EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

25 de juny 2019

Carpeta per al curs 2019/2020

Ja tenim carpeta guanyadora!

Després de fer el recompte i la suma de vots des de la nostra pàgina de Facebook i Instagram, la carpeta guanyadora és la dissenyada per l’estudiant Juanma López-Barajas.

Així doncs, ens posem en marxa per a estampar les carpetes al taller de l'Espai cultural EINA Barra de Ferro i al començar el curs ja podreu gaudir-la.

Amb la col·laboració de Guarrocasas.

Carpeta il·lustrada per Juanma López-Barajas
Carpeta il·lustrada per Juanma López-Barajas
25 de juny 2019

Premis Laus 2019

Els premis Laus, organitzats per l’Associació de Dissenyadors Gràfics i Directors D’art del FAD (ADG-FAD), van ser entregats el passat 20 de juny. Entre els guardonats s’hi van trobar professors, exprofessors, exestudiants i estudiants d’EINA.

Estudiants

Laus Or per "FIERA. Feria de Fanzines Feministas", TFM del màster en Disseny Gràfic, a càrrec de Gemma Fontanals.

Laus Plata per "Orenga", TFG de Lluís Serra (Senyor Estudi).

Laus Plata per "Shaper Festival", a càrrec de Carles Giménez.

Laus Bronze per "Loop. Redisseny del festival de videoart de Barcelona", TFG de Dani Guix.

Laus Bronze per "Glissando Typeface", a càrrec de Carles Giménez

Laus Bronze per "LINEAL", TFG de Carlos Álvarez-Valdés.

Laus Bronze per "SOFIA", TFG de Raquel Fabrellas.

Laus Bronze per "Danshari", TFG d'Ariadna Valldeperas.

Exestudiants

Laus Or per "YUCA Sound Alibi & Time Issue", a càrrec de Carles Murillo, exestudiant d'EINA.

Laus Plata per "LOREAK", amb Borja Garmendia (Pensandoenblanco) i Carles Murillo, exestudiants d'EINA.

Laus Plata per "Kinetic corporate identity for Blanc Festival's 10th edition", a càrrec de Gerard Mallandrich, exestudiant d'EINA.

Laus Plata per "Barcelones", a càrrec de Carles Murillo, exestudiant d'EINA.

Laus Bronze per "Barna Brew" i "La Pionera", a càrrec de 131, amb Pau Llop i Esteve Padilla, exestudiants d'EINA.

Laus Bronze per "Pirulís. Columnes d'expressió lliure", amb Gerard Mallandrich, exestudiant d'EINA.

Laus Bronze per "Invitación Exposición Double Bind - Juan Muñoz", a càrrec de Manel Font, exestudiant d'EINA.

Laus Bronze per "Twobo", a càrrec de Senyor Estudi, amb Lluís Serra, exestudiant d'EINA.

Professors i exprofessors

Laus Or per "SEAT BCN Typeface", de Typerepublic, amb Andreu Balius, professor al grau de Disseny.

Laus Or per "Our Mallorca" i "Independent Barcelona Coffee Festival", de Pràctica, amb Carlos Bermúdez i Guillem Casasús, professors al grau de Disseny, i Anna Berbiela, exestudiant d'EINA.

Laus Or per "Chamberí", a càrrec d'Extra Estudio, amb Iñigo Jerez, exprofessor d'EINA.

Laus Plata per "Jatachi", de Pràctica, amb Carlos Bermúdez i Guillem Casasús, professors al grau de Disseny, i Anna Berbiela, exestudiant d'EINA.

Laus Bronze per "Trígonos", de Bildigrafiks, amb Martí Ferré, exestudiant i actual professor del Màster en Disseny Gràfic i del postgrau en Fotografia i disseny editorial

Laus Bronze per "RocaRecicla", Laus Plata per "RocaRecicla RR201Ilustraciones" de RUN, amb Xavier Roca Connétable, exprofessor al Màster en Disseny Gràfic.

Laus Bronze per "Centre Acompanya'm", a càrrec de Dani Rubio i Rai Pinto, professors al grau de Disseny.

Laus Bronze per "L'ORIGEN: Aurea Dicta by Miquel Barceló", amb Salvador Sunyer (Nanouk Films), professor al grau de Disseny.

