EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

5 de juny 2020

"Reconsiderar la Biblioteca Núria Albó a La Garriga", a càrrec d'Esther Sanz Cabañol

Reconsiderar la Biblioteca Núria Albó a La Garriga és el Treball Fi de Grau d'Esther Sanz Cabañol, tutoritzat per Anna Bach i Sara Coscarelli.


Proposta per reconsiderar les essències i utilitats d’una biblioteca avui dia, a través d’una en concret. La Biblioteca Núria Albó de La Garriga, la qual fou construïda el 1997 a partir d’una edificació que recorda una nau de polígon industrial. La seva estructura edificada juntament am la morfologia, la funció actual i el missatge que transmet esdevenen el punt de partida. L’estudi ambiciona fer un pas endavant cap a la percepció que els usuaris en tenen i els usos que hi donaran a partir de la proposta.

La construcció gaudeix d’un emplaçament ben privilegiat al municipi. No obstant, es tracta d’un edifici cec per si mateix i no es fa visible pel públic, a causa principalment del seu tipus de construcció, distribució i usos que se’n fan.

De fet, no existeix diàleg ni una tensió profitosa entre l’edificació i la idea de biblioteca, ja que el plantejament constructiu no pertany, en cap cas, al públic, ni a un lloc del qual se’n desprengui harmonia. Per tant, és un fet que la biblioteca necessita ser oberta i ser posada en valor per als vianants.

El projecte parteix d’un doble propòsit. En primer lloc, la part arquitectònica o part de caire permanent, que posa en relació i comunicació la biblioteca i els habitants i, en definitiva, usuaris futurs I un segon propòsit, segmentada a l’expressió utilitària mitjançant una escala més suau i més petita i, distribuïda alhora per franges d’edat dels qui en faran ús com a usuaris.

"Reconsiderar la Biblioteca Núria Albó a La Garriga" - Esther Sanz Cabañol
3 de juny 2020

Projectes finalistes als Premis Habitàcola 2020

Tres projectes d'estudiants d'EINA són finalistes als Premis Habitàcola 2020.

Migratio

Paola Manonelles, Irene Terrón Pérez, Sofiya Ryabokon, Marti Delclos Miret

Migratio

Amb el doble objectiu d’assegurar el salvament dels migrants i de canviar la imperant visió egoista de la platja per una veritablement inclusiva, neix Migratio (Unitats d’Atenció a l’Migrant), instal·lacions pensades específicament per ajudar al salvament i desembarcament immediat d’aquestes persones. Un dispositiu que busca repensar la platja no únicament des de la seva faceta recreativa sinó la d’una utilitat real compromesa socialment.

Disperso

Paula Roca Comellas, Alba Casas Batet, Marina Salvador Farre

Disperso

Sovint, a les platges petites, ens trobem que les zones habilitades als usuaris són insuficients per dur-hi a terme diverses activitats. Per aquest motiu, proposem una infraestructura que aprofiti el poc espai d’aquest tipus de platja.

La nostra proposta, es situa al límit entre allò artificial i natural, és una infraestructura que confon, que fa pensar, reflexionar sobre què és, què fa aquí i com hi ha arribat. Que tot i ser fet per l’espècie humana, es mimetitzi amb la puresa d’una platja petita, senzilla i sense grans intervencions alienes a allò que ella mateixa ha creat. Tornem a la naturalitat, a l’essència d’aquesta.

Per fer-ho, hem creat una matriu de troncs de fusta que ens remeten a un bosc a primera vista organitzat a l’atzar, autogestionant. Creant així una espècie de caos controlat, bell, simple, agradable a la vista, integrat a l’entorn, que fa evadir-nos de tot el que ens envolta.

Situació: Carrer del Doctor Bartomeus, 28, 17488 Cadaqués, Girona

The Posidonia Path

Eudald Jubany Orte, Mireia Valls Pessarrodona, Clàudia Navío Jiménez

Posidonia Path

El projecte Posidonia Path neix a l’illa de Formentera com a resposta a la massificació de les platges més icòniques de l’illa i amb la posidònia que arriba a les platges com a element central. El projecte gira entorn a la posidònia fent-la servir com a material per a construir diferents elements adaptables a les platges i creant el seu propi cicle de vida.

2 de juny 2020

"RHAG: viatjar, descobrir, disfrutar", a càrrec d'Elisa Costabal Krefft

RHAG: viatjar, descobrir, disfrutar és el Treball Fi de Grau d'Elisa Costabal Krefft, tutoritzat per Jordi Esteve i Oriol Ventura.


