EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

22 de maig 2019

EDIVI a la BDW 2019: Provocant transicions. Disseny i territori

 • Dijous, 13 de juny de 18.30h a 20.30h
 • Aules B+C, pis -1 del DHUB (Pl. Glòries Catalanes, 37, Barcelona)
 • Obert al públic

Presentació dels projectes de Disseny, Innovació social i Territori realitzats enguany per estudiants de les 10 escoles d’estudis superiors de disseny que conformen la plataforma EDIVI-Educació per al disseny per viure dins del marc de la Barcelona Design Week.

En aquesta sessió, EINA presentarà el projecte de disseny de serveis per al Library Living Lab de la Biblioteca Miquel Batllori, a través del qual es pretén generar canvis en el teixit social del barri de Volpelleres, a Sant Cugat del Vallès. El conjunt de propostes han estat realitzades per estudiants de 2n curs del Grau de Disseny, de l’assignatura de Disseny d’elements d’identitat, conduïda per Elena Bartomeu. El projecte s'ha desenvolupat en col·laboració amb els diferents agents (EINA, Holon, Library Living Lab, Biblioteca Miquel Batllori, Escola L'Olivera) per tal de fomentar dinàmiques bottom-up.

La sessió del dia 13 de juny es concep en format workshop, amb l’objectiu de desenvolupar un mapa col·lectiu d’iniciatives d’innovació social que posa en relació l’activitat de les Escoles de disseny amb el territori. El debat generat per la posada en comú pretén activar una visió col·laborativa d’oportunitats per a la transició cap a models de vida i entorns sostenibles.


Hi participen: EDIVI - Educació per al disseny per viure- Xarxa de centres d’ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat: EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona (UAB); ELISAVA, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona; Escola Massana, Centre d’Art i Disseny de Barcelona; Escola Superior de Disseny i Art Plàstiques de Catalunya, ESDAP; ESDI, Escola Superior de Disseny; IDEP, Escola Superior d’Imatge i Disseny; IED Barcelona, Escola Superior de Disseny; LCI Barcelona; Universitat de Barcelona, Departament de Arts Visuals i Disseny.

Projecte de disseny de serveis per al Library Living Lab de la Biblioteca Miquel Batllori - EINA
21 de maig 2019

"Esto no va de libros: Ficción digital infantil y juvenil", per Lucas Ramada

 • 6 juny, 17h
 • Sala d'Actes d'EINA
 • Oberta al públic

Lucas Ramada Prieto realitzarà la xerrada "Esto no va de libros: Ficción digital infantil y juvenil" en el marc del Postgrau d'Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual.

La sessió tractarà sobre què és la ficció digital, com s'expressa i com dialoga amb la ment infantil. Quines són les idees i les obres fonamentals per a comprendre aquest “gènere” com a nova forma d'expressió artística.

Lucas Ramada Prieto és especialista en formes digitals de ficció per a nens, nenes i joves. Doctor en didàctica de la llengua i la literatura per la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del grup GRETEL. Es dedica a la formació docent i de mediadors de lectura. També és autor de @EstoNoVaDeLibros, el primer canal d'Instagram en castellà sobre divulgació de literatura digital i videojocs per a nens i nenes.

undefined
21 de maig 2019

Inscripcions obertes als cursos d’estiu

Els cursos d’estiu d'EINA, que es realitzen durant els mesos de juny i juliol, estan pensats per especialitzar-se en algun àmbit del disseny, millorar
 les competències o explorar-ne de noves. Estan dissenyats per experimentar diferents matèries sota la direcció de professionals amb una àmplia experiència en cada una de les àrees que es tracten: disseny gràfic, disseny d’espai i producte, entre d'altres.

Els programes d’estiu ofereixen incrementar el creixement personal i professional de les persones assistents amb classes i tallers pràctics de grups reduïts, que s’imparteixen tant al campus universitari ubicat als Jardins de Can Sentmenat com a les instal·lacions de l’Espai cultural EINA Barra de Ferro.