Laus Bronze per "Jatachi", i "Teikit Temporada 2018" a càrrec de Pràctica, amb Carlos Bermúdez i Guillem Casasús, professors al grau de Disseny, i Anna Berbiela, exestudiant d'EINA.

Laus Bronze per "Lectura Pla Sant Jordi", "Galeries d'Art a Catalunya" i "Brugarol criança", a càrrec de Pere Alvaro, exprofessor d'EINA.

Laus Bronze per "Vidal & Armadans", a càrrec d'Extra Estudio, amb Iñigo Jerez, exprofessor d'EINA.


Moltes felicitats a tots i totes!

Gemma Fontanals
25 de juny 2019

“Lletres il·lustrades. Associació de Bibliòfils de Barcelona, 75 anys d’edicions”, a cura d'Albert Corbeto

Albert Corbeto, professor al grau de Disseny, al màster de Tipografia Avançada i Disseny de Pàgina i al Màster en Disseny Gràfic, és el curador de l'exposició “Lletres il·lustrades. Associació de Bibliòfils de Barcelona, 75 anys d’edicions”.

L’any 2019 s’escau el 75è aniversari de la fundació de l’Associació de Bibliòfils de Barcelona (ABB). En aquests anys l’ABB ha editat un bon nombre de llibres de qualitat executats amb molta cura i impresos als tallers d’arts gràfiques més prestigiosos. S’han publicat treballs històrics, alguns d’ells inèdits, i s’han reeditat textos literaris d’autors tan prestigiosos com Jacint Verdaguer, J.V. Foix, Salvador Espriu, Pere Calders, Joan Perucho, Pere Gimferrer o Josep Carner, amb la col·laboració d’artistes il·lustradors de primer nivell, com Miquel Plana, Antoni Tàpies, Josep M. Subirachs, Enric Cluselles, Manuel Boix, Perejaume, Perico Pastor o Narcís Comadira. En aquesta obra es mostra el resultat d’aquesta activitat editorial, fruit de la convergència d’autors, il·lustradors i editors en obres de bibliofília, amb la qual s’ha volgut enriquir la cultura del país i fomentar l’amor al llibre, i no només es presenten les principals obres publicades per l’ABB en la seva forma de producte acabat, és a dir el llibre imprès en unes característiques físiques determinades i en un tiratge limitat, sinó també els materials corresponents als processos previs de producció dels impresos i de les il·lustracions, com ara dibuixos preparatoris, maquetes, xilografies, planxes metàl·liques, proves, etc.

“Lletres il·lustrades. Associació de Bibliòfils de Barcelona, 75 anys d’edicions”, a cura d'Albert Corbeto
19 de juny 2019

Presentació del llibre “TYPO EINA 15 anys”

El Màster en Tipografia avançada i disseny de pàgina d’EINA, coordinat per Enric Jardí, compleix 15 anys.

La celebració d’aquest aniversari es materialitza en dos àmbits:

  • La presentació d’una publicació commemorativa, “TYPO EINA 15 anys” el 3 de juliol, i la inauguració d’una exposició de títol homònim, que estarà oberta fins al 12 de juliol a l’Espai cultural EINA Barra de Ferro.

  • El desenvolupament de nous continguts del programa estructurats en dues diplomatures sumatives: des de l'estudi de la tipografia que fa a la forma pròpia de la lletra (Postgrau en Disseny tipogràfic) fins a les estructures compositives internes de la pàgina i la publicació (Postgrau en Disseny de pàgina i editatge).

El llibre “TYPO EINA 15 anys” compta amb la col·laboració representativa de més de 50 professionals que al llarg de la trajectòria del Màster en Tipografia avançada i disseny de pàgina han estat vinculats com a estudiants al programa i que ara són rellevants personalitats en l’àmbit del disseny gràfic i la tipografia.

La presentació d'aquesta publicació anirà a càrrec de Ricardo Feriche, dissenyador editorial i editor, i Marc Sancho, director d'art de Querida, els quals, juntament amb Rocío Hidalgo, professora i coordinadora de la part editorial del curs, parlaran de com dissenyem avui.

En ocasió dels 15 anys dels cursos de tipografia avançada d'EINA, el 3 de juliol s'inaugura una exposició on es mostren més de 50 peces d'estudiants vinculats al programa que inclou projectes de cal·ligrafia, lettering, disseny de tipografies, disseny de revistes, fanzines, diaris i tot el que té relació amb tipografia i el disseny de pàgina.

