril 2019

1a edició dels Premis Clip

Els Premis Clip són una iniciativa dels estudiants del Grau de Disseny d’EINA, de l’assignatura de 3r curs de Creació audiovisual, conduïda per Salvador Sunyer.

Jurat: Javier Jaén, creador visual, Jaume Ripoll, distribuidor de FILMIN, Andrés Mellinas, productor de Nanouk Films

L’esdeveniment consta de la projecció d’una selecció de peces audiovisuals realitzades pels estudiants d’aquesta assignatura, i el posterior lliurament de premis.

Cada estudiant ha creat 3 mini curts, partint de la base de no tenir pressupost ni material tècnic professional. El primer curt s’ha treballat amb la tècnica narrativa del “found footage” o material d’arxiu; el segon generant un dispositiu dramàtic documental per reflexionar sobre un tema personal; i el tercer intervenint en un espai públic físic o digital.

1a edició dels Premis Clip
23 d'abril 2019

Projecció del documental “Los últimos / Endless Letterpress”

L’Espai cultural EINA Barra de Ferro acull la projecció de “Los últimos / Endless Letterpress”, un documental sobre les darreres impremtes tipogràfiques a Argentina realitzat per Pablo Pivetta i Nicolàs Rodríguez Fuchs, que comptarà amb la presentació que realitzarà Enric Jardí, coordinador del Màster en Tipografia avançada d’EINA.

El documental se centra en com davant el deteriorament de les màquines i l'avanç de les noves tecnologies, els històrics impressors es troben tancant els seus tallers. Al mateix temps, un grup de joves redescobreix la més gran innovació tècnica en la història de la paraula escrita: la impressió de caràcters mòbils. L'últim mecànic gràfic del país serà l'encarregat d'ensenyar-los. El documental és una reflexió sobre la resistència del letterpress al pas del temps.

“Los últimos / Endless Letterpress”
16 d'abril 2019

Jordi Fulla 1967-2019

El dimarts 16 d’abril ens ha deixat Jordi Fulla, patró de la Fundació EINA. El pintor, destacat artista i referent de la generació dels noranta, va ser estudiant i professor d’EINA. Ha estat un prolífic creador del panorama artístic contemporani que durant la seva extensa trajectòria creativa ha desenvolupat un univers metafísic i poètic excepcional.

El seus treballs han estat exposats al Japó, Portugal, Països Baixos, Itàlia, França i en múltiples mostres com ARCO, Art Cologne i Art Chicago.

La Fundació i el Centre expressen el seu dolor per pèrdua tan sensible i inesperada i el seu sentit reconeixement i agraïment per la seva aportació.

Jordi Fulla
12 d'abril 2019

PRINT.ed #5. Fira de publicacions singulars

FIRA

PRINT.ed es proposa com a una fira de petit format dedicada a l'àmbit de les publicacions singulars, entenent com a tals tota mena de treballs d'edició on s'especula al voltant de la idea de llibre en el seu sentit més ampli.

Aquest any hi participen:

L’objectiu és oferir als participants un esdeveniment i un context interdisciplinar, des d’on comunicar-se mútuament i amb el públic, donant alhora sortida, de manera professional, al producte de les especulacions generades de portes endins. Establir ponts i provocar encreuaments i encontres ens enriqueix i genera un teixit d’interessos comuns que s’ha d’expandir a través d’aquests contactes, més enllà dels respectius centres de producció.

PRINT.ed es genera des d’un entorn acadèmic, amb la pretensió de generar vincles entre diversos centres educatius d’arreu del món on es desenvolupin activitats formatives relacionades amb la imatge, la impressió, l’edició i el disseny. També persegueix generar continguts i activar dinàmiques productives i en aquest sentit proposa activitats que poden anar des de la marató de impressions realitzada en paral·lel a la segona edició (24 hours printing people) als tallers conduïts per artistes o activitats performatives que transcendeixin l’espai físic de la fira.


ACTIVITATS

Performance “REVERIE TWO: VOIX OFF” a càrrec de Zejun Yao

Inspirada en l'escena 'Blind Man' de la pel·lícula de Jean-Pierre Jeunet 'The Fabulous Destiny of Amélie Poulain (2001)', l'obra Reverie Two: Voix off permet als visitants viure una experiència alternativa de la fira Print.ed gràcies l'acompanyament i la a narració de l'artista/intèrpret Zejun Yao.

