EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

1 d'abril 2019

"Ojos Negros", de Nanouk Films, premi al Festival de Málaga

"Ojos Negros", de Nanouk Films, productora de la que és soci Salvador Sunyer, professor de Creació audiovisual al grau de Disseny, ha estat premiada amb una Biznaga de Plata a la Millor Pel·lícula Espanyola al Festival de Málaga.

"Ojos Negros", de Nanouk Films, premi al Festival de Málaga
29 de març 2019

Presentació de projectes "Dissenyant Futurs", workshop de disseny especulatiu al MURAD

En el marc de "Dissenyant Futurs", workshop de disseny especulatiu conduit per Elena Bartomeu i Dolors Soriano, els i les estudiants del Màster de Recerca en Art i Disseny d’EINA (UAB) presenten els seus projectes de desenvolupament de ficcions al voltant del prototip "Sketch-based retrieval tool" del Centre de Visió per Computació (UAB), eina que permet realitzar cerca d’imatges a partir d’un dibuix realitzat a mà alçada i en temps real.

L’objectiu del taller ha estat especular sobre els canvis socials que podrien devenir arrel de l’ús del prototip. Han començat desenvolupant escenaris de futur on concretar possibles usos i funcions, i han utilitzat eines creatives per imaginar quins efectes tindria el prototip sobre les persones que l’utilitzessin. Finalment, els i les estudiants han recollit els efectes en diferents models de societat del futur, sempre al voltant de l’"Sketch-based Retrieval Tool".

Dissenyant Futurs, workshop de disseny especulatiu al MURAD
28 de març 2019

Entrevista a Rai Pinto i Dani Rubio a Terrícoles (betevé)

El programa Terrícoles, de betevé, entrevista a Rai Pinto i Dani Rubio, exestudiants d'EINA i actuals professors de Propietats i Usos de Nous Materials per al Disseny al Grau de Disseny.

Entrevista a Rai Pinto i Dani Rubio a Terrícoles (betevé)
27 de març 2019

1a edició de Luminic Festival

Manel Esclusa, fotògraf i coordinador al postgrau en Fotografia i Disseny editorial, exposa la seva serie "el Jardí d'hummus", en el marc del Festival Luminic, a Sant Cugat del Vallès.

També s'hi poden veure peces de fotògrafs com Antoni Bernad, que ha col·laborat recentment amb el postgrau.

Jardí d'hummus IV - Manel Esclusa
Jardí d'hummus IV - © Manel Esclusa
26 de març 2019

EINA participa al 27è Simposi Internacional de Disseny Industrial

Oriol Ventura, professor del Grau de Disseny i coordinador del Màster en Disseny i edició de producte d’EINA, ha participat en el 27è edició del Simposi Internacional de Disseny Industrial (SIDI) organitzat per la Universitat Autònoma de Nuevo León UANL i la Facultat d’Arquitectura FARQ a Monterrey (Mèxic) del 13 al 15 de març.

En aquest esdeveniment, que ha comptat amb ponents de l’àmbit internacional, Oriol Ventura ha presentat la seva visió del disseny a estudiants i docents de la llicenciatura de Disseny Industrial. Entre d’altres activitats, Ventura va impartir un taller de Didàctica amb docents de la facultat, un workshop per als estudiants i va elaborar un pla d’accions per establir vincles internacionals amb la FARQ.

Oriol Ventura participa al 27è Simposi Internacional de Disseny Industrial
26 de març 2019

Huzz, projecte premiat pel Gremi de la fusta

Paula Terra, exestudiant del grau de Disseny i actual estudiant del Màster en Disseny Gràfic, va rebre el 2n premi del Concurs de Disseny en Fusta Jordi Amat, obert a dissenyadors professionals i estudiants de disseny de Catalunya, de la mà del Gremi de la Fusta de la Cecot.


Huzz és una tauleta multifuncional que permet humidificar, deshumidificar i purificar l’aire, oferint tres funcionalitats en un sol dispositiu.

El producte es gestiona a través d’una aplicació mòbil que permet personalitzar i adequar les prestacions del producte a les necessitats de l’usuari i del seu entorn. A través de l’aplicació mòbil es crea un flux d’informació que permet gestionar i regular automàticament la qualitat de l’aire per tal de proporcionar un entorn saludable i totalment confortable.

A través de l’aplicació mòbil l’usuari pot regular automàticament o manualment les funcions del dispositiu, així com canviar el color o la intensitat lumínica dels leds, o bé controlar la capacitat d’aigua disponible als dipòsits de l’humidificador. D’aquesta forma, l’usuari pot personalitzar i gestionar el producte en funció dels seus gustos i necessitats.