“TYPO EINA 15 anys” reuneix el testimoni de: Marcela Aguilera Casanueva, Alberto Aranda, Bruno Baeza, Òscar Bagur, Piero Beninato, Noe Blanco, Guille Bragoni, Lara Captan, Ramon Carreté, Ivan Castro, Sabina Chipară, Clara Cortés Xarrié, Eider Corral, Albert Creus Tomàs, Carlos de Toro, Cecilia del Castillo, Álvaro Domínguez, Bianca Dumitrașcu, Ruxandra Duru, Jordi Embodas, Idoia Etxebarria Ercilla, Martí Ferré Carreras, Álvaro Franca, Verònica Fuerte, Nora Grosse, Andriy Konstantynov, Floor Koop, Alina Loseva, Mireia Luna Areny, Olga Llopis, Raquel Marín Álvarez (Lalolagráfica), Paula Mastrangelo, Maria Montes, Angie Neira Charari, Víctor Palau Torres, Anna Pla i Cervellera, Enrique Presa Bosch, Ferran Riera Benito, Luis Romanque, Damià Rotger Miró, Daniel Sabino, Elio Salichs, Helena Santacana Ricart, Ricardo Santos, Gina Serret, Laia Soler i Canaleta, Julia Sturm, Kentaro Terajima, Francisco Torres, Roger Vallès, Paola Vecco Aznarán, Edu Vidiella, Natalia Weber Antón.

A la presentació de “TYPO EINA 15 anys” es lliurarà un exemplar del llibre a tots els assistents.

Presentació del llibre “TYPO EINA 15 anys”
19 de juny 2019

Exposició “El Víbora. Comix contracultural”

Àlex Mitrani, professor del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny d’EINA, comissaria amb Antoni Guiral aquesta exposició homenatge a El Víbora i als seus autors, quan es compleixen 40 anys de la publicació del primer número d’aquesta mítica revista de comix que va marcar diverses generacions de les dècades del 1980 i del 1990.

EINA col·labora amb aquesta mostra amb la cessió de la pintura que el dibuixant Roger (Roger Subirachs) va fer el 1987 per commemorar el 20è aniversari del centre. També hi és present amb el Còmic en viu que es va realitzar a l’avantguardista Galeria 13 de Barcelona el 1980 amb motiu del 13è aniversari d’EINA, anomenat Amor en Vallvidrera. Per fer aquesta obra, d’1,80m x 24m, es van reunir una sèrie d'autors d’entre els principals protagonistes de l'underground, alguns d’ells ja treballaven per a El Víbora. L'esperit de la revista, carregat del que avui anomenen "incorrecció política", recorre aquesta obra col·lectiva i performativa on es critica la societat de l’època, des dels sectors conservadors al progressisme [opció més dura: "del nacionalisme conservador al progressisme de saló"]. L'obra testimonia també dels vincles entre els autors de l'undergound barceloní i alguns dels impulsors de la Movida Madrilenya.

Després d'haver estat tots aquests anys fora de la vista del públic, Amor en Vallvidrera ha ingressat a les col·leccions del MNAC i està actualment en procés de restauració per a la seva propera exposició.


Autors identificats: Peret, Gallardo, Roger, El Hortelano, Mariscal, Max, Montesol, Isa Feu, Roger, Martí, fotografies d'Ouka Lele.


La mostra recull les fotografies que va fer Manel Esclusa, fotògraf, professor al grau de Disseny i coordinador del postgrau en Fotografia i disseny editorial d’EINA, sobre el procés creatiu d’aquesta peça.

Exposició “El Víbora. Comix contracultural”
18 de juny 2019

"Nous materials per a la generació d'entorns saludables", a càrrec de Raúl Oliva

Raúl Oliva, professor al grau de Disseny i al Màster en Disseny d'Espais d'EINA, parlarà de Nous materials per a la generació d'entorns saludables en el marc de l'última jornada del cicle “Connecting Design and Advanced Materials”, per aprofundir en el corrent del Benestar, impulsada des del Clúster Disseny i el Clúster de Materials Avançats de Catalunya. En relació a entorns saludables, Raúl Oliva explorarà algunes oportunitats que els “smart materials” poden oferir en aquest camp.

