EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

4 d'abril 2018

EINA dissenya la imatge del 50è aniversari de la Universitat Autònoma de Barcelona

L’equip d’estudiants de Grau de Disseny d’EINA format per Laia Closas, Javi Fernández, Hel·lena Prat i Maria Viladomiu, amb la tutorització de Pilar Górriz, ha dissenyat la imatge commemorativa del 50è aniversari de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La imatge té com a lema “L’audàcia del coneixement” i es basa en les quatre columnes de granit, signe d’identitat de la UAB, obra de l’escultor Andreu Alfaro, que són un símbol de la projecció al futur i de la universitat com a centre generador de coneixement.

EINA està vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona des del 1994 i n’és centre adscrit des del 2009. La UAB és una de les 150 millors universitats del món segons el World University Ranking 2018 i és una de les universitats capdavanteres de l'àmbit espanyol en rànquings mundials com el QS World University Rankings (QS WUR), el Times Higher Education World University Rankings (THE WUR) i l’Academic Ranking of World Universities (ARWU).

23 de març 2018

EINA va concloure la celebració del seu 50è aniversari estrenant el documental “EINA, l'esperit contemporani”

El passat 13 de març es va celebrar, al Museu del Disseny de Barcelona, l'acte que conclou la celebració d'EINA50anys.

En el transcurs de l'esdeveniment, presidit per Anna Pujadas, Directora d'EINA, i Enric Steegmann, President de la Fundació EINA, es va estrenar el documental "EINA, l'esperit contemporani" del realitzador Poldo Pomés. El film inclou entrevistes a professors, estudiants i persones relacionades amb el món del disseny i recull, també, testimonis visuals de l'activitat anterior i present del centre, alhora que ofereix una aproximació al que ha representat EINA per a la ciutat de Barcelona i per al disseny català.

Després de la projecció va tenir lloc la recepció "Guino de Guinovart", concebuda per Xavier Olivé, muntatge gastronòmic amb coques de recapte recreades per Salvador Sauleda, realitzades seguint uns esbossos, de 1995, de l'artista Josep Guinovart per al menú de "Gust i Estil", sopar d'EINA, en el 2n Congrés Català de Cuina. També es va degustar el còctel EINA, creat el 1981 per Boadas.

L'esdeveniment no només va ser una ocasió per reunir a totes aquelles persones que d'una manera o d'una altra s'han vinculat a EINA, o s'han sentit a prop seu, sinó també per establir les bases on reflexionar sobre el futur, així com refermar la validesa d'un projecte que ha demostrat una capacitat de renovació constant al llarg de cinc dècades.

Més imatges

Cloenda d'EINA50anys
© Andrea Resmini
23 de març 2018

EINA participa a l’exposició commemorativa del 25è aniversari dels Premios Nacionales de Diseño

España Diseña. 25 Ediciones de los Premios Nacionales de Diseño és la mostra de caràcter col·lectiu i retrospectiu que commemora el 25è aniversari d’aquests guardons.

EINA participa en aquesta exposició per haver estat guardonada l’any 2000, juntament amb Massana i Elisava, en reconeixement als seus mèrits didàctics i per erigir-se com a punt de trobada acadèmic i humà entre diferents generacions de creatius.

La mostra reconeix l’esforç i contribució del món del disseny a la innovació i al desenvolupament de la societat al llarg de les darreres dècades. L’exposició ha estat organitzada per la Secretaría de I+D+i en col·laboració amb Barcelona Centre de Disseny, DIMAD i READ.

España Diseña. 25 Ediciones de los Premios Nacionales de Diseño
España Diseña. 25 Ediciones de los Premios Nacionales de Diseño
22 de març 2018

Exposició “Veovelíngula”, amb treballs dels estudiants d’il·lustració per a publicacions infantils i juvenils d’EINA

“Veovelíngula” aplega les obres dels 16 dissenyadors, artistes visuals, professors i animadors de procedència diversa que han realitzat el curs d’especialització en Il·lustració per a publicacions infantils i juvenils coordinat per Gabriela Rubio.

A la mostra es poden veure les obres de Luara Almeida, Laia Berloso, Carla Bosch, Maria Coll, Virginia Donoso, Daniela Giraldo, Clara Ki, Harriet Lenneman, Mike Mr, Andrés Naranjo, Andrea Nuñez (Andyn), Sarah Ortega, Irene Pérez, Celia Rey, Flo Riveros, Lorena Sánchez i Marc Trujillo.

El Curs d’especialització en Il·lustració per a publicacions infantil i juvenil permet explorar i desenvolupar els registres propis de cada estudiant i adequar-los a les característiques específiques del treball per a joves. També dota els seus assistents d’una visió àmplia, real i sense prejudicis del que significa convertir-se en il·lustrador infantil.

Consulteu el catàleg de l'exposició

Col·labora: Moritz

Exposició “Veovelíngula”, amb treballs dels estudiants d’il·lustració per a publicacions infantils i juvenils d’EINA
9 de març 2018

Exposició "Muntanyes de l'ànima", de Maria Bofill, amb comissariat d'Anna Pujadas

Anna Pujadas, professora i directora d'EINA, juntament amb l'estudi de disseny lamandarina han comissariat i projectat, respectivament, l'exposició de la ceramista Maria Bofill titulada "Muntanyes de l'ànima".