Biomaterials

 • Flavia Barragan
 • Del 25 al 28 de juny, de 16h a 20h
 • Taller de maquetes i prototips d’EINA

Saber i guanyar

 • Maria Alcaide
 • Del 25 al 28 de juny, de 16h a 20h
 • EINA

Serigrafia i altres tècniques d'estampació tèxtil

Motion Design

 • Gerard Mallandrich i David Galar (Gimmewings Studio)
 • De l’1 al 5 de juliol, de 16h a 20
 • EINA

Mapes il·lustrats

 • Javier Royo
 • De l’1 al 5 de juliol, de 16h a 20
 • EINA

Motlles de silicona

 • Meritxell Duran
 • Del 8 al 12 de juliol, de 16h a 20h
 • Taller de maquetes i prototips d’EINA

Projecte d’i·luminació

 • Giacomo Damato
 • Del 8 al 12 de juliol, de 16h a 20h
 • EINA

Disseny sense verd

 • Ona Harster
 • Del 8 al 12 de juliol, de 16h a 20h
 • EINA


Les inscripcions als programes estan obertes.

Tots els programes tenen un 10% dte. per a estudiants i exalumnes d'EINA, i 50% dte. per a professorat i PAS d’EINA.

Cursos d'estiu EINA
20 de maig 2019

III Jornades Processos d'investigació en la pràctica de l'art i el disseny. MURAD 2019

 • Inauguració 21 de maig 18h, amb lliçó inaugural de Pancho Tolchinsky
 • "Dades d'investigació" del 21 al 24 de maig
 • "Esto no es un éxito" del 27 a 29 de maig
 • Espai cultural EINA Barra de Ferro, Barcelona
 • Obert de dilluns a dissabte de 16h a 20h

La mostra de processos d'investigació en la pràctica de l'art i el disseny d’estudiants del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny EINA-UAB, coordinada per Pol Capdevila, Tània Costa, Oriol Pibernat i Oriol Ventura, compta amb la participació de:

Ximena Araujo, Daniela Callejas, Marco Cardoso, Ran Chen, Maria Victoria Correbo, Macarena Paz Crisostomo Caldera, Natalia Da Silva, Víctor Fernández Gil, Jingyi Fu, Ge Han, Qing He, Jiaqi Jin, Xiang Li, Xuehua Lin, Marcia Markovic, Isabel Mejía, Verónica Penagos, Maria Pinell Plana, Stephania Recalde, Patricia Reta Gallego, Alba Sánchez Martínez, Sofia Sanchez, Sonia Serrano, Alejandra Striuk, Yufan Sun, Alexandre Viladrich, Feng Wang, Xinya Wang, Xueyan Wang, Xi Wen, Yannan Xiong, Muxian Yang, Kehan Yang, Zi Ye, Jiangmei Zhai, Junchi Zhou

III Jornades Processos d'investigació en la pràctica de l'art i el disseny. MURAD 2019
17 de maig 2019

ExpoSURE 2019. Fotògrafs com a dissenyadors, dissenyadors com a fotògrafs

 • Inauguració 6 de juny a les 19h
 • Exposició del 6 al 21 de juny de 2019
 • Horari de dilluns a dissabte, de 16h a 20h
 • Espai cultural EINA Barra de Ferro, Barcelona
 • Exposició oberta al públic

“ExpoSURE 2019. Fotògrafs com a dissenyadors, dissenyadors com a fotògrafs” és la mostra col·lectiva dels projectes dels i les estudiants del Postgrau en Fotografia i Disseny editorial d’EINA, que forma part de la Barcelona Design Week, Districte Disseny.

A les parets de la galeria Barra de Ferro les fotografies t’interpel·len, en una exhibició pública i desvergonyida. Al peu, els fotollibres, més púdics, ofereixen una lectura íntima i privada de la mirada dels fotògrafs, dels seus mons interiors. Una conversa de tu a tu entre el lector i el fotògraf-dissenyador. La memòria i la recerca d’identitat individual i col·lectiva prenen força en l’obra del col·lectiu ExpoSURE d’enguany a EINA.

Hi participen: Danny Arcos Tigasi, Raque Ares Garaboa, Alejandro Cadena Vásconez, Margarita Díaz Ortiz, Mariona Font Marsal, Sofía Gómez Aranda, Martina Jané i Gutiérrez, Maria Victoria Lopez, Júlia Millet Abascal, Mónica Morcego Llonch, Víctor Moreno Eguren, Júlia Ribera Marsal, Alba Sadurni Sala, Marc Villalba Moras.