Nous materials per a la generació d'entorns saludables
17 de juny 2019

Taula rodona post passi del documental "Rams", de Gary Hustwit

En el marc del «Good Design is…», a la Barcelona Design Week, es realitzarà un passi especial del documental "Rams", on el seu director, Gary Hustwit, explora una figura imprescindible del disseny: Dieter Rams, un dels dissenyadors més influents del segle passat i creador dels «10 principis del bon disseny».

Posterior a aquesta visualització es realitzarà una taula rodona, organitzada per l'ADI-FAD, on participarà Oriol Pibernat, professor al grau de Disseny, al MURAD i al Màster en Disseny i edició de producte, juntament amb Sanna Völker i Goula/Figuera Studio.

"Rams", de Gary Hustwit
13 de juny 2019

"Shark attack?", projecte expositiu de Sònia Serrano

"Shark attack?" és el projecte expositiu de Sònia Serrano, estudiant del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny.

"Amb aquest projecte m'agradaria canviar la mala imatge que tenen els taurons. Molta gent encara els veu com uns monstres marins que ataquen sense compassió a tot el que tenen al voltant. Però les dades demostren que no són un perill real per a les persones, el nombre anuals d'atacs i morts a tot el món són molt baixos. En realitat són els taurons els que haurien de fugir dels homes, són ells els que estan en perill d'extinció degut a la sobrepesca. Si els taurons desapareixen es trencarà l'equilibri dels oceans i això pot tenir greus conseqüències per a la vida marina i també per a nosaltres".

"Shark attack?", projecte expositiu de Sònia Serrano
12 de juny 2019

Exposició "Revelar el revelat"

El resultat del taller de revelat, organitzat pel col·lectiu d'estudiants, s'exposa en forma de panografies i una composició dels diferents punts de vista dels participants d'alumnes de grau i màsters d'EINA.

La dinamica del taller es va inspirar en les paraules de Gérard Castello Lopes (Perto de Vista, 1984): «Hi ha religions en les quals la representació del món està prohibida ("usurpació del poder d'un Déu creador de totes les coses"). Pensant-ho bé, és molt possible que fotografiar sigui ardit del diable i cada tret, un pecat. Però lluny d'estar penedit -tot el contrari, decidit i contumaç- em vaig preparant per a noves prevaricacions. Amb menys prejudicis, més humilitat i, espero, una mica de lucidesa, sortiré de nou al món amb el vell ull de cristall.»

Hi participen Mercè Boncompte, Andreu Buqueras, Toni Comino, Damian, Ana Gallart, Melissa Jonker, Xuehua Lin, Aina Orduña, Alejandro Piquet, Ana Romero

Exposició "Revelar el revelat"
7 de juny 2019

INDISCIPLINES. Congrés sobre la Recerca en la Pràctica de les Arts

  • Data límit de rebuda de comunicacions: 15 de juliol 2019 a info@campusdelesarts.org
  • Seus i Producció: Universitat de Barcelona / ESMUC (Barcelona)


El Campus de les Arts organitza el seu primer congrés internacional sota el títol INDISCIPLINES, amb la finalitat d’explorar els territoris híbrids de la recerca artística basada en la pràctica, relacionada amb les dinàmiques de l’acadèmia. El congrés es celebrarà a Barcelona del 28 al 30 de novembre de 2019.

Amb el títol INDISCIPLINES, es convida a persones investigadores i creadors/es a reflexionar sobre les formes creatives de fer, comprendre i hibridar els processos de recerca en àrees temàtiques diverses, més enllà dels paradigmes tradicionals i els camps de coneixement rígids. Les aproximacions interdisciplinàries i trans-disciplinàries han posat en crisi la ‘disciplina’ com a força productora de formes de control i generació del coneixement. En contrast, el terme ‘indisciplina’ es presenta com a provocador, doncs ens remet a les dimensions socials i polítiques de la recerca, i a la capacitat de les arts per generar pensament divergent també des de l’acadèmia.

La temàtica del congrés correspon als propòsits del Campus de les Arts, un projecte de col·laboració entre una vintena de centres d’ensenyament superior artístic a Catalunya, dedicats als camps de la música, el teatre, la dansa, el cinema i la creació audiovisual, les arts visuals, el disseny, la moda i la conservació i restauració. El Campus de les Arts és una plataforma de debat i acció que té com a un dels seus eixos articuladors la recerca artística i els recursos relacionats, juntament amb la transferència del coneixement.


