EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

1 de juny 2018

Presentació del llibre “Triunfar Estampando”, de Carlos Alguacil i Alexis Rom

Alexis Rom, professor al postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual i Carlos Alguacil, professor als cursos d'estiu en Serigrafia, Fotogravat i d'Estampació manual: experimentació amb matrius, juntament amb l'equip de la Vostok Printing Shop, presenten “Triunfar Estampando”, llibre DIY de tècniques gràfiques.

“Triunfar Estampando”, de Carlos Alguacil i Alexis Rom
© Vostok Printing Shop
31 de maig 2018

Monica Toledo és l'autora del cartell de la Festa Major de Gràcia 2018

Monica Toledo, exestudiant del curs d’especialització en Il·lustració per a publicacions infantils i juvenils d'EINA, és l'autora del cartell de la Festa Major de Gràcia 2018. El cartell va ser escollit entre més de 150 propostes.

Article Time Out

Monica Toledo és l'autora del cartell de la Festa Major de Gràcia 2018
Foto: Josep M. Contel
30 de maig 2018

"Privació temporal de llibertat". Aproximació a la recerca des del procés de producció d’una obra artística

 • Dijous 31 de maig, 19h
 • Espai 8 (Ciutat de Granada 68, 3r pis, Barcelona)

Enric Mas presenta la mostra realitzada al taller de Maria Helguera, exprofessora d’EINA, a Poblenou.

L’exposició gira entorn al projecte de reedició de la peça Privació temporal de llibertat, plantejada aquesta vegada com un work in progress i a la reflexió que es deriva d’aquest treball que tracta de trobar les concomitàncies existents entre els processos de recerca i els de creació/producció d’una obra artística. Aquests poden ser alhora extrapolables als processos de producció de Disseny i pretenen donar resposta a una reivindicació que ve de lluny: la de la consideració de les matèries del Disseny i de l’Art com a camps susceptibles d’esdevenir en ells mateixos contextos de recerca, sense necessitat de recórrer a àrees col·laterals com puguin ser la Història, la historiografia, la semiòtica o la filosofia.

La sessió es planteja com una visita a l’exposició, que presenta tan sols vuit treballs, una breu reflexió sobre el procés de producció de la peça central, que dona títol a la mostra i un petit debat sobre les idees clau que recolzarien els arguments anteriorment exposats.


Enric Mas és artista, doctor, i professor d’EINA en la Menció de Creació Visual del Grau de Disseny –on actualment desenvolupa la tasca de sotsdirector– des de l’any 1998. Forma part del Grup de Recerca en Història i Estudis de Disseny (GRHED) i és professor associat de la Facultat d’Educació de la UB, on també exerceix de coordinador de Menció.

"Privació temporal de llibertat". Enric Mas
© Enric Mas
29 de maig 2018

Jóse Navarro explica “Rediseñando la experiencia de leer noticias en línea”, el seu treball final del Màster en Disseny Gràfic

Jóse Navarro tracta, en el seu Treball Final del Màster en Disseny Gràfic, la Infoxicació en l'Era de la Informació, on planteja redissenyar l'App del Diari Ara per a enriquir-la des del disseny, fent una proposta de millora de l'experiència en línia.

Consultar “Rediseñando la experiencia de leer noticias en línea”

El Màster en Disseny Gràfic tracta les especificitats del disseny gràfic tant pel que fa als objectius com pel que fa a l'anàlisi, la planificació, els recursos i materials o la gestió i direcció de projectes impresos i online. El programa està format per dues diplomatures: el postgrau de Disseny d’Elements Gràfics i el postgrau de Disseny Web.