RHAG busca representar a través del disseny i l'artesania puguem crear objectes que transmetin, no només estètica i funcionalitat, sinó que principalment mostrin identitat i història. És així, com incorpora a l’artesania una de les accions més quotidianes de la nostra vida, que és menjar, on no només el menjar pugui projectar geografia, color i sabor, sinó que, per mitjà dels estris que ocupem a l'hora de menjar, et portin directament a Xile, i viure l'experiència completa de la seva cultura, història i folklore.

RHAG: viatjar, descobrir, disfrutar - Elisa Costabal Krefft
29 de maig 2020

"Space", a càrrec de Louis Ferraz

Space és el Treball Fi de Grau de Louis Ferraz, tutoritzat per Jordi Esteve i Oriol Ventura.


Actualment a Espanya es generen aproximadament 400 kg de rebuig per persona a l'any i una part considerable d’aquesta xifra es generaa la cuina. D'aquesta manera, es va començar a crear el punt de partida d'Space.

Space és una paperera per a paper o plàstic que té com a objectiu millorar la gestió d'aquests residus a la cuina. La seva principal característica és la compactació d'aquests materials, la qual cosa n’optimitza considerablement el transport i l'espai a la cuina. Amb la sostenibilitat com a ànima del projecte, es proposa també que la paperera estalviï bosses de plàstic per al trasllat d'aquest material, utilitzant el propi cub per rebutjar el material directament al contenidor.

La formalització del producte va ser especialment pensada per a una funcionalitat d'ús eficaç i estètica. Space ofereix la possibilitat de tenir una paperera que solucioni el problema de la gestió de les deixalles de forma efectiva, sostenible i elegant.

"Space" - Louis Ferraz
29 de maig 2020

"Amueblando viñetas", el disseny contemporani vist des del còmic

 • Dilluns 15 i dimarts 16 de juny, 18.30h
 • Activitat en videoconferència i directe online

Oriol Pibernat i Octavi Rofes, professors a EINA, participaran a la jornada "Amueblando viñetas", organitzada des de l'Associació per a l'Estudi del Moble, centre d'investigació, salvaguarda i promoció del moble.

El món del còmic i de la vinyeta il·lustrada i el món del disseny coincideixen a prestar atenció a la vida quotidiana i, cada un a la seva manera, es reconeix com una manifestació de modernitat i de cultura popular contemporània. Recentment una exposició de l'Vitra Museum ha tractat el tema. No obstant això, ja fa temps que curiosos i especialistes s'interessen no només per analitzar les coincidències sinó també per indagar les transferències estètiques entre aquests dos gèneres de la cultura visual, industrial i postindustrial.

Agustín Ferrer Casas. Editorial: Grafito Editorial
28 de maig 2020

Performances a EINA (2): La pastoral, apunts per a un quadre

Escena amb tots els personatges de la performance

Amb motiu de la festa de fi de curs de l’any 1986, Xavier Olivé i els alumnes del taller d'Escenografia d'EINA, amb la col·laboració de Beth Galí, preparen un muntatge consistent en un tableau vivant (quadre viu) en el qual es transcriu amb llenguatge escènic mitjançant una representació dramàtica un quadre imaginari inspirat en l’obra de pintors com Nicolas Poussin o Jean-Honoré Fragonard.

Un marc daurat gegant enquadra un fragment del jardí d'EINA. A l’escena, un pastor transformat en faune toca la flauta, una noia gronxant-se travessa el marc del quadre, una estàtua pren vida i una venus menja la poma prohibida, mentre interactuant entre ells. L’acció es complementa amb la música de Philip Glass, Vivaldi, Händel, Corelli, Rossini i Beethoven.

Noia gronxant-se

La vegetació real del jardí s’acompanya d’uns antics decorats de paper pintats a mà consistents en arbres, arbusts i balustrades d’època que serveixen per emfatitzar un conjunt bucòlic propi de l’Arcàdia, a la vegada que es planteja una confrontació entre el món real sobre el qual se situa l’acció i l’irreal representat en el muntatge, explorada en accions anteriors com Escultures a l’aire lliure o El somni de Dante.

Estàtua amb un colom a l'espatlla que pren vida

Per Antoni Marí (programa de mà, 1986), el paisatge recreat a La pastoral és l’indret perfecte on realitzar l’ideal de la humanitat, i on la felicitat és una manifestació de l’ordre i la serenitat. Una escena que evoca amb nostàlgia la vida senzilla d'aquells pastors ingenus i purs que fan pastar el ramat, canten i escriuen poesies en un entorn idíl·lic, en clara contraposició als valors actuals, rebutjats per la civilització moderna.

