EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

11 d'octubre 2019

EINA a Barcelona Dibuixa amb el taller “Del dibuix al relat”

La gran festa del dibuix de la ciutat Barcelona Dibuixa, abans coneguda com Big Draw, tindrà lloc el diumenge 20 d’octubre en quatre districtes (Ciutat Vella, Sant Andreu, Sant Martí i Sants-Montjuïc).

EINA se suma un any més a aquesta iniciativa, organitzada pel Museu Picasso i l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, amb el taller “Del dibuix al relat”, a càrrec de Loreto Sepúlveda i Sofía Sánchez, alumni del Postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual i del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny respectivament.

El taller és una proposta per incentivar la capacitat narrativa natural de l’ésser humà a través del dibuix com a eina instintiva de transmissió, de generador i facilitador de relats.

A “Del dibuix al relat” s’exercitarà el dibuix ràpid, es practicarà la creació col·lectiva, s’ampliaran les capacitats narratives del propi dibuix, s’exercitaran la relació d’idees i l’storytelling i els participants també descobriran capacitats pròpies per a la construcció de ficcions.


A Barcelona Dibuixa també participaran artistes vinculats a EINA com Jordi Duró, professor del Grau de Disseny i del Postgrau en Il·lustració creativa.

Barcelona Dibuixa 2019
7 d'octubre 2019

Jornada “La utopia és realitat!”

El Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya celebra 15 anys d’història. Amb motiu de l'aniversari l’entitat organitza la jornada “La utopia és realitat!”.

L’esdeveniment constarà de dues parts. Per una banda, la presentació del llibre “Esquematisme, l’eficàcia de la simplicitat”, de Joan Costa, amb la introducció “Dels gràfics a l’esquematisme” a càrrec de Francina Cortés i Jordi Català, professor de l’assignatura d’Infografia del Grau de Disseny d’EINA. I per altra la reflexió i debat “El disseny gràfic aquí i avui”.

Jornada “La utopia és realitat!”
2 d'octubre 2019

Oriol Ventura a l’Xpatient Barcelona Congress

Oriol Ventura, professor invetigador d’EINA, ha participat a la 4a edició de l’Xpatient Barcelona Congress celebrat a l’Hospital Clínic el 17 i 18 de setembre.

Com a membre del grup de recerca d’EINA en Disseny Salut i Benestar, Oriol Ventura ha presentat el darrer projecte d’investigació per a un disseny ideal enfocat cap a nou model de consultes externes dels serveis assistencials de salut mental de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

A l’Xpatient Barcelona Congress, l'esdeveniment de referència sobre el canvi de model assistencial que dona poder al pacient i el situa en el centre de tot el procés, ha estat determinant la rellevància del disseny en aquest procés.

Oriol Ventura a l’Xpatient Barcelona Congress
2 d'octubre 2019

Estudiants d'EINA participen a Utopia Markets Il·lustració

 • Del 18 al 20 d’octubre
 • Divendres, de 19h a 23h. Dissabte i diumenge, d’11h a 22h
 • UTOPIAMARKETS, Barcelona
 • Estand número 4

Utopia Markets Il·lustració arriba a la tercera edició i EINA torna a participar-hi amb l’obra d’estudiants del Grau de Disseny i dels programes de Postgrau en Il·lustració creativa i comunicació visual i en Il·lustració per a publicacions infantils i juvenils.

A l’estand d’EINA es podrà conversar i adquirir l’obra dels autors participants: Anna Andorrà, Constanza Olea, Edgar Ramírez, Juan Garzón, Julie Rambaud, Loreto Sepúlveda, Manuela Roselló, Maria Queraltó, Maria Vendrell, Mariona Gispert, Melissa Jonker, Valentina Wilson i Vanda Škoić.

A Utopia Markets Il·lustració també participen els alumni dels postgraus d’il·lustració El Marquès (Adrià Ferrer Marquès) i Mònica Solsona i professors com Lluïsot.

Constanza Olea
2 d'octubre 2019

Jornada “100 anys de la Bauhaus. L’arribada de la modernitat a través del disseny industrial”

En ocasió del centenari de la fundació de l’escola Bauhaus, l’ADI-FAD, l’Associació per a l’estudi del Moble i la Fundació Mies van der Rohe presenten l’ADI Making Of: “100 anys de la Bauhaus. L’arribada de la modernitat a través del disseny industrial”.