Monica Morcego
16 de maig 2019

"Imatges en l'espai públic: pràctiques docents vinculades al muralisme en àmbits universitaris", a càrrec d'Enric Font

Enric Font, professor al grau de Disseny, és autor de l'article "Imatges en l'espai públic: pràctiques docents vinculades al muralisme en àmbits universitaris" que s'ha publicat al número 8 (Abril 2019) de la revista MURAL, on posa d'exemple projectes realitzats amb estudiants de Tècniques d'Il·lustració d'EINA durant diferents cursos.

Resum

Artista, investigador i docent, utilitza la realització de murals com una activitat d'aprenentatge en dos àmbits universitaris diferents: el disseny i l'educació social. Les successives fases de treball, des de l'estudi de l'entorn fins a la realització, el converteixen en un projecte d'aprenentatge complet. Amb un clar objectiu final, és una eina útil que permet adequar el contingut a diferents àmbits educatius. En el present article, a partir de tres casos d'intervenció, es presenta una reflexió sobre processos, objectius i dinàmiques de treball aplicades. Des de l'anàlisi dels objectius d'aprenentatge es valoren, d'una banda, les diferents fases del projecte creatiu i, per un altre, la reflexió prèvia del context que l'acull, l'espai públic, un element que condiciona una generació responsable d'imatges.

Wall Lab - Parc del Forum, Barcelona
15 de maig 2019

Taller de revelat de fotografia analògica - Col·lectiu d'Alumnes d'EINA

Des del Col·lectiu d'Estudiants d'EINA es va organitzar, el passat 4 de maig, un taller de revelat de fotografia analògica a l'Espai cultural EINA Barra de Ferro.

El taller, conduit per Alejandro Piquet Rincón, va consistir en una part explicativa de tot el procés de revelat, una ruta per Barcelona amb els participants, on es van disparar les fotografies i finalment una part pràctica de laboratori.

Aquest curs ha servit per adquirir material especialitzat i adaptar l'espai per deixar-lo preparat perquè els i les estudiants d'EINA en puguin fer ús d'ara en endavant.

Taller de revelat de fotografia analògica - Col·lectiu d'Alumnes d'EINA
14 de maig 2019

I Jornades GEARAD: estudis de cas per a una investigació en art i disseny

El grup de doctorat GEARAD, Grup d’Estètica Aplicada en Recerca Artística i de Disseny, UAB-EINA, ha realitzat les seves primeres jornades acadèmiques amb presentacions d'estudis de cas per a recerques d'art i disseny.

Les presentacions, que es van realitzar el passat 6 i 7 de maig a EINA, van ser moderades per docents del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny EINA-UAB, Dra. Elena Bartomeu, Dra. Tània Costa, Dra. Jèssica Jaques, Dr. Raúl Oliva i Dr. Oriol Ventura.


Les presentacions van ser les següents:

 • Bárbara Bayarri. El comisariado en el Museo Picasso Barcelona desde 1968 a 2018.
 • Fiona Capdevila. Que significa ejercer la soberanía indumentaria?
 • Guillem Celada. Diseñar Pop o el espacio como collage expandido.
 • Pilar Cortada. Estudio de caso observacional: el proceso creativo en Eulàlia Valldosera
 • Guim Espelt. La comedia visual accionada por objetos en los films con Hulot y Bean: decodificando interacciones con el entorno diseñado.
 • Ariadna Fàbregas. Reactable como estudio de caso para el cambio de paradigma interactivo: de las Graphic User Interface (GUI) a las Tangible User Interfece (TUI).
 • Meritxell Font. Sistema Holográfico vs Sistema Fotográfico.
 • Enric Garrido. Comunicació institucional política. Una anàlisi semiòtica de l’entorn visual urbà. Case Study Comparativa visual entre la comunicació institucional i la comunicació privada.
 • Sara Gomez. Performar la forma/Formar la performance. Una dualidad coreogràfica
 • Clara Grabowiecki. El ultimo símbolo que quedará. Una aproximación a la obra de Adrián Villar Rojas.
 • Claudia Jaramillo A. Micro activismo: ¿tendencia o "nuevo" paradigma en la crítica de la moda?
 • Artur Muñoz. La recerca artística a través de casos
 • Xabier Ortiz de Urbina. El postdocumental: retorno a la imagen simbólica. El caso español a partir de la plaga y no todo es vigília .
 • Àger Pérez Casanovas. Moldear la pintura La tactilidad pictórica como evento de contacto en el búcaro de las Meninas de Picasso.
 • Genís Plana. La conceptualización de la comunidad nacional en Étienne Balibar.
 • Camila Reveco. Creación de símbolos en base a la recomposición de signos indígenas chilenos de los pueblos Diaguita, Rapanui, Mapuche y Selk’nam
 • Marta Risco. Submergits en llum: Tangibilitat de la llum en l’espai.
 • Beatriz Salazar Duque. ¿Es posible hacer de la estética ecológica un dispositivo para la educación museística? Caso de estudio Museo del Agua Fundación EPM.
 • Núria Saura. Caso Estudio: Hannah Arendt. Schlossberg 16, Heidelberg 1928.
 • Pilar Talavera. Félix González-Torres: desaparición, ausencia y memoria.
 • Amadeu Ventayol. El diseño de espacios como generador de experiencias en los restaurantes.
 • Laura Vilar. La danza y sus cuerpos como indisciplina: cuerpos no conclusivos.
 • César Zabala. El silencioso cuidado de los objetos.
I Jornades GEARAD: estudis de cas per a una investigació en art i disseny
13 de maig 2019