En aquesta exposició Maria Bofill s’ha centrat en la muntanya, tenint sempre en ment la de Montserrat. Bofill ofereix muntanyes de ceràmica; algunes són literals, miniatures de muntanyes en porcellana o en gres; d’altres recullen el sentit de les muntanyes però a través d’altres formes (com els capitells o els núvols).

Exposició "Muntanyes de l'ànima", de Maria Bofill
© Anna Pujadas
9 de març 2018

Exposició "Una tropa de sensacions errants", a càrrec de Jo Milne

L'exposició Una tropa de sensacions errants, amb obra de Jo Milne, professora al Grau de Disseny i al MURAD, és un conjunt d’imatges i objectes sorgits en resposta a la pregunta de com és visualitzar allò que no es veu. L'exposició es formula com una resposta als diferents plantejaments desenvolupats en el camp de la física teòrica i de la microbiología per visualizar estructures invisibles a simple vista. Respon a propostes cosmològiques com les teories de les cordes i la gravetat quàntica dels bucles, especulacions basades en fórmules matemàtiques, models hipotètics i especulatius que encara no tenen proves empíriques. A la vegada, els processos de tall, collage i recomposició emprats per representar les captures de cèl·lules i teixits registrats en la microbiologia tracen vincles entre els mons del microcosmos i el macrocosmos, però a la vegada entre la física cuàntica i els paisatges de Lucreci. L'exposició proposa un viatge per una tropa de sensacions errants per entreveure més enllà del món experimentat pels imaginaris de la ciència i la poesia d’en Lucreci.

La sèrie de pintures i instal·lacions no pretenen il·lustrar sinó respondre a aquests paisatges científics, creant un diàleg entre la ciència i l'art, entre l'objectivitat i la subjectivitat, que parli de les diferents maneres de visualitzar el que no es pot veure. L'exposició respon a la irresistible atracció de fer i fer veure noves interpretacions del món en l'intent de fer visible o intuir allò que no es veu.

Exposició "Una tropa de sensacions errants", a càrrec de Jo Milne
9 de març 2018

Sessions informatives del Grau de Disseny 2018-2019 a EINA

Sessions informatives

Vine a conèixer EINA (Visita guiada a les instal·lacions i xerrada sobre objectius, funcionaments i itineraris possibles del Grau de Disseny):

 • 20/03/2018, 18h
 • 22/05/2018, 18h
 • 15/06/2018, 17h

Jornada de Portes Obertes

Activitats i seminaris participatius de cada matèria i disciplina. Visita guiada a les instal·lacions a EINA

 • 23/04/2018, de 10h a 18h

Saló de l’Ensenyament Barcelona

Visita l’estand d’EINA

 • del 14 al 18/03/2018
Sessions informatives del Grau de Disseny 2018-2019 a EINA
7 de març 2018

"Exhumaciones semánticas", xerrada a càrrec d'Alejandro Castellote

 • Dijous 15 de març, 18h
 • EINA
 • Oberta al públic

La xerrada "Exhumaciones semánticas", a càrrec d'Alejandro Castellote, es realitzarà en el marc del Postgrau en Fotografia i disseny editorial.

En els últims anys s'està fent present una categoria que podríem anomenar Artistes forenses. Es refereix als usos que estan donant als arxius, els àlbums familiars i a aquestes desordenades i amorfes col·leccions que inclouen imatges prestades Internet, materials iconogràfics, documentals, cartogràfics, etc. S'hi s'inscriuen aquells artistes que realitzen exhumacions semàntiques a partir d'aquest ingent volum de documents inerts que s'acumulen sense cap expectativa d'ús. Desenterren cadàvers, és a dir, àlbums i arxius plens de signes buits, per investigar-los o composar amb ells una semàntica alternativa a la que van tenir en vida.

Els fotollibres que es mostraran procedeixen fonamentalment d'Àsia i Llatinoamèrica.


Alejandro Castellote (Madrid, 1959), comissari de fotografia des de 1982, ha estat el responsable de festivals i exposicions a nivell nacional i internacional entre els quals es troben el Festival internacional de fotografia PHotoEspaña, C on Cities al Padiglione Itàlia de la X Biennal d'Arquitectura de Venècia, Festival GETXOPHOTO a Getxo, Bilbao, Biennal Photoquai de París, la Road to Spain a SEOUL PHOTO 2010 o Daegu Photo Biennale a Corea del Sud, entre moltes altres.

També ha treballat en l'Editorial Lunwerg i ha estat assessor de la revista C Photo Magazine d'Ivory Press, Londres. A nivell acadèmic, ha realitzat classes i tallers en universitats i centres, i ha dirigit el Màster Llatinoamericà de Fotografia Contemporània del Centre de la Imatge de Lima.

Actualment és comissari convidat de la Image Triennial 2017, Guangzhou, Xina.