28 de maig 2018

Participació a "Educació per al disseny d'impacte social" a la Barcelona Design Week

Amb motiu de la Barcelona Design Week 2018, EDIVI, Educació per al disseny per viure, xarxa de centres d’ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat, proposa un debat sobre la docència en disseny d’impacte social a Catalunya, adreçat principalment a personal docent i directiu de centres formatius, així com als seus estudiants. S'hi realitzaran presentacions de projectes d’estudiants i una taula rodona, conduida per Tània Costa, entre alguns docents integrants de la xarxa. Els participants compartiran les seves experiències i reflexionaran sobre com millorar la pràctica docent del disseny amb impacte social.

Cristina Morales, estudiant de 4t curs del Grau de Disseny d'EINA, presentarà el projecte que, des de les assignatures d'Introducció al projecte de disseny, Pedagogies del Disseny i Art, disseny i societat es va realitzar en les Jornades d'Intensificació el passat mes de desembre, on els estudiants de 4t van introduir els de 1r en el projecte de disseny, en aquest cas amb la temàtica “refugiats”.

Jornada d'intensificació "refugiats" - desembre 2017
25 de maig 2018

Projecte "Desplegable", finalista a Habitàcola 2018

El projecte "Desplegable", dels estudiants Anna Rebecca Fdz-Checa, Mar Marqués i Oriol Carbonell, de 3r curs del Grau de Disseny, tutoritzats per Rosa Clotet, Miquel Espinet i Raúl Oliva, és finalista als XXX Premis Habitàcola.

Els Premis Habitàcola són un concurs dirigit a estudiants que té com a objectiu difondre la importància de la creativitat, el compromís social i el rigor professional entre els organismes i la població en general, donant suport i promovent noves iniciatives, nous plantejaments i nous talents emergents.

En aquesta edició, la temàtica escollida planteja una reflexió sobre els espais de lectura i de promoció de la lectura en l'espai públic, Lectures de(l) bibliobús, d'acord amb una realitat que ja existeix i que mereix una resolució satisfactòria i definitiva: les parades de bibliobús i el seu entorn.

"Desplegable" proposa un sistema amb diferents etapes de muntatge, segons diferents usos, que esdevenen, finalment, en escenaris que poden acollir tant obres de teatre com debats o projeccions de pel·lícules o audiollibres en grup.

Projecte "Desplegable", finalista a Habitàcola 2018
24 de maig 2018

Estudiants d’EINA presenten els projectes d’"Un salt per a la ciutat"

Els estudiants de 2n de Grau de Disseny de les assignatures de Disseny d’Espais Efímers, coordinada per Judit Colomer i Octavi Rofes, i de Maquetes i Prototips, sota la direcció d’Ariadna Fàbregas i Amadeu Ventayol, han presentat les seves propostes per al disseny d’un obstacle d’hípica per al Concurs de Salts Internacional (CSIO) 2018, que tindrà lloc del 4 al 7 d’octubre al Real Club de Polo de Barcelona (RCPB).

Els projectes presentats són “Metrópolis” d'Anna Milla, “Traçant la Diagonal” de Clara Font, “Univers Miró” de Mar Carda, “Paviment Irregular” de Miriam Koraichi i “Salta Caterina” de Lluís Domingo. El guanyador del projecte es donarà a conèixer a principis de juny. L’obstacle es construirà a la fusteria del RCPB i es presentarà de forma oficial a principis del proper mes de setembre.

El CSIO, l’esdeveniment estrella de l'eix esportiu de la Barcelona Equestrian Challenge (BECH), aposta per una original iniciativa: el disseny d’un obstacle representatiu de Barcelona o de la seva cultura per posteriorment integrar-ho en els recorreguts d’aquest concurs internacional. El seu principal objectiu és el d’enfortir l'estret vincle entre la competició esportiva més antiga d'Espanya amb Barcelona i els barcelonins, a més de col·laborar en la promoció internacional de la ciutat.

Estudiants d’EINA presenten els projectes d’"Un salt per a la ciutat"
23 de maig 2018

Visita d'estudiants de 4t al Pavelló de la República

Una de les visites programades per l’assignatura Història i critica del disseny a Catalunya, conduida per Oriol Pibernat, ha estat al Pavelló de la República situat al barri d’Horta de Barcelona.