A partir de l’anàlisi de tres productes, en aquesta jornada diversos ponents explicaran el llegat del Moviment Modern al nostre país:

 • Xema Vidal, enginyer industrial, dissenyador i professor.
 • Ricardo Ribas, arquitecte.
 • Pedro Feduchi, arquitecte i professor.
 • Antoni Mañach, filòsof i professor d’història, teoria i ètica del disseny.
 • Nina Masó, editora de Santa & Cole.
 • Oriol Pibernat, historiador, dissenyador i professor del Grau de Disseny i del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny d’EINA.
 • Gabriel Moragas, codirector de Mobles 114.
Cadira B3 (Wassilly)_Marcel Breuer_1925_Elisabeth Beyer-Volger, Bauhaus-Archiv Berlin_Foto Dr. Stephan Consemüller
Cadira B3 (Wassilly) Marcel Breuer. 1925. Elisabeth Beyer-Volger, Bauhaus-Archiv Berlin. Foto Dr. Stephan Consemüller
1 d'octubre 2019

Adéu a Rosa Tarruella Planas

La nit del 30 de setembre a l'1 d'octubre ens ha deixat la nostra companya Rosa Tarruella Planas, professora d’EINA des del 1987. S'encarregà de l'assignatura de gravat del primer curs dels estudis d’Art. Va impartir, a partir dels anys 90, el taller de gravat de segon curs en el mateix ensenyament. En paral·lel, va organitzar i impartir cursos de xilografia, gravat a la punta seca sobre coure o de collage digital.

En paraules de la seva bona amiga Antònia Vilà, que fem nostres, sentim un immens dolor d´escriure aquesta comunicació, ja que sobtadament perdrem una amiga generosa i vital, una artista estimada per tots els que hem gaudit de compartir vida, rialles i experiències amb ella.

Avui dimarts 1 d'octubre, a partir de les 18.15 h es farà la vetlla al tanatori de les Corts, i continuarà demà dimecres, a partir de les 8h i fins les 16.15h. La cerimònia de comiat tindrà lloc demà dimecres, 2 d’octubre, a les 16.15h al mateix tanatori.

EINA lamenta la seva pèrdua i manté en el record l’aportació que ha deixat la Rosa a la institució.

Rosa Tarruella Planas
30 de setembre 2019

"#Tocardepeusaterra", llibre de Lluc Massaguer

El passat 25 de setembre es va presentar el projecte editorial #tocardepeusaterra de Lluc Massaguer –exestudiant del grau de Disseny i professora i coordinadora del Màster en Disseny Gràfic–, que recopila una selecció, a mode d'autoretrat, de fotografies que expliquen micro històries.

El llibre, de petites dimensions i del que s'ha fet un tiratge limitat, autodissenyat i autoeditat, ha estat imprès en col·laboració amb Vanguard Gràfic. Amb una coberta que es transforma i unes imatges que dialoguen entre elles, és un objecte que provoca que, quan sortim al carrer, mirem més per on caminem.

La presentació va tenir lloc a la sala Jungle de CLUBHAUS, en col·laboració amb FIU, i va comptar amb la conversa entre Manel Esclusa, professor i coordinador del postgrau en Fotografia i disseny editorial i Alberto Polo, exestudiant del mateix postgrau.

"#Tocardepeusaterra", llibre de Lluc Massaguer
27 de setembre 2019

Exposició “Nova Era: 25 anys de complicitat amb els dissenyadors”

 • Inauguració 8 d’octubre a les 19h
 • Exposició Fins al 18 d’octubre. De dilluns a divendres, de 8h a 20h
 • Sala d’Actes d’EINA
 • Obert al públic

Nova Era, impremta d’avantguarda en el món del disseny, celebra el seu 25è aniversari amb una exposició. La mostra ha comptat amb la col·laboració de destacats estudis de disseny i comunicació visual que han creat un cartell amb motiu del quart de segle de complicitat de Nova Era amb el món del disseny.

