EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

27 de novembre 2019

Cristina Bonamusa, Premi Catalunya d’Ecodisseny 2019

Cristina Bonamusa Martinez, titulada del grau de Disseny i exestudiant del postgrau en Disseny d'Elements Gràfics, ha obtingut el Premi Catalunya d’Ecodisseny 2019, categoria Disseny Jove, amb el seu Treball Final del Grau de Disseny “HBEE”, un hotel d’abelles solitàries i pseudosocials, un lloc de nidificació per a pol·linitzadors en els parcs urbans.

El jurat ha valorat que el projecte “HBEE” ofereix una solució simple, exhaustiva i industrialitzable per a un problema de biodiversitat en l’entorn urbà.

El Premi Catalunya d’Ecodisseny 2019 és un reconeixement als productes en el mercat o en desenvolupament que incorporin estratègies d'ecodisseny i que contribueixin a l'economia circular, la qualitat del disseny i la innovació.

L'acte de lliurament del Premi Catalunya d'Ecodisseny 2019, convocat pel Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Agència de Residus de Catalunya, va tenir lloc el 25 de novembre al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona.

Cristina Bonamusa, Premi Catalunya d’Ecodisseny 2019
27 de novembre 2019

Estudiants del Grau de Disseny presenten el projecte “Sons del Poblenou” per a Llum BCN 2020

Albert Alcoberro, Nuria Carrascal, Noelia Otero, Oriol Pinell i Yingxin Zhu, estudiants de 3r curs del Grau de Disseny de l’assignatura Laboratoris de creació: Llum, conduïda per Naiara Caballero, han presentat a la direcció de Llum BCN 2020 el projecte “Sons del Poblenou”, que realitzaran a la 3a edició d’aquest festival.

El projecte, que es durà a terme a mitjans del mes de febrer a les Naus bessones (Carrer Almogàvers, 145, Barcelona), és un homenatge a la vida de barri. A la instal·lació que es plantejarà es barregen sons i imatges que envoltaran i transportaran l’espectador a un espai eteri.

Equip d'EINA a LlumBCN 2020
27 de novembre 2019

Sarai Herrera participa al Design Market 2020

 • Del 13 al 15 de desembre. Divendres 13, de 15h a 21h. Dissabte 14, d’11h a 21h. Diumenge 15, d’11h a 20h
 • Museu del Disseny de Barcelona (Plaça de les Glòries Catalanes, 37, Barcelona)

Sarai Herrera, estudiant del Grau de Disseny d’EINA, ha estat escollida per participar a la 8a edició del Design Market amb el projecte Kēia, un joc de taula per a nens i nenes de 3 a 6 anys que ajuda a desenvolupar el creixement amb l’ús de la memoria mitjançant una via d’aprenentatge associatiu.

Kēia, amb una metodologia i materials innovadors, neix de la necessitat de facilitar als i les infants i a persones adultes, un sistema d’aprenentatge per promoure la comunicació entre uns i altres pel que fa a necessitats vitals bàsiques.

Kēia està fet d’un material resistent, no tòxic, versàtil, viu, tou i, sobretot, flexible: la silicona platino.

El Design Market està organitzat pel Foment de les Arts i del Disseny (FAD) i reuneix una selecció de creadors i creadores actuals, nous talents i marques rellevants de l’avantguarda del disseny independent.

Kēia - Sarai Herrera
26 de novembre 2019

Adéu a Joan Aliu

El passat 22 de divendres ens va deixar Joan Aliu, guionista i dibuixant de còmic, i estudiant d'EINA de la promoció de 1976. Durant la seva trajectòria professional va formar part de l'equip de la revista Botifarra!, i va publicar títols en solitari com La història de Palafrugell, Notes de Josep Pla, Història de l'Onze de setembre de 1714, Història de l'Anna a Santa Coloma de Gramenet i Història de Barberà. Des del 1989, va combinar la seva trajectòria artística amb la direcció, en col·laboració amb la seva dona, de la llibreria Mediterrània de Palafrugell.