L’activitat va propiciar un coneixement més directe de l’arquitectura del pavelló de Sert i Lacasa, així com els continguts artístics i propagandístics exposats a París el 1937 a L’Exposition Internationale des Arts et Tecnniques dans la Vie Moderne. D’altra banda, es van comentar les raons i circumstàncies de la seva reconstrucció en aquesta nova ubicació l’any 1992; una fita en la variable reputació a través del temps del pavelló on es va exhibir el Guernica de Picasso i altres importants obres de Miró, Calder, Julio González o Alberto, entre d’altres, a més dels fotomuntatges de Renau.

La visita es va completar amb una explicació dels fons de la biblioteca/arxiu (CRAI-UB), allotjats al subsòl, que contenen importants col·leccions de materials gràfics i textuals, especialment elements propagandístics del període de la Guerra Civil, del Franquisme, de la Transició, fins l’actualitat.


Si esteu interessats en afegir-vos a la propera visita podeu escriure a info@eina.cat. Places limitades.

Visita d'estudiants de 4t d'EINA al Pavelló de la República
22 de maig 2018

"Dones", Treball final del Postgrau en Fotografia i disseny editorial, a càrrec de Nazareth Mejide

Nazareth Meijide explica "Dones", el seu treball final del Postgrau en Fotografia i Disseny Editorial, on vol visibilitzar la societat paquistaní del Raval de Barcelona, en concret el col·lectiu de dones.

17 de maig 2018

"Els incunables, del còdex manuscrit al llibre tipogràfic modern", exposició comissariada per Albert Corbeto

 • Exposició Del 16 de maig al 16 de juny de 2018
 • Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya, Barcelona
 • Horari De dilluns a divendres, de 9h a 20h. Dissabtes, de 9h a 14h

Fins el 16 de juny es pot visitar l'exposició "Els incunables, del còdex manuscrit al llibre tipogràfic modern" amb comissariat d'Albert Corbeto, historiador de l’art i professor al Grau de Disseny, al Màster en Tipografia avançada i al Màster en Disseny Gràfic.

En relació a l'exposició, el dijous 31 de maig, a les 18.30h, a la Sala de la Caritat, a la mateixa Biblioteca de Catalunya, Albert Corbeto farà la conferènci titulada “Els incunables, del còdex manuscrit al llibre tipogràfic modern", que finalitzarà amb una visita guiada a l’exposició.

"Els incunables, del còdex manuscrit al llibre tipogràfic modern", exposició comissariada per Albert Corbeto
16 de maig 2018

Exposició "La seri me pone" a l'Espai cultural EINA Barra de Ferro

 • Exposició Del 22 al 26 de maig de 2018
 • Sessió de micro obert 24 de maig, a partir de les 19.00h
 • Espai cultural EINA Barra de Ferro, Barcelona
 • Horari De dilluns a dissabte, de 16h a 20h

A partir del proper 22 de maig es pot visitar l'exposició "La seri me pone", conjunt de 7 peces serigrafiades en què cada col·laborador –C.R.Johnson, Irene Marcuello, Nikodem Marek, Cristina Morales, Vincent Nitenberg, Pili Osorio, Margarita Pérez, tots ells estudiants de l'assignatura de serigrafia de 4t curs– explica la seva vivència amb la serigrafia i què és el que "li posa" d'aquesta pràctica. La mostra s'emmarca en el Treball Fi de Grau de Javier Fernández, TFG tutoritzat per Artur Muñoz.


"Ja fa uns anys que se sent parlar de la Indústria 4.0, la revolució dels processos digitals, l'internet de les coses, les Smart Cities, etc. Estem vivint en una era en què la digitalització dels processos de producció està suposant un canvi de mentalitat tant en la societat com en el disseny.