Fauna, pastor i estàtua


Documentació relacionada


Fitxa tècnica

 • Acció: Xavier Olivé i els alumnes del Taller d’Escenografia d’EINA.
 • Col·laboradors: Toni Marí (textos), Beth Galí (escenografia) i Germans Salvador (decorats de paper).
 • Actors: Paul Adams, Nuria Bagena, Jessyka, Rafael Navarro, Ramón, Viky Sensat, Mónica Verdú del Teatre Arnau.
 • Perruqueria, maquillatges i accessoris: Susana G. Körver, Joan Alonso i Gregori Ros (Make-Up Academy).
 • Pentinats: Marcel (Taller de Perruqueria).
 • Vestuari: Ramon Ramis.
 • Fotografies: Josep Gol.
 • Vídeo: Carles Ameller Ferretjans.
 • Disseny gràfic: Anna de Tord.
 • Lloc: Jardí d’EINA.
 • Data: 18 de juny de 1986 de 24.00 a 1.30 de la nit.
27 de maig 2020

Sessions Informatives Online del Grau de Disseny - Juny 2020

Durada 40 minuts

Quin àmbit del disseny és el que més t’agrada?

Podrem compartir amb tu el nostre programa d’estudis per a què tinguis tots els detalls de la metodologia, beques, requisits d’accés... i podrem respondre a totes les preguntes que puguis tenir.

Si vols venir i conèixer EINA, també pots apuntar-te a les Jornades de Portes obertes i a les visites personalitzades, en les que professors i estudiants t’explicaran els estudis del Grau de Disseny.

A EINA t’acompanyem en el teu desenvolupament personal i professional com a dissenyador o dissenyadora obrint-te les portes al futur.

T’hi esperem!

Sessions Informatives Online del Grau de Disseny
26 de maig 2020

Open Week Màsters i Postgraus 2020-2021, del 2 al 12 de juny

Les Open Week es realitzaran, en format online, del 2 al 12 de juny.

Es podran consultar tots els programes de màsters i postgraus i, en diferent dates, es podrà parlar directament amb els i les coordinadores:

Dimarts 2 de juny

Dimecres 3 de juny

Dijous 4 de juny

Divendres 5 de juny

Dilluns 8 de juny

Dimarts 9 de juny

Dimecres 10 de juny

Dijous 11 de juny

Divendres 12 de juny

Open Week Màsters i Postgraus 2020-2021, del 2 al 12 de juny
25 de maig 2020

"La cuina dels materials. Pràctica del transciclatge a l'espai domèstic", a càrrec d'Ona Orozco

La cuina dels materials. Pràctica del transciclatge a l'espai domèstic és el Treball Fi de Grau d'Ona Orozco, tutoritzat per Octavi Rofes.


El projecte «La cuina dels materials. Pràctica del transciclatge a l'espai domèstic» inventa un nou concepte dins la cultura del reciclatge: el transciclatge. Aquest concepte apareix quan es tensen paradigmes com l’alimentació i la caducitat. La persona es relaciona amb el residu orgànic a través de la seva manipulació que li atorga un sentit simbòlic i emocional. El resultat és un nou material i un aprenentatge sobre la matèria residual.

Per a la seva pràctica, es necessiten els espais amb finalitats obertes. En aquest sentit, la cuina domèstica es considera un espai potencial. A la cuina, la pràctica del transciclatge transforma el sentit de l'entorn i hi introdueix un sistema nou que complementa el que ja existeix; la cuina de menjar en si, però també de l'elaboració de materials amb els excedents. Aquesta visió de l'espai planteja una nova jerarquia dels elements a la cuina i dona visibilitat als excedents, situant-los a l’altura de la vista. La pràctica del transciclatge proposa que sigui la persona l'autora dels sentits, tant de la matèria processada com de l'espai.

"La cuina dels materials. Pràctica del transciclatge a l'espai domèstic" - Ona Orozco
22 de maig 2020

"Adlego", a càrrec d'Ignasi Ayats

Adlego és el Treball Fi de Grau d'Ignasi Ayats, tutoritzat per Laia Clos i Pilar Gorriz.