“Arquitectura bioclimàtica i materials sostenibles” amb Alventosa Morell Arquitectes

Des de Propietats i Usos de Nous Materials per al Disseny, orientat a Disseny d'Espais i Disseny de Producte, de 3r curs del grau de Disseny, es va realitzar, el passat 10 de maig, la xerrada “Arquitectura bioclimàtica i materials sostenibles” a càrrec del despatx Alventosa Morell Arquitectes.

Alventosa Morell Arquitectes són un estudi d’arquitectura amb seu a Barcelona i Lleida format per en Josep Ma. Alventosa Cuadrat, en Marc Alventosa Zaidin i en Xavier Morell Jané. Estan especialitzats en projectes i construccions eficients basats en estudis climàtics i anàlisis tèrmics que els proporcionen estalvis energètics superiors al 70%. Conseqüentment, es redueix dràsticament els costos econòmics i, augmenten el confort dels usuaris (prestacions tèrmiques, acústiques, transpirabilitat,…). Tenen experiència en arquitectura residencial, escolar, sanitària, hotelera, rehabilitació d’edificis catalogats i en la gestió de pressupostos per a una òptima eficiència econòmica de l’obra.

“Arquitectura bioclimàtica i materials sostenibles” amb Alventosa Morell Arquitectes
10 de maig 2019

"Les Google Accelerated Mobile Pages: la velocitat de càrrega com a factor de posicionament SEO", article de Rubén Alcaraz

Rubén Alcaraz, professor al MURAD i al màster en Disseny Gràfic, és autor de l'article "Les Google Accelerated Mobile Pages: la velocitat de càrrega com a factor de posicionament SEO" publicat al número 65-66 (gen./juny 2019) d'Item: revista de biblioteconomia i documentació.

L'article presenta la iniciativa Accelerated Mobile Pages de Google, se’n mostren els principals components i es discuteixen els beneficis que aporta com a tecnologia pensada per a millorar la velocitat dels llocs web per a dispositius mòbils i l’impacte que té en el posicionament dels resultats orgànics del cercador Google.

"Les Google Accelerated Mobile Pages: la velocitat de càrrega com a factor de posicionament SEO", article de Rubén Alcaraz
9 de maig 2019

Nou director d'EINA

La Magnífica Rectora de la UAB, la Dra. Margarita Arboix, va presidir, el passat 8 de maig, l’acte de presentació del nou Director del Centre, el Dr. Pau de Solà-Morales, així com del nou President de la Fundació EINA, el Dr. Miquel Molins.

L’esdeveniment va comptar amb la ponència “Disseny de teixits a la carta” a càrrec de la Dra. Núria Montserrat Pulido, Group Leader de l’IBEC (Institut de Bioenginyeria de Catalunya) i Research Professor de l’ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats).