Des d'EINA, volem recordar la seva memòria i expressar el nostre condol més sincer als seus familiars i amics.

Dedicatòria dels estudiants Joan Aliu i Jaume Font, per al desè aniversari d'EINA.
Dedicatòria dels estudiants Joan Aliu i Jaume Font, per al desè aniversari d'EINA.
26 de novembre 2019

Carmen Segovia al Postgrau en Il·lustració creativa d’EINA

 • Dilluns 2 de desembre, 17h
 • Aula 6 d’EINA (Pg. Sta. Eulàlia, 25, Barcelona)
 • Obert al públic

La il·lustradora Carmen Segovia parlarà de la manera d'enfocar els seus projectes, la seva experiència i els seus últims treballs en una xerrada que s'impartirà en el marc del postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual.

Carmen Segovia (Barcelona, 1978) va créixer entre Cerdanyola i el desert de Tabernas a Almeria. Després del seu pas pel cinema i el disseny, es va decantar per la il·lustració per fer d'aquesta la seva principal feina. Es va especialitzar en il·lustració a Llotja i EINA, on va realitzar el postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual.

En el seu treball com a il·lustradora combina col·laboracions amb editorials i premsa internacional. També desenvolupa sèries de dibuixos i històries personals. Cada projecte és per a ella l'ocasió de crear una nova ficció narrativa dins del seu singular món visual. "Lengua de lava" va ser la seva última exposició individual a la Galería Vértigo de la Ciutat de Mèxic. Ha publicat historietes amb La Cúpula, Fosfatina i Blackie Books.

Carmen Segovia
25 de novembre 2019

FURF Design Studio a EINA

 • Dilluns 2 de desembre, a les 12h
 • Sala d’Actes d’EINA, Barcelona
 • Obert al públic

Mauricio Noronha i Rodrigo Brenner, fundadors de Furf Design Studio, empresa internacional de disseny guanyadora de múltiples premis amb una reputació de productes d'alta qualitat amb generoses dosis d'intel·ligència, humor, sostenibilitat i responsabilitat social, presenten la seva visió del disseny.

Creada a Curitiba (Brasil) el 2011 pels dissenyadors i empresaris Maurici Noronha i Rodrigo Brenner, tots dos a la llista de Forbes UNDER 30 i ponents de TEDx, Furf Design Studio desenvolupa productes en diversos àmbits que abasten disseny de mobiliari, articles per a la llar, disseny d'interiors, disseny de joies, accessoris, etc.

Amb projectes presents en més de quinze països en diverses àrees, Furf col·labora en la creació de noves i majors oportunitats de negoci per a startups, empreses familiars i multinacionals.

Furf Design Studio és l'empresa més jove en guanyar el premi Best of the Best en l'aclamat premi German Red Dot, la primera empresa brasilera a rebre el Lleó de Cannes en Disseny de Producte i en guanyar el iF 2018. Furf fa història per haver dissenyat l'únic producte amb els tres majors premis de Disseny de l'món. En l'actualitat, compta amb més de vint notables reconeixements nacionals i internacionals.

FURF Design Studio
24 de novembre 2019

El Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya acull l’exposició “TOI el TOI 30 anys”

 • Inauguració dijous 12 de desembre a les 18h
 • Exposició Del 12 de desembre al 12 de febrer
 • Horari De dilluns a divendres, de 10h a 14h i de 16h a 19h.
 • Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya (Carrer del Paradís, 5, Barcelona)
 • Oberta al públic

El TOI, el predecessor de les emoticones i del llenguatge SMS a les xarxes, ha estat i és un fenomen social viu i present encara a les vides de milers de persones.

El 2019 es compleixen 30 anys de la seva creació i el Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya ho celebra amb una exposició a la seva seu, que s’inaugura amb una taula rodona-col·loqui amb professionals del món de la comunicació i del disseny el 12 de desembre a les 18h en el veí Centre Excursionista de Catalunya (Carrer del Paradís, 10, Barcelona) seguit de la inauguració i d’un recorregut, a partir de les 19.30h per l’exposició a la seu del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya on es farà també un tast comentat de vins de la Denominació d’Origen Catalunya.