Adlego especula sobre la possibilitat d’una política centrada únicament en el contingut, prescindint del brànding polític i les estratègies de publicitat o màrqueting. Planteja també noves formes de comunicació i nous funcionaments electorals centrats en un objectiu: aconseguir una política informada, amb una decisió personal i evitar que les decisions es vegin influenciades. Es tracta d’un projecte de design fiction que pretén generar debat al voltant del sistema electoral actual i replantejant la manera en la qual el disseny participa de la política i la relació entre la ciutadania i la política. També mostra l'escenari i les conseqüències d’un sistema electoral sense imatge, en una societat intervencionista i conductista que és el model al qual es tendeix. El projecte parteix d'una problemàtica: la població actualment vota de manera desinformada i influenciada, el sistema que s'utilitza està basat únicament en la imatge i això fomenta la desinformació de la ciutadana. La proposta actual pretén evidenciar aquesta problemàtica desenvolupant un procés electoral basat únicament en el contingut.

Per a fer-ho, s'ha decidit desenvolupar un llibre que agrupès les propostes polítiques de cada formació en diferents temàtiques. Com que els noms dels partits formen part de la marca i per tant influencien també en l'opinió, se substitueixen per codis aleatoris generats amb programes informàtics.

Per assegurar que les propostes són llegides, es limitaria el temps dedicat a l'entreteniment en plataformes digitals, que és el tipus d'entreteniment més comú actualment (Netflix, xarxes socials, televisió, etc.) i es marcaria un ordre de lectura de les temàtiques.

D'altra banda, donat que en aquest sistema l'única manera de participar en política és a través dels continguts, s'implementaria un sistema de control de la comprensió del contingut que determinaria el valor del vot mitjançant una rúbrica.

Donat que el naming forma part de l'estratègia de brànding i per tant es considera també part de la imatge del partit, per al desenvolupament del sistema també s'eliminaria el nom dels partits. D'aquesta manera, s'aconseguiria que l'emissor del missatge polític fos desconegut i no condicioni la teva elecció.

Per comunicar les propostes dels partits, es desenvolupa un llibre dividit segons les temàtiques diferents que configuren els projectes d’estat. Aquesta peça és l'única, juntament amb el web on es mostraria el contingut polític dels partits, així s’aconseguiria que tothom hagues de llegir els programes per votar i tingues una imatge completa de cada una de les formacions, d'aquesta manera s'evitaria una mirada esbiaixada i desinformada. El format que s’ha escollit respon a la voluntat de reflexió. Es considera que tot i tractar-se d’un futur (proper), el llibre i el paper permetrian una lectura més pausada, més tranquil·la enfront la immediatesa i la velocitat de les plataformes digitals. Així mateix, en tractar-se d’una peça física es podria consultar en tot moment i anar endavant i endarere durant tot el període electoral i inclús durant el llarg de la legislatura. Durant del període de lectura, els ciutadans omplirian una rúbrica dividida per partits i per temàtiques. Aquesta rúbrica serviria per valorar el nivell d'afinitat amb cadascun d’ells. S'ompliria en el mateix moment es llegissin les propostes, i no es podría deixar cap casella en blanc.

También s'ha observat que hi ha un seguit de punts en els quals les propostes dels partits són gairebé iguals. De manera que es podrian generar punts de control o de coincidència dins de la rúbrica.

Tenint en compte que l'única eina que tindria el votant per escollir els partits seria la lectura de les propostes, caldria aplicar una mesura de control per assegurar que s'haguessin llegit i entès les propostes dels partits. Aquests punts de coincidència et permetrien definir uns paràmetres automàtics per establir el nivell de coherència que tindria la rúbrica. En funció del nombre de cops que els paràmetres coincidents no estiguessin valorats a la rúbrica d'una manera semblant, el percentatge de coherència disminuiría juntament amd el valor del vot.

Així mateix, es busca que la decisió sigui individual i no es vegi influenciada per factors externs com l’entorn familiar i social. De manera que durant el mes que duraria el període electoral, es controlarien mitjançant els dispositius electrònics les interferències i no es permetria discutir propostes sobre el contingut del llibre o fer pública la intenció de vot.

"Adlego", a càrrec d'Ignasi Ayats
21 de maig 2020

"Live-up", projectes de Disseny per la salut i el benestar

En el marc de l'assignatura Disseny, salut i benestar, de 3r curs del grau de Disseny, conduïda per Oriol Ventura, s'han creat propostes que parteixen de la reflexió d'actuar des del disseny per la millora de problemes relacionats amb la salut i el benestar.

L'acció és concreta i aplicada que, de forma exponencial, pot ser reproduïda. El projecte situa als i les estudiants com agents transformadors i àgils en un problema proper i en què hi estan implicats.

Sota el nom de live-up, s'han creat projectes com:

 • Dermis - Anna Vilageliu.
  Reflexió sobre mostrar i no amagar la malaltia de la psoriasi. Normalitzar.