Cadascuna de les 6 representacions, que es realitzen 6 vegades al dia, adoptarà un ritme diferent, amb una durada d'entre 5 i 10 minuts cadascuna. A través de la participació, el visitant com a espectador amb "ceguesa efímera" ha de dipositar la seva confiança en el seu acompanyant creant-se una relació temporal entre tots dos.

La performance consisteix en 'visitar', 'navegar' i 'escoltar'. L'artista guia al seu acompanyant a través de la sala i després, fent una pausa, es tria un llibre d'un expositor i un text seleccionat que és llegit en veu alta pel propi artista.


TALLERS

 • Divendres 26 d'abril
 • Platja del Bogatell, Barcelona

Taller SQUID Instal·lació de guerrilla amb David Faithfull. El taller consistirà en la creació d'una estampa efímera utilitzant materials naturals per prendre consciència del nostre ús de plàstics i el seu impacte en el medi ambient.


Taller Rubber Stamp Workshop amb Stephen Fowler. Un taller per explorar tot el potencial expressiu de l'estampació amb segells i la confecció d'autopublicacions utilitzant matrius de caràcter mòbil elaborades amb diferents tipus de goma.


PRINT.ed #5 compta amb la col·laboració de:

PRINT.ed #5. Fira de publicacions singulars
9 d'abril 2019

Jornada de Portes Obertes 26 d’abril 2019

La Jornada de Portes Obertes d’EINA és un esdeveniment obert i participatiu per a conèixer amb tot detall els estudis de Grau de Disseny que impartim. Durant la jornada els estudiants de Grau de Disseny realitzen activitats i seminaris sobre cada matèria i disciplina dels estudis i, a la vegada, els professors d’EINA fan visites guiades a les instal·lacions i expliquen la metodologia que seguim.


26 d'abril de 2019

VISITES GUIADES

De 10h a 18h
Visites cada mitja hora

L’equip de professors d’EINA et guiaran per les instal·lacions del centre mentre et comenten tots els detalls dels estudis universitaris del Grau de Disseny que impartim i aclariran els teus dubtes i preguntes.

En aquest recorregut, podràs veure els treballs desenvolupats pels i les estudiants d’EINA que es troben exposats en les diferents aules del centre en relació a les diferents disciplines professionals que es realitzen: Disseny gràfic, Disseny d’espais, Disseny de producte, Creació visual i Cultura del disseny.

EXPOSICIÓ EINA A LA TAULA - Planta baixa i primera planta

Mostra de treballs recents d’assignatures de les diferents mencions (Disseny d’espais, Disseny del producte, Creació visual, Disseny gràfic I Cultura del disseny) i de primer curs.

EXPOSICIÓ UN ANY A EINA - Sala d'actes

Mostra les produccions que genera EINA com a centre formatiu universitari de dissenyadors i nous creadors, així com les que realitza en tant que entitat interessada a contribuir a l’enriquiment de la vida cultural de la ciutat.


ACTIVITATS

 • Execució d’una estructura modular
  Horari: Muntatge a les 10h, performance d'estudiants a les 11h
  Lloc: Jardí a l’entrada d’EINA
  Els i les estudiants de l’assignatura de 1r curs de Física aplicada al disseny, conduïda per Raúl Oliva, realitzaran una pràctica en grup d’Assimetria Rígida a Compressió (A.R.C.). L’exercici consisteix en el disseny, càlcul gràfic i execució d’una estructura modular sotmesa a càrregues gravitatòries i externes.

 • Barcelona 2019. World’s largest enlarged letter
  Horari de 10h a 17h
  Lloc: Jardí frontal
  Un grup d'estudiants de 3r intentaran batre el Rècord Guinness de la lletra més ampliada del món "The World's Largest Enlarged Letter".

 • Projecció audiovisual
  Horari: de 10h a 18h
  Lloc: entrada Biblioteca
  Norman McLaren, la unió del cinema experimental i d'avantguarda amb la tradició il·lusionística dels espectacles d'animació cinematogràfica. Descobreix-ho amb la projecció de Norman McLaren, the master's edition.

 • EINA emprèn / Emprenedoria
  Horari: de 10h a 13.30h
  Lloc: EINA
  Els i les estudiants de 3r curs de l’assignatura d’Emprenedoria, conduïda per Georgina Curto, explicaran els seus projectes emprenedors.