Huzz, de Paula Terra
26 de març 2019

Participació a la Jornada "El disseny desde l'art, la ciència i la tecnologia"

 • Dimecres 3 d'abril
 • Sala de Graus Filosofia i Teoria de les arts UAB

A la jornada "El disseny des de l'art, la ciència i la tecnologia", programades per el Programa de doctorat del departament de Filosofia i Teoria de les arts de la Universitat Autònoma de Barcelona, entre d'altres ponents, hi participen docents del Màster Universitari de Recerca en art i disseny (MURAD) d'EINA i UAB:

 • Jèssica Jaques i Tània Costa, coordinadores del grup de doctorat GEARAD d'EINA i UAB.
 • Pancho Tolchinsky, MUCHO.
 • Oriol Ventura, OVICUO i PDI d'EINA.
 • David Casacuberta, docent de Filosofia de la ciència a la UAB.
 • Gerard Vilar, coordinador del MURAD i catedràtic d'Estètica de la UAB.

En la sessió de pòsters hi ha presentacions del treball d'investigació que estan duent a terme els estudiants del doctorat d'EINA i UAB dins les sessions del grup de doctorat GEARAD, que aplega 25 doctorands de disseny i art a EINA.


Actualment, la idea de disseny ha arribat a l'epistemologia, un camp que, en principi, sembla allunyat de l'anàlisi de situacions pràctiques. Però cal tenir en compte que l'epistemologia ha passat d'una perspectiva apriorística a una naturalitzada, en el sentit que no pot fer cas omís dels resultats empírics de la ciència a l'hora de configurar els seus models metodològics. A més, la filosofia de la ciència ha expandit la seva anàlisi més enllà de la ciència pura pel que ha estat necessari una revisió de l'epistemologia de la ciència aplicada. En conclusió, el disseny ha penetrat en totes les esferes del saber teòric i pràctic.

Jornada "El disseny desde l'art, la ciència i la tecnologia"
25 de març 2019

Disseny i creació de llocs web accessibles per a persones amb diversitat funcional - Càpsula de formació Alumni

Alumni EINA organitza, per a l’abril de 2019, la següent sessió de Càpsula de Formació, oberta al públic (Preu general: 80€ / Preu membres Alumni i estudiants d'EINA: 20€):

Disseny i creació de llocs web accessibles per a persones amb diversitat funcional

 • Rubén Alcaraz
 • Divendres 26 d’abril de 2019, de 16h a 20h
 • EINA
 • Inscripció.
  Cal disposar d’un número d'identificació universitària (NIU/NIA) i una paraula de pas. Si encara no ets estudiant d’EINA, per obtenir-los has d’anar aquí.

El curs se centrarà en l’anàlisi de les directrius internacionals d’accessibilitat web, adoptades com a normes ISO i UNE, i en els criteris de conformitat que han de complir els llocs web per certificar el nivell mínim d’accessibilitat exigit. Entre aquests criteris trobem tant aspectes relacionats amb el disseny de les interfícies i la seva usabilitat, com criteris tècnics relacionats amb la seva codificació i programació.

Objectius

 • Entendre i conèixer com accedeixen les persones amb diferents tipus de discapacitat als llocs web.
 • Conèixer els criteris d’accessibilitat que ha de complir un lloc web per poder ser considerat accessible.
 • Aprendre solucions tècniques i de disseny als problemes tradicionals d’accessibilitat.
 • Conèixer les principals eines i metodologies per a la creació i auditoria de llocs web accessibles.

Programa

 • Què és l’accessibilitat web?
 • Tipus de discapacitat i formes d’interacció i accés a la Web.
 • Legislació i normativa aplicable.
 • L’accessibilitat del contingut, la navegació, la interacció i el disseny.
 • SEO i accessibilitat: aspectes comuns
 • Eines i metodologies per a la creació i avaluació de llocs web accessibles.

Recomanacions
Es recomana que els participants tinguin un coneixement mínim d’HTML i CSS.


Rubén Alcaraz és Tècnic Superior en Desenvolupament d’Aplicacions Web, Diplomat en Biblioteconomia i Documentació (UB), Màster de Gestió de Continguts Digitals (UB/UPF) amb un treball sobre l’accessibilitat dels mapes digitals interactius. Actualment, és doctorant del programa de doctorat d’Enginyeria i Tecnologia de la Informació de la Universitat de Lleida amb una tesi sobre l’accessibilitat dels gràfics estadístics. És professor associat a la UB (grau d’Informació i Documentació i màster de Gestió de Continguts Digitals), UPF (màster en Documentació Digital, màster cercadors i màster en UX: usabilitat i experiència d’usuari), i a EINA (postgrau de Disseny Web i MURAD). Membre del Grup de Recerca Adaptabit de la Universitat de Barcelona, dedicat a la recerca en accessibilitat digital en docència, recerca i innovació docent. Ha realitzat treballs consultoria relacionats amb l’accessibilitat web per a diverses administracions públiques.