Alejandro Castellote
2 de març 2018

Bossa d'EINA 2018, disseny de Gerard Sierra

Aquest any, el disseny de la bossa d'EINA és de Gerard Sierra, estudiant de l'assignatura de Tècniques d'estampació de quart curs del Grau de Disseny, impartida per Miguel Bustos.

La bossa va estar serigrafiada al taller de l'Espai cultural EINA Barra de Ferro el gener de 2018.

Podreu fer-vos amb una bossa durant la Jornada de Portes Obertes del proper 23 d’abril, al Saló de l'Ensenyament del 14 al 18 de març, o a les sessions informatives del 20 de març, 22 de maig o 15 de juny.

Bossa d'EINA 2018, disseny de Gerard Sierra
1 de març 2018

D'EINA A LA FEINA - Jornada d'orientació professional

El passat dimarts 27 de febrer es va realitzar D’EINA A LA FEINA, Jornada d’orientació professional, pensada per als estudiants de 3r i 4t curs del Grau de Disseny, on es van tractar les possibilitats a l’àmbit laboral, les de la continuïtat d’estudis i quines eines té l’estudiant per a l'orientació professional amb vista a l’ocupabilitat.

La jornada va comptar amb una taula rodona composada per Jordi Esteve, Carla Hausmann + Pablo Gàrate i Carles Rodrigo, exestudiants que van parlar de la pròpia experiència quant al seu recorregut professional i acadèmic des que van sortir d’EINA.

El nom D'EINA A LA FEINA és recuperat de l'assignatura que va iniciar Lluís Pau, el curs 1994-1995, i que, més tard, va compartir amb Antoni Arola.

D'EINA A LA FEINA - Jornada d'orientació professional
28 de febrer 2018

Seminari obert sobre la pedagogia i la recerca en l’ensenyament de l’art i el disseny, amb David MacWilliam

 • Dimarts 6 de març, 15.30h
 • Sala d'actes d'EINA
 • Obert al públic

El proper 6 de març se celebrarà un seminari obert sobre la pedagogia i la recerca en l’ensenyament de l’art i el disseny, enfocant models canadencs, amb David MacWilliam i conduït per Paola lo Cascio, responsable de recerca d'EINA, i Jeffrey Swartz, professor d'EINA.

David MacWilliam, obra del qual es podrà veure a l'exposició “VEÏNATS de la pintura”, va guiar la transició, d'"school" a "university", a l'escola d'art i disseny Emily Carr.

Programa

 • 15.30-16.30 From professional school to university studies: the experience of Emily Carr.
 • 16.30-17.30 Research in the field of design: tools, strategies, outputs evaluation.
28 de febrer 2018

"La estrategia de diseñar diseñadores" a la revista Experimenta

El número 76 de la revista Experimenta es titula "La estrategia de diseñar diseñadores", on s'analitza el paper dels centres educatius i la seva capacitat per adaptar-se a una professió com el disseny. Hi podeu llegir una entrevista a Anna Pujadas, directora d'EINA, on parla sobre el futur de l'ensenyament del disseny.

"Trabajar en una amplia variedad de medios, diseñando mensajes que funcionen eficazmente dentro de redes complejas de interacciones entre personas, productos y entornos, ésta será la competencia principal de los diseñadores el futuro. Por eso el rol del profesor cambiará y pasará de ser un distribuidor de conocimiento a un gestor de procesos, ayudando a los estudiantes en el aprendizaje iniciando la reflexión y apoyándolos, si es necesario, en asuntos de fondo."

"La estrategia de diseñar diseñadores" a la revista Experimenta
27 de febrer 2018

Queralt Guinart a "Fiuers of the month"

Queralt Guinart, estudiant de quart curs del Grau de Disseny, participa al cicle de xerrades "Fiuers of the month" a la FIU House, esdeveniment mensual on es presenten creatius emergents al costat d'un professional del sector.


En aquesta primera edició hi participen:

PROFIUER

FIUERS

FIU Barcelona - febrer
26 de febrer 2018

"Diseño gráfico y Administración Pública", article d'Oriol Pibernat a Graffica

Oriol Pibernat, professor al Grau de Disseny, al MURAD i al Màster en Disseny i edició de producte, és l'autor de l'article "Diseño gráfico y Administración Pública" que publica Gràffica al número 8 de la seva revista.

"Diseño gráfico y Administración Pública", article d'Oriol Pibernat a Graffica
23 de febrer 2018

Exestudiants d'il·lustració seleccionades per al festival FLIC

Exestudiants del postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual i del curs d’especialització en Il·lustració per a publicacions infantils i juvenils han estat seleccionades per a formar part de la Fira de la il·lustració organitzada des del Festival FLIC.


Hi podreu trobar les següents il·lustradores, totes elles exestudiants d'EINA:

 • Gisela Navarro Fuster, exestudiant del postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual

 • Simona Galizia, exestudiant del postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual

 • Federica Pavan, exestudiant del postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual i del curs d’especialització en Il·lustració per a publicacions infantils i juvenils

 • Laia Arqueros, exestudiant del postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual

 • Isabel Aniel, exestudiant del curs d’especialització en Il·lustració per a publicacions infantils i juvenils

FLIC Festival 2018
E I N A