 • Paella
  Horari: 14h
 • Visita al fons d’art de la Fundació EINA
  Horari: 16.30h
  Lloc: EINA (Punt d'inici: secretaria)
  L’historiador d’art i professor Àlex Mitrani, realitzarà una visita comentada de la col·lecció d’art d’EINA.
Jornada de Portes Obertes
5 d'abril 2019

Presentació del llibre "Art i cultura de postguerra. Barcelona 1939-1962", amb Àlex Mitrani

Àlex Mitrani, professor al grau de Disseny i al Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny (MURAD) formarà part de la presentació del llibre "Art i cultura de postguerra. Barcelona 1939-1962", del que és autor del pròleg, amb texts d'altres experts de l'art d'aquest període com Jordi Amat i Marc Gil, Abel Cutillas, Santi Barjau, Francesc Fontbona, Sílvia Muñoz d'Imbert, Albert Mercadé, Rossend Casanova o Núria F. Rius.

Llibre "Art i cultura de postguerra. Barcelona 1939-1962"
5 d'abril 2019

Estudiants finalistes als Premis LAUS 2019

Diversos projectes d'estudiants d'EINA són finalistes als premis Laus 2019:

LOOP - Dani Guix
4 d'abril 2019

Antoni Bernad al postgrau en Fotografia i disseny editorial

En el marc del postgrau en Fotografia i disseny editorial, Antoni Bernad va realitzar una xerrada sobre com ha encarat, des del seu inici, els seus projectes fotogràfics, quina metodologia segueix i com ha resolt els inconvenients amb els que s'ha trobat durant la seva carrera com a fotògraf.


Antoni Bernad (Barcelona, 1944) estudia Belles Arts. El 1966 decideix dedicar-se a la fotografia i un any després s’instal·la a París. Ha esdevingut un dels fotògrafs de moda més sol·licitats i reconeguts, col·laborant, durant més de 50 anys, amb les millors publicacions nacionals i internacionals com Vogue, Vanity Fair, Marie Claire, La Vanguardia, Town&Country, El País, Woman i Telva.

El seu treball fotogràfic, tant el de retratista com el de moda, reflecteix un acurat control de l´escena on es posa de manifest la seva passió per l’art, l’arquitectura, el cinema, el teatre i la dansa.

Per davant de la seva càmera hi han passat personatges com Salvador Dalí, David Hockney, Antoni Tàpies, Manolo Blahnik, Joan Miró, Mercè Rodoreda, Gae Aulenti, Laura Ponte, Kapuscinski, Oriol Bohigas, Valentino, Josep Pla, Victòria dels Àngels i Elsa Peretti.

undefined
3 d'abril 2019

"Badass Expo", projecte expositiu en relació a temàtiques de gènere, sexualitat i identitat

Carla Cimino i Javi Fernández, exestudiants del Grau de Disseny d'EINA, presenten "Badass Expo", un projecte expositiu que té per objectiu generar impacte social a través de l'obra de 16 artistes emergents que treballen diferents temàtiques de gènere, sexualitat i identitat.

El dia de la inauguració es planteja com una jornada en la qual es proposen diferents activitats participatives com una xerrada de sexualitat de la Sex Academy, CineForum, ShowCooking, música en directe... i es podran comprar peces gràfiques de les artistes, així com participar en el sorteig d'una cistella amb la qual es financen les despeses de producció de l'esdeveniment.

Artistes confirmats/des Mar Armengol, Cristina Augé, Carmen Aumedes, Henar Bengale, Júlia de Paz, Nuria Estremera, Marta Font, Berta García, Leia Goiria, Malena Guerrero, Lita Guijarro, Natalia Lisinicchia, Sebas Londoño, Alicia Meléndez, Alexia Sayago i Berta Vallvé.

"Badass Expo", projecte expositiu en relació a temàtiques de gènere, sexualitat i identitat
2 d'abril 2019

Il·lustracions guanyadores del projecte en col·laboració amb Mercabarna

El jurat del projecte d'il·lustració sorgit de la “Marató d’il·lustració a Mercabarna”, col·laboració entre Mercabarna i EINA, format per membres d'ambdues institucions, han fet públic que les propostes finalistes són les de Nastia Casteleiro i Berta Rovira, i la guanyadora, la d'Ines Lorenceau.

Proposta d'Ines Lorenceau
E I N A