Resulta molt curiós veure com en aquests darrers anys en què sorgeix la 4a revolució industrial, al seu torn, el retorn a tècniques de producció manual sembla ser tendència. Per què?

Existeix realment una tendència de retorn al manual? A què es deu? Quin sentit té?"

Javier Fernández

Exposició "La seri me pone" a l'Espai cultural EINA Barra de Ferro
16 de maig 2018

ExpoSURE 2018. Fotògrafs com a dissenyadors, dissenyadors com a fotògrafs

 • Inauguració 31 de maig, 18.30h
 • Exposició Del 31 de maig al 15 de juny de 2018
 • Horari De dilluns a dissabte, de 16h a 20h
 • Espai cultural EINA Barra de Ferro, Barcelona

“ExpoSURE 2018. Fotògrafs com a dissenyadors, dissenyadors com a fotògrafs” és una mostra col·lectiva oberta a tots els públics amb els treballs dels estudiants del Postgrau en Fotografia i disseny editorial, que forma part de la Barcelona Design Week City.

Fotògrafs com a dissenyadors o dissenyadors com a fotògrafs? La frontera es dilueix en abastar els projectes de l’edició d’un fotollibre. El procés creatiu requereix assumir múltiples decisions, pensar i revalorar totes les opcions abans de concretar un projecte. Les sèries de fotografies i els fotobooks que es presenten en aquesta exposició mostren l’autoanàlisis i execució d’un projecte editorial basant-lo en el més difícil, l’obra pròpia.

Tots els artistes han dissenyat la seva pròpia publicació, que va mes enllà de mostrar la sèrie completa de fotografies i esdevé en la majoria dels casos una nova obra artística en si mateixa.

Els estudiants participants a la mostra són: Nayla Kaiser, Macarena Pérez, Valentina Pulián, Cristóbal Riesco, Leonardo Santamaría i Ferran Suñer.

Macarena Pérez
16 de maig 2018

Instal·lació sobre la percepció i la sensació emocional com a essència del disseny d’espais

 • Del 6 al 14 de juny
 • De dilluns a divendres, de 16h a 20h
 • EINA, Barcelona

“Disseny experiencial. La percepció i sensació emocionals en el disseny d’espais” és la instal·lació que es podrà visitar del 5 al 14 de juny al hall principal d’EINA, activitat que forma part de la Barcelona Design Week City.

A partir de diversos recursos de disseny (colors, textures, materials, il·luminació...) es transmeten sensacions i emocions que van més enllà de la concepció tradicional del que ha de ser el disseny d’un espai, associat habitualment a l’aplicació de mobiliari.

Aquesta creació experiencial té com a l’objectiu de crear diferents espais que generin una reacció en el visitant.

El projecte parteix del Treball de Fi de Grau (TFG) de la Menció d’Espais de l’estudiant Anna Vicho.

Instal·lació sobre la percepció i la sensació emocional com a essència del disseny d’espais
15 de maig 2018

Paula Terra i Núria Jané recullen un European Newspaper Award

Paula Terra i Núria Jané, estudiants de 4t del Grau de Disseny d’EINA, han recollit a l’Ajuntament de Viena un European Newspaper Award, un dels premis més importants de disseny de diaris a Europa.

El treball “igraphic” ha estat guardonat en la categoria al millor Infographic Online. “igraphic” és un projecte transversal originat dins del marc de l’assignatura d’Infografia sota la direcció de Jordi Català a partir de dos treballs finals de curs, on s’estudiaven el cromatisme dels ulls humans i una guia completa d'skateboard, respectivament.

Paula Terra i Núria Jané recullen un European Newspaper Award
Paula Terra i Núria Jané
10 de maig 2018

"Façade", Treball final del Postgrau en Fotografia i disseny editorial, a càrrec de Néstor Rives

Néstor Rives explica "Façade", el seu treball final del Postgrau en Fotografia i disseny editorial, on vol destapar la màscara que la societat porta posada.

E I N A