Al llarg de l’exposició es descobriran els nous TOIs en català i en diferents llengües, i també altres sorpreses programades com la participació de diferents dissenyadors gràfics amb la seva aportació al personatge TOI.

El TOI pren vida de la mà de Jordi Català, comunicador visual, infografista, periodista i professor a EINA, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i a la Universitat de Vic (UVic). El TOI és una síntesi dels estats anímics expressats per un personatge de formes rodones, color verd amb antenes i un cartell amb textos.

El TOI es va convertir en un fenomen de masses gràcies a les campanyes publicitàries fetes amb 5.000.000 de còpies de TOI dins del popular pastisset Bollycao de Panrico, on es trobaven cromos amb diferents tipologies del TOI (TOI contento, TOI tudiando, No TOI...) que eren col·leccionats per grans i petits. La seva fama va traspassar fronteres amb campanyes a Portugal i amb una versió en App que es pot consultar en diferents idiomes.

El Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya acull l’exposició “TOI el TOI 30 anys”
15 de novembre 2019

David Steegmann, Premi Extraordinari de doctorat

David Steegmann, professor del Grau de Disseny d’EINA, ha obtingut el Premi Extraordinari de doctorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), en l’àmbit d’Arquitectura, Urbanisme i Edificació, per la seva tesis “Ciudad, casa, comida. Una aproximación poliédrica a los límites entre lo público y lo privado”, dirigida per Xavier Monteys Roig.

“Ciudad, casa, comida. Una aproximación poliédrica a los límites entre lo público y lo privado” - David Steegmann
14 de novembre 2019

Participació de Rubén Alcaraz al II Congrés Internacional sobre Universitat i Inclusió

El passat 8 de novembre de 2019, Rubén Alcaraz, professor del postgrau en Disseny web i del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny d'EINA, va participar en el II Congrés Internacional sobre Universitat i Inclusió amb la comunicació Avaluació de l’accessibilitat per a persones amb baixa visió dels gràfics estadístics dels llocs web de les universitats públiques catalanes. La comunicació s'emmarca dins del treball d'investigació que està realitzant per a la seva tesi doctoral en Enginyeria i Tecnologies de la Informació.

"Avaluació de l’accessibilitat per a persones amb baixa visió dels gràfics estadístics dels llocs web de les universitats públiques catalanes" - Rubén Alcaraz
13 de novembre 2019

Diàlegs EINA: LLOS& / FOLCH

LLOS& i Folch Studio posen en comú la seva trajectòria, experiència i estratègies, a partir de les relacions que es produeixen entre les tasques del dissenyador/a i les del desenvolupador/a en els processos creatius d'entorns web.

El diàleg serà entre Núria Saban, desenvolupadora front-end a LLOS& i Camilo Roa, dissenyador UX/UI a Folch Studio, i serà moderat per Anna Fuster, coordinadora del postgrau de Disseny web.

Aquesta activitat és la primera edició de Diàlegs EINA, un programa generat a partir de la trobada entre creadors i creadores vinculades al disseny, l'art, l’arquitectura o les humanitats, des d'una temàtica compartida. Diàleg organitzat des del postgrau de Disseny web, dins el màster en Disseny Gràfic.

LLOS& + Folch
13 de novembre 2019

Visita a XAL BCN (Barcelona Creative Lab) i a Wever & Ducré

Els i les estudiants de 4t curs del Grau de Disseny, de l’assignatura Disseny d'Equipament Domèstic (elements lumínics) conduïda per Francesc Crous, han conegut de primera mà els projectes que estan desenvolupant a XAL, fabricants de lluminàries i de sistemes d’il·luminació per a botigues, oficines, hotels i llars.