Tal com comenta Pedro López, Product Manager de la impremta: “Amb motiu del 25è Aniversari de Nova Era, un Jurat compost per Alberto Fregenal, Àngel Romeu, Oscar Heredero i jo mateix, vam seleccionar 25 dissenyadors per realitzar una proposta gràfica dins un ICOSAKAIPENTÀGON (polígon de 25 costats)”.

Els autors i autores darrera d’aquest projecte col·lectiu, molts d’ells exestudiants d’EINA, són: Enric Aguilera, Mucho, Opisso, Oscar Germade, Pepa Reverter, Atlas, Pablo Amade (Summa), Bendita Gloria, Bildi, Borja Martínez_Lo Siento, Bruno Sellés_Vasava, Carles Murillo, David Torrents, Esiete, Fernando Gutiérrez, Forma, Hey, Javier Jaén, Malva Sawada, Manuel Moranta, Marta Cerdà, Pràctica, Querida, Andres Requena Office, Sergi Delgado i Albert Romagosa.

Tots ells han desenvolupat un exercici creatiu de reconeixement d’una impremta que ha estat capaç d’adaptar-se al canvis tecnològics, fidels sempre a la filosofia d’investigar i descobrir per fer possibles coses que d’entrada podien semblar impossibles.

Nova Era: 25 anys de complicitat amb els dissenyadors
25 de setembre 2019

Jornada de Lectura Pública Col·lectiva Íntegra per a l’Emergència Climàtica 27S

El divendres 27 de setembre, des de l’assignatura d’Art Disseny i Societats del Grau de Disseny d’EINA, s’organitza la 3a Lectura Pública Col·lectiva Íntegra (LPCI) per participar a la Vaga Mundial pel Clima, un acte obert a tothom que tindrà lloc a la Llibreria Calders (Passatge Calders, 9, Metro: Poble Sec / Sant Antoni), Barcelona.

El llibre escollit és La sequía (The Drought, 1965) de J. G. Ballard. L’acció començarà a les 8:30h i s’encadenarà la lectura entre els assistents, de manera ininterrompuda, fins completar la novel·la. Es preveu acabar abans de les 18h, quan hi ha convocada la manifestació.

A les anteriors edicions del LPCI es va llegir 1984 de George Orwell, coincidint amb la Vaga General del 29 de març de 2012, i El procés de Franz Kafka, durant l’Aturada de País del 3 d’octubre de 2017. En aquest cas, l’obra de Ballard anticipa part dels temors del nostre temps davant la crisi climàtica, narrant les transformacions d’un món sense aigua, on els humans sobreviuen reinventant la convivència.

27S, Jornada de Lectura Pública Col·lectiva Íntegra per a l’Emergència Climàtica
19 de setembre 2019

Participació de professors i alumni d'EINA al BLANC Festival 2019

Els propers 3, 4 i 5 d'octubre se celebra, al Museu del Disseny de Barcelona, el BLANC Festival, on participen els següents estudiants, professors i alumni d'EINA:

Campus BLANC

 • Ignasi Ayats, amb el seu TFG "Adlego"
 • Carles Giménez, amb el seu TFG "Fourtures, An interpretation of Peter Frase's Four Futures"
 • Álvaro Cánovas, amb el seu TFG "Out Of Memory"

Video

Conferències BLANC

 • Pràctica, estudi format per Javier Arizu, Carlos Bermúdez, Anna Berbiela, Guillem Casasús, tots ells alumni EINA, i Albert Porta.

Masterclass BLANC

BLANC Festival 2019
18 de setembre 2019

Conferència inaugural del curs 2019-2020 a càrrec de Manuel Cirauqui

 • Divendres, 4 d’octubre a les 12h
 • Sala d’Actes d’EINA, Barcelona

Unboxing Eina/Idea és la lliçó inaugural del curs 2019-2020 d'EINA que impartirà Manuel Cirauqui, curator del Museu Guggenheim Bilbao i director del think tank d'EINA que començarà a operar a la primavera del 2020. La presentació Unboxing Eina/Idea tindrà lloc el 4 d'octubre a les 12h a la Sala d'Actes de la universitat.