 • Campata - Erik Jiménez.
  Adaptació del típic accessori per a gossos que evita les llepades durant operacions o tractaments. Situat a la pota, atorga més comoditat per tombar-se, mobilitat per jugar o menjar, i redueix la protecció a l'àrea de la ferida.

 • Muscle-Up - Adrian Galicia.
  La pèrdua de mobilitat al polze de la mà dreta fa inviables accions tan comunes com agafar una ploma, una targeta o un paper. A l'aixecar el dit anular el sistema funciona com una palanca que transmet la força cap al dit polze.

"Dermis", d'Anna Vilageliu
19 de maig 2020

"Kēia", a càrrec de Sarai Herrera

Kēia és el Treball Fi de Grau de Sarai Herrera, tutoritzat per Jordi Esteve i Oriol Ventura.


Kēia és un joc de taula per a nens i nenes de 3 a 6 anys que ajuda a desenvolupar el creixement amb l’ús de la memòria mitjançant una via d’aprenentatge associatiu.

Amb una metodologia i materials innovadors, neix de la necessitat de facilitar als infants i a persones adultes, un sistema d’aprenentatge per promoure la comunicació entre uns i altres pel que fa a necessitats vitals bàsiques.

Està fet d’un material resistent, no tòxic, versàtil, viu, tou i, sobretot, flexible: la silicona platino.

Nen jugant a Kēia, de Sarai Herrera
18 de maig 2020

Experiments amb llum confinada

Estudiants de 3r del grau de Disseny de l’assignatura d’Il·luminació d’espais, conduïda per Josep Aregall, aborden aquest àmbit a partir de la sensualitat, l’emotivitat i el relat.

“Experiments amb llum confinada” és un dels projectes que han dut a terme a partir de jugar i manipular la llum que tinguessin a mà a casa i amb materials senzills que tinguessin al seu abast. Les propostes havien de basar-se en la interpretació de diferents obres de Josep Aregall, i el resultat, després dels experiments de dues setmanes, era totalment lliure.

La pluralitat d’idees es constata en aquesta mostra de projectes realitzats per Núria Carrascal, Eudald Jubany, Marina Marquès, Sofiya Ryabocon, Marina Salvador, Carla Soler i Irene Terrón.

Projecte d'Irene Terrón
18 de maig 2020

EINA a la Fira Campus Virtual

 • Dates Del 20 al 24 de maig
 • Horaris Del dimecres 20 al dissabte 23, de 10h a 20h; i diumenge 24, de 10h a 17h

L’equip de professors i estudiants d’EINA estarà a la Fira Campus Virtual, la plataforma online del Saló de l’Ensenyament, per comentar-te tots els detalls dels estudis del Grau de Disseny a través del xat i de les sessions informatives.

Perquè a EINA el futur el dissenyes tu, a les sessions informatives compartirem amb tu el nostre programa d’estudis, les sortides professionals, les beques...

Apunta’t a les sessions informatives. Les inscripcions estan obertes:

Dimecres 20 de maig

Dijous 21 de maig

Divendres 22 de maig

Dissabte 23 de maig

Diumenge 24 de maig


T'esperem a la Fira Campus Virtual.

Estudiant d'EINA
15 de maig 2020

"Eros", a càrrec de Marina Esbrí

Eros és el Treball Fi de Grau de Marina Esbrí, tutoritzat per Artur Muñoz.


Erotisme? Que és l’erotisme? Quan parlem d’erotisme realment sabem què volem dir? Hi ha una definició exacta per explicar-lo? Per començar, l’erotisme és una paraula ambigua que no té una definició exacta, com seria per exemple l’art.

És per aquest motiu que no intento definir l’erotisme en si, sinó entendre com l’erotisme conviu en nosaltres i com aquest és un dels aspectes interiors de l’ésser humà. L’erotisme es manifesta de diverses maneres, com serien el sexe i l’amor, però també presenta una gran relació amb la mort. És aquí on dono resposta a la meva hipòtesi: Hi ha relació entre erotisme i mort?

Aquest projecte està format per dues peces. En primer lloc, el treball d’investigació on vaig dur a terme un estudi sobre com l’erotisme conviu en nosaltres i com l’entenem, tant en l’àmbit social com en l’art. En segon lloc, d’un llibre fotogràfic amb peces pròpies.

Aquesta part és la més personal del treball ja que aquesta peça neix fruit del dol que vaig patir quan tenia 16 anys. Tracta d’un discurs visual separat en tres fases: l’individualisme de l’ésser, la dona objecte i la dona empoderada. Tres punts que descriuen el procés i la lluita interna que vaig viure.

"Eros" - Marina Esbrí
E I N A