Ricard Llimós, Senior Product Engineer de XAL, i Bruno Peral, Senior Product Designer de Wever & Ducré, van oferir una masterclass en una visita que van realitzar a les instal·lacions d’aquesta empresa especialitzada en el desenvolupament de solucions lumíniques amb alta eficiència energètica, funcionalitat i disseny.

Visita a XAL BCN (Barcelona Creative Lab) i a Wever & Ducré
12 de novembre 2019

EINA col·labora amb l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat en el projecte RECLAM

RECLAM és un projecte impulsat per l'Ajuntament de L'Hospitalet del Llobregat i realitzat per l'Associació Coneix l'Art i EINA amb l'objectiu de millorar l'habitabilitat i la usabilitat de la travessia per als vianants del carrer Bòbiles d’aquesta ciutat.

La primera fase de RECLAM ha estat la realització d’una intervenció mural per part dels professors del Grau de Disseny Artur Muñoz, en la part conceptual, i Enric Font, en la part pictòrica, amb les estudiants Queralt Anglada i Aina Fachi, com a estudiants en pràctiques de l’Associació Coneix l’Art.

La proposta pictòrica, que té per objectiu cridar l'atenció dels veïns, interpel·lar-los i explicar-los el projecte, és d'una estètica a mig camí entre el constructivisme rus i el cinema i el packaging americà dels anys 50.

L'objectiu d’aquesta intervenció és recollir les dades rellevants que permetin comprendre com els veïns i veïnes es relacionen amb l'espai.

A la segona fase de RECLAM, els i les estudiants de 3r del Grau en Disseny d'EINA de l'assignatura Pràctiques artístiques d’intervenció conduïda per Enric Font, realitzaran entre els mesos de febrer i juny de 2020 el disseny i la implementació d'una proposta d'intervenció artística al del carrer Bòbiles, tot seguint el diagnòstic resultant de les dades recollides durant la primera fase.

EINA col·labora amb l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat en el projecte RECLAM
11 de novembre 2019

Exposició "Visites. Un espai de debat", a càrrec d'Ignasi Ayats

 • Acte d'inauguració 21 de novembre, 19h
 • Exposició Del 21 al 29 de novembre. De dilluns a dissabte, de 16h a 20h
 • Acte de clausura 29 de novembre, 19h
 • Espai cultural EINA Barra de Ferro, Barcelona

Ignasi Ayats, recent titulat del Grau de Disseny d'EINA, presenta Visites una exposició que es construeix amb l’objectiu d’iniciar un debat (silenciós i allargat en el temps) sobre les institucions artístiques com a espais polítics per la seva condició d’espais de mediació i debat. Pretén reivindicar la capacitat de la pròpia sala d’art, d’una banda d’incidir en la creació d’una xarxa relacional entre humans i no-humans i d’altra banda d’esdevenir un espai per a la reflexió i la conversa amb la capacitat d’actuar d’iniciador del debat; que és el que fa que esdevingui eminentment polític. L’exposició mostra les relacions discursives que es generen entre les persones que hi participen i la sala (ambdós agents com a membres actius de la relació).

Reivindica el paper de les persones a l’hora de participar tant en política com en la relació artística, que d’alguna manera en ambdós camps hi adopten un paper passiu. És, per tant una reivindicació tant de l’espectador emancipat que defineix Jacques Rancière, com del ciutadà emancipat. Passar de ser meres visites per esdevenir participants actives i constructives. L’exposició pretén fer reflexionar sobre la barrera invisible que es construeix entre l’objecte polític i la ciutadania, i entre l’objecte artístic i les espectadores. Per tal d’evidenciar que les espectadores mai son un agent passiu en el consum de l’art, sinó que en són part d’una relació discursiva que dóna forma al sistema artístic. És en aquest sentit que entenem que l’art té una relació estreta amb la política. Unes eines similars.

El debat que es genera, és un debat allargat en el temps, un debat sense paraules, un debat físic, un debat pensat per a construir comunitat. Una comunitat que és a la vegada necessària per a construir un debat.