La conferència-debat comptarà amb la participació del Dr. Pau de Solà-Morales, director d'EINA, i serà la primera presentació pública del projecte Eina/Idea, els seus conceptes vertebradors i la seva programació futura.

Eina/Idea es defineix com a think tank i plataforma de programació artística d’EINA. En estreta col·laboració amb l’àmbit acadèmic, tot i que anant més enllà d’aquest, Eina/Idea opera a través de cèl·lules de recerca anomenades cabinets: espais de treball conceptualment singulars i amb objectius tàctics definits segons els agents convidats.

Eina/Idea, a nivell pràctic, proposa seminaris de treball, conferències, performances i exposicions de cambra en les quals involucrar a estudiants d’EINA i al públic de Barcelona en general. Usant temporalitats i tipologies variables, Eina/Idea vol ser vehicle de propagacions de tota índole, del pensament curatorial al meme i de la poètica documental al gaming; del disseny d'experiència a la crítica aplicada. En definitiva, Eina/Idea és un intensificador de cerques, obert a totes.


Manuel Cirauqui és escriptor i comissari d’exposicions i director d’Eina/Idea, el think tank d’EINA que començarà a operar a partir de la primavera del 2020. En la seva tasca actual com a curator del Museu Guggenheim Bilbao, Cirauqui ha estat responsable dels projectes Soto. La cuarta dimensión; Architecture Effects; Henri Michaux. El otro lado; El arte y el espacio; y Anni Albers. Tocar la vista, a més del programa Film & Video d'aquesta institució des de 2016. També ha col·laborat amb el Museo Tamayo (Ciutat de Mèxic), Dia Art Foundation (Nova York) i Jeu de Paume (París), entre altres llocs de referència. En la seva tasca educativa ha impartit cursos, tallers i conferències a Rhode Island School of Design (Providence), Maryland Institute College of Art (Baltimore) i Haute École d’Art et de Design (Ginebra) entre altres. És igualment autor de nombroses publicacions en mitjans especialitzats, catàlegs d’exposicions i llibres d’art.

Conferència inaugural del curs 2019-2020 a càrrec de Manuel Cirauqui
18 de setembre 2019

Anna Pujadas, premiada per la revista grafica

grafica, revista especialitzada en disseny d’aquest àmbit de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha concedit el premi a l’article més consultat de la seva història a Anna Pujadas, professora del Grau de Disseny d’EINA.

La publicació “El dibujo analítico como método de interpretación del diseño gráfico” ha estat consultada per 4.442 persones.

Anna Pujadas va recollir el guardó de la mà del Dr. Daniel Tena, membre del consell editorial de la revista, en el marc del 5è Symposium grafica, trobada acadèmica de recerca en disseny gràfic que es va celebrar del 4 al 6 de setembre a la seu de l'Escola Superior de Relacions Públiques de Barcelona.

Article d'Anna Pujadas, premiada per la revista grafica
17 de setembre 2019

TFGs d'estudiants d'EINA al Campus Blanc

Els recents graduats del Grau de Disseny d’EINA Ignasi Ayats Soler, Álvaro Canovas Puigmartí i Carles Giménez Masclans han estat escollits pel Blanc Festival per participar en el Campus Blanc i presentar els seus Treballs de Fi de Grau (TFG).

El jurat, format per Josep Maria Mir, Fundador i Director executiu de Summa, Bruno Sellés, Fundador i Director creatiu de Vasava; Ana Mirats, Directora d’art i responsable de la campanya de Blanc 2019; Velkro, Estudi emergent, participants al Campus Blanc 2015; i Oscar Medina, Guanyador del Premi Crema 2019, van ser els encarregats de seleccionar els TFG d'estudiants de diferents escoles, entre ells els tres estudiants d'EINA:

Adlego - Ignasi Ayats Soler
“Adlego” és un projecte crític-especulatiu desenvolupat amb l'objectiu de generar debat social entorn el sistema electoral actual, un sistema basat principalment en la imatge, el màrqueting i la publicitat. Per a això, s'ha desenvolupat un sistema electoral centrat, exclusivament, en el contingut polític, eliminant la imatge dels partits polítics. És una reflexió sobre com el disseny gràfic participa en política.