Campus de les Arts: Facultat de Belles Arts-UB, Facultat d’Humanitats-UOC, ESCAC, EINA, Escola Massana, ELISAVA, ERAM, BAU, ESDI, ESMUC, ESDAP, ESCRBCC, Institut del Teatre, Conservatori del Liceu, Taller de Músics, Jam Session, IED, LCI-Feli Duce i Eòlia. Amb la participació d’Hangar i la col·laboració del CoNCA.

Allan Kaprow, Yard, 1961
© Allan Kaprow, Yard, 1961
6 de juny 2019

Alumni EINA guardonats als Premis Junceda d'il·lustració

Pau Gasol Valls i Alademosca (Joan Miquel Bennasar), exestudiants del postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual, han estat guardonats en la 17a Edició dels Premis Junceda, organitzats per l’APIC, Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya, en les següents categories:

Pau Gasol Valls - We are offering the theater of coffee each morning when we open our doors
5 de juny 2019

EINA participa al festival de fotografia analògica Revela't

  • Dissabte 15 de juny, d’11h a 21h
  • Antiga Fàbrica Estrella Damm (Rosselló 515, Barcelona). Sala de Bàscules (1a planta)

Els i les estudiants del Grau de Disseny i del Postgrau en Fotografia i disseny editorial d’EINA participen a la 7a edició del Festival Revela’t de fotollibres i fotografies analògiques.

A l’estand que EINA tindrà a l’espai Photoschool es podrà conversar i adquirir l’obra dels autors participants: Damià Araujo, Cesc Benavent, Alba Bras, Daniel Cardona, Paula Coderch, Lluís Domingo, Edurne Marco, Júlia Ribera, Josep Rojas i Marc Villalba.

Marc Villalba
31 de maig 2019

Taller de Cocollage: Dimensió Amorfa. Quiròfan d'imatges i melodies visuals

*Dimensió Amorfa. Quiròfan d'imatges i melodies visuals és una activitat que s'emmarca en un format de taller de collage i creació plàstica.

Paraules i lletres entraran en un quiròfan creatiu on seran manipulades, mutilades, triturades, fragmentades i reordenades per penetrar en una dimensió amorfa de melodies visuals i paraules que no diuen res. La dimensió amorfa qüestiona i reflexiona mitjançant praxis al límit entre totes dues entitats.

Es donarà prioritat a l'expressivitat, la sensibilitat i la creació visual i artística. No hi ha regles, no hi ha condicions... En finalitzar el taller farem un feedback general i hi haurà un finissage amb piscolabis.

Deixa que éssers estranys s'apoderin de les teves mans desobeint les regles de composició per a entrar en la dimensió amorfa. Vine, amorfeja i redimensiona!

Taller de Cocollage: Dimensió Amorfa. Quiròfan d'imatges i melodies visuals
30 de maig 2019

Mural de Pau Gasol Valls i Carles Murillo a l'Altell Il·lustrat de la Sala Ciutat

Pau Gasol Valls, exestudiant del Postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual, i Carles Murillo, exestudiant d'EINA, són els autors del mural que es pot vistar a l'Altell il·lustrat de la Sala Ciutat de Barcelona.

La peça gràfica està inspirada en la reedició del llibre Barcelones, de Manuel Vázquez Montalbán.

Mural de Pau Gasol Valls i Carles Murillo a l'Altell Il·lustrat de la Sala Ciutat
29 de maig 2019

Participació a la taula rodona "L’èxit és la “D” de disseny, no pot faltar!" al BIZBARCELONA

  • 13 de juny de 2019, 18h
  • Àrea Creixement, Fira de Barcelona (Montjuïc)

Pau de Solà-Morales, director d'EINA, participarà a la taula rodona "L’èxit és la “D” de disseny, no pot faltar!", dins el BizBarcelona, juntament amb Carme Ortiz, directora d’ESDAP Catalunya i Javier Peña, director general d’ELISAVA, activitat ideada i programada des del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya.

La trobada parteix de desmuntar el mite de contemplar el disseny com un valor afegit i reivindica que avui és una realitat estructural de qualsevol relació en la societat. Així, el debat serà iniciat pels representants de diversos centres acadèmics amb els que es comentarà com des dels centres assumeixen el repte en la formació dels nous professionals i es parlarà dels casos d’èxit.

Participació a la taula rodona "L’èxit és la “D” de disseny, no pot faltar!" al BIZBARCELONA
E I N A