El nom visites és una apropiació del llenguatge museístic utilitzat per referir-se a les persones que “visiten” un espai artístic/cultural. La paraula visitar és una paraula d’origen llatí, que significa “anar a veure”. És una crítica a com des de l’argot utilitzat es potència aquesta distància entre la institució i les participants de la mateixa. Com si l’únic paper de les espectadores fos aquest, visitar, veure. Que, d’alguna manera, és el mateix paper des del qual la ciutadania participa en l’actual sistema polític.

El projecte expositiu es planteja com un experiment políticoartistic amb una data d’inici però no de final, pretén generar un teixit comunitari que es mantingui un cop finalitzada la intervenció.

Exposició "Visites. Un espai de debat", a càrrec d'Ignasi Ayats
8 de novembre 2019

INDISCIPLINES. Congrés sobre la Recerca en la Pràctica de les Arts

 • Del 28 al 30 de novembre
 • Universitat de Barcelona (28 i 29 de novembre) i Escola Superior de Música de Catalunya (29 de novembre a la tarda i 30 de novembre)
 • Inscripcions obertes

El Campus de les Arts presenta INDISCIPLINES, el primer congrés que organitza dedicat a la recerca artística i creativa que es genera des de la pràctica, que comptarà com a convidats a Mika Elo de la University of the Arts, Hèlsinki, i a la performer i artista Alexandra Murray-Leslie, de la Trondheim Academy of Fine Art, Noruega.

EINA participa a INDISCIPLINES com a membre del comitè científic amb la Tània Costa, coordinadora del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny d’EINA-UAB (MURAD) i amb les graduades del MURAD i doctorandes del programa de doctorat de la UAB i EINA: Clara Mallart, qui realitzarà la ponència “Upcycling as research; una metodologia per a la investigació d’estratègies sostenibles per al disseny tèxtil i de moda”, i Sara Gómez, qui presentarà "Las ruinas del gesto. De lo coreográfico a lo político", una combinació de vídeo i performance basada en el seu treball final de màster.

A INDISCIPLINES es presentaran més de 25 treballs de recerca—algunes amb caràcter performatiu o expositiu—i es comptarà amb la participació d’investigadors de 7 països diferents.

© Alexandra Murray-Leslie
© Alexandra Murray-Leslie
7 de novembre 2019

Jornada informativa sobre Eina/Idea

 • Dimarts 19 de novembre
 • D’11h a 13h i de 15h a 18.30h
 • Sala Fons d'Art d'EINA (2a planta)
 • Entrada lliure. Passeu sense trucar

El dimarts 19 de novembre, tindrà lloc la primera jornada informativa sobre Eina/Idea, el think tank i plataforma de programació artística d'EINA que començarà a funcionar la primavera del 2020.

Eina/Idea és un projecte de la Fundació EINA per portar la formació en art i disseny més enllà dels àmbits acadèmic i comercial i de les seves zones de confort. Eina/Idea es planteja com accelerador cognitiu, suplement crític, màquina de reflexió estètica permanent, intensificador de praxi en art i disseny.

Fent servir un model col·laboratiu, dibuixant tipologies i propagacions variables, l'enfocament d'Eina/Idea és transversal: del pensament curatorial al meme i de la poètica documental al gaming, del disseny d'experiència a l'anàlisi aplicada.

Eina/Idea, a nivell pràctic, proposarà seminaris de treball, conferències, performances i exposicions per involucrar estudiants d'EINA i a la comunitat artística i creativa de Barcelona en general. Els protagonistes de cada mòdul autònom de treball seran artistes, dissenyadorxs, arquitectxs, escriptorxs, curadorxs i escenògrafxs presents en l'escena internacional.

El programa d'Eina/Idea per a la primavera del curs 2019-2020 es farà públic al proper mes de gener, i el període d'inscripció s'obrirà al febrer.

Jornada informativa sobre Eina/Idea
E I N A