Out of memory - Álvaro Canovas Puigmartí
“Out of memory” és un projecte crític-discursiu que pretén fer visible i qüestionar la relació objecte-usuari a través de la devaluació del record i de la seva externalització. El projecte posa en dubte les funcions dels agents d'aquesta relació i les conseqüències de les seves accions fins a invertir-los en el marc d’una especulació no gaire especulativa.

Fourtures, An interpretation of Peter Frase's Four Futures - Carles Giménez Masclans
“Fourtures” és un projecte que reflexiona sobre el paper del disseny a través d'una preocupació pel futur de la societat. A través d'una edició del llibre "Four Futures" de Peter Frase, aquest projecte es centra a contestar preguntes com: Què passarà amb el capitalisme en un futur? I si no aconseguim parar el canvi climàtic a temps? Què farem quan totes les feines es puguin automatitzar? Generant debat a partir d'aquestes incerteses d'una forma interactiva amb l'usuari, es provoca una reflexió profunda en el lector. Aquest fet esdevé el resultat d'utilitzar el disseny com a eina de divulgació i transformació social.

16 de setembre 2019

"Les imatges prenen la paraula", xerrada a càrrec d'Adolfo Serra

 • 21 d'octubre, 17h
 • EINA, Barcelona
 • Obert al públic

Adolfo Serra, en el marc del postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual, parlarà sobre el repte d'il·lustrar i el procés de creació de llibres il·lustrats. Aquesta activitat dona el tret de sortida a la celebració dels 20 anys dels cursos d'il·lustració a EINA.

"Il·lustrar és decidir, il·lustrar és comptar, il·lustrar és observar, il·lustrar és... moltes coses i depèn de la visió de cadascú. Hi ha tantes formes d'il·lustrar com il·lustradors. La línia, el traç, la taca, la metàfora, la narració, les experiències pròpies, tot serveix per crear. El text és el camí, però de vegades cal sortir-se del mateix i buscar l'ocult, mirar des d'una altra perspectiva. El repte de l'il·lustrador és fer visible aquest món interior al lector i enfrontar-se al full en blanc."

Al finalitzar la xerrada, els i les estudiants del postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual i el postgrau en Il·lustració per a publicacions infantils i juvenils participaran a un taller amb l'il·lustrador.

Adolfo Serra

Explorador de fulls en blanc. Va estudiar Publicitat i Relacions Públiques, però aviat va tornar a la seva passió de la infància: dibuixar, reprenent els llapis i les aquarel·les a la Escuela de Arte 10 de Madrid. Des de llavors la seva taula s'ha omplert de colors, papers i textures.

Les seves il·lustracions han estat seleccionades a Bologna Children's Book Fair (Itàlia), Biennal d'Il·lustració de Bratislava (Eslovàquia), Sharjah Childrens Book Fair (Emirats Àrabs), Catálogo Iberoamericano de Ilustración (Mèxic), CJ Picture Book Awards (Corea), Mostra Internazionale d'Illustrazione per l'Infanzia Sàrmede (Itàlia).

Adolfo Serra
13 de setembre 2019

Exposició “Cal·ligrafia Volumètrica. La cal·ligrafia, del passat cap al futur”

“Cal·ligrafia Volumètrica” és una manera d’enforcar la cal·ligrafia medieval cap al futur. L’exposició, basada en el Treball de Fi del Grau de Disseny d’Edgar Duch, està centrada en un seguit de peces que esdevenen el resultat de l’estudi d’un nou recurs estètic, que intenta obrir una nova esfera de coneixement de la cal·ligrafia medieval.

L’objectiu de la mostra és sistematitzar la projecció de la cal·ligrafia sobre formes volumètriques, establint les proporcions de la distorsió de la lletra, les mides de ploma necessàries i la formalització de les figures base.

“Cal·ligrafia Volumètrica” es fonamenta en una profunda recerca en llibres clàssics i manuals de cal·ligrafia i també per les nombroses experimentacions prèvies al desenvolupament del projecte.

Exposició “Cal·ligrafia Volumètrica. La cal·ligrafia, del passat cap al futur”, d'Edgar Duch
© Edgar Duch
E I N A