Presentació del nou director d'EINA i president de la Fundació
9 de maig 2019

Jornades d'intensificació "Four futures"

El primer semestre del curs 2018-2019, estudiants de 1r curs del grau de Disseny van participar a les Jornades d’Intensificació, pensades i organitzades per estudiants de 4t curs, entorn a la pedagogia del disseny, coordinats per Anna Majó, on quatre espais els feien reflexionar sobre diferents tipus de futur.

Jornades d'intensificació "Four futures"
9 de maig 2019

Cicle "Román Gubern. La imatge expandida" amb comissariat de José Luis Corazón Ardura

 • Del 7 al 21 de maig
 • Planta 0 de La virreina, Barcelona
 • Entrada gratuïta. Aforament limitat.

José Luis Corazón, professor al grau de Disseny d'EINA, comissaria el cicle "Román Gubern. La imatge expandida", que ret homenatge a la trajectòria de Román Gubern durant tres sessions que incideixen en alguns dels principals eixos que recorren la seva producció bibliogràfica, mitjançant el testimoni d’artistes, escriptors, cineastes i historiadors, les pràctiques dels quals comparteixen, d’una manera o altra, una certa genealogia biogràfica i intel·lectual.

Com a membre del nucli fundador d'EINA, Román Gubern dóna classes de Cinema. A partir del 1971, les seves col·laboracions són freqüents, però en format de seminaris més que d'assignatures. Les lliçons de Gubern a EINA tenen un caràcter precursor en la mesura que, d'una banda, representen la introducció en el context barceloní de l'anàlisi sociològica de la comunicació de masses i, de l'altra, de les teories semiòtiques de la imatge.

Román Gubern impartint la lliçó inaugural de l’acte d'inauguració del curs acadèmic 1993-1994. Fotografia: Manel Esclusa.
Román Gubern impartint la lliçó inaugural de l’acte d'inauguració del curs acadèmic 1993-1994. Fotografia: Manel Esclusa.
8 de maig 2019

Projectes d'estudiants d’EINA a l’exposició «El millor disseny de l’any»

 • Inauguració divendres 17 de maig a les 19h
 • Durada Fins a l’1 de setembre, de dimarts a diumenge de 10 a 20 h
 • Sala A del Disseny Hub Barcelona (Pl. de las Glòries Catalanes, 37, Barcelona)
 • Accés lliure

El FAD (Foment de les Arts i del Disseny) en col·laboració amb el Museu del Disseny de Barcelona organitza l’exposició anual «El millor disseny de l’any», on es troben exposats els projectes d'estudiants del Grau de Disseny d’EINA finalistes dels Premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual d'ADG-FAD i dels Premis Habitàcola, per a estudiants d’arquitectura i disseny, de l’ARQUIN-FAD.


Finalistes als ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual:


Finalistes als Premis Habitàcola:


La mostra s’ha convertit en una visita ineludible si es vol entendre què està passant en el món del disseny, l’arquitectura, la moda i l’art avui.

A l’exposició també es pot veure un recull de les obres finalistes i guanyadores dels premis organitzats per les associacions del FAD com els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme d'ARQUIN-FAD, els Premis ArtsFAD a la creació i artística d'A-FAD, i els Premis MODA-FAD al disseny i la indústria de la moda.

Exposició «El millor disseny de l’any»
8 de maig 2019

Guardonats als 1rs Premis CLIP

La primera edició dels Premis Clip, atorgats el 25 d'abril a l'Espai cultural EINA Barra de Ferro, iniciativa dels estudiants del Grau de Disseny d’EINA, de l’assignatura de 3r curs de Creació audiovisual, conduïda per Salvador Sunyer, va comptar amb un jurat format per Javier Jaén, creador visual, Jaume Ripoll, distribuidor de FILMIN i Andrés Mellinas, productor de Nanouk Films.

Els premiats van ser:

 • Premi CLIP 2019: Millor Idea original: "Sexo o Principios Políticos" de Gerard Cortina
 • Premi CLIP 2019: Millor Execució: "Memento" de Maria Subirana
 • Premi CLIP 2019: Millor Obra: "Francisco" de Mar Carda.

I les mencions especials:

 • "Familia Normal" d'Adeline Paulian
 • "Blanco" d'Edurne Marco
 • "Odio Hacer Esto" de Daniel Cardona
 • "Cop d'Estat" de Nil Fernàndez
 • "Morriña" d'Ana Felipe
Guardonats als 1rs Premis CLIP
E I N A