Més informació: alumni@eina.cat

Disseny i creació de llocs web accessibles per a persones amb diversitat funcional - Càpsula de formació Alumni - Rubén Alcaraz
22 de març 2019

Projecte d'il·lustració en col·laboració amb Mercabarna

Els i les estudiants d'il·lustració aplicada, assignatura de 4t curs del grau de Disseny, conduida per Jordi Duró, estan treballant, en col·laboració amb Mercabarna, en un projecte dirigit per Bildi Grafiks.

El passat 5 de març van participar a la “Marató d’il·lustració a Mercabarna”, de 24h de durada, on van poder accedir a les seves instal·lacions per il·lustrar, en directe, l'ambient del dia a dia del recinte. El treball escollit serà remunerat econòmicament i incorporat a la Memòria de Sostenibilitat de la ciutat alimentària de Barcelona.

Projecte d'il·lustració en col·laboració amb Mercabarna
21 de març 2019

Bàrbara Castro, exestudiant d'EINA, premiada a la Fira de Bologna

Bàrbara Castro, exestudiant d'EINA, ens explica la seva experiència de com la seva dedicació professional ha donat diversos girs després d'haver estudiat disseny gràfic a EINA. Recentment el seu projecte editorial ¡A dormir, gatitos! ha estat guardonat a la Fira Bologna Ragazzi 2019 en la categoria Toddler.


Moltes felicitats pel premi a la Fira de Bologna! Com t’hi has sentit?

Molt sorpresa per l’adjudicació, i sobretot molt agraïda al jurat per haver tingut en compte un llibre diferent respecte dels llibres habituals destinats a la primera infància. A partir d’aquí, contenta i emocionada pels possibles projectes que se’m poden obrir d’ara endavant.

En què estàs treballant, actualment?

Fa dos anys vaig decidir fer un gir cap a la docència, específicament en l’Educació Secundària. Després dels estudis de formació necessaris per dedicar-m’hi, tot just ara m’estic introduïnt en les classes, alhora que avanço en la meva trajectòria com a il·lustradora. Amb la publicació recent del meu primer llibre com a autora A dormir,gatets! estic abocada a la seva promoció i difusió, mentre gestiono amb l’editorial un segon llibre que ja està a punt per sortir. Paral·lelament, vaig buscant moments per desenvolupar un nou projecte d’àlbum il·lustrat que tinc en ment.

Quan vas acabar els estudis d’EINA, quins van ser els teus primers passos professionalment parlant?

Vaig iniciar la meva trajectòria com a dissenyadora gràfica al departament de publicacions d’EINA. Vaig inaugurar el departament posant en pràctica la nova identitat visual creada per l’Amèrica Sànchez, una oportunitat més d’aprenentatge, i amb la gran sort que em trobava molt ben acollida dins el context de l’escola.

Quina trajectòria professional has tingut des que vas sortir d’EINA?

Després d’un any treballant a EINA, vaig entrar a formar part de l’estudi Grafica, a mans del Pablo Martín. Tenint en compte els anys de pas per l’escola, Grafica va suposar el meu segon aprenentatge important dins del món del disseny i la comunicació, al mateix temps que la meva empremta més personal s'estava perfilant. Cinc anys després vaig deixar l’estudi per fer un viatge per llatinoamèrica que significà un punt d’inflexió en la meva carrera. Al tornar vaig iniciar uns estudis d’il·lustració a l’Escola de la Dona, disciplina que posteriorment vaig combinar amb el disseny gràfic sota el segell de La Bàrbara. Anys després la meva professió s’ha anat bolcant totalment cap a la il·lustració, principalment amb una mirada cap al món de l’edició infantil, sense deixar de banda la meva vessant més gràfica i comunicadora.

Et vas retitular no fa gaire. Què et va empènyer a fer-ho?

Fer un gir cap al món de la docència implicava posar-me al dia en la meva titulació acadèmica. El títol de Grau de Disseny va ser el primer pas. El següent fou realitzar el Màster de Formació de Professorat, que vaig acabar just el curs passat.

Què és el que més recordes del teu pas per EINA?

L’entrega i motivació que em provocava estudiar disseny gràfic al costat de grans professionals que admirava. Hi afegeixo el context que el centre em regalava, com és la proximitat al Parc de Collserola o les instal·lacions de l’escola, i les bones dinàmiques amb els professors i companys (molt bones amistats que encara conservo).

Què creus que vas aprendre a EINA que hagis pogut aportar com a valor afegit a la teva feina?

Una mirada transversal on la comunicació i l’essència del missatge preval sobre la forma de cada projecte. I sobretot, interdisciplinarietat i intersubjectivitat, dos aspectes molt bàsics en la meva vida.

Quins són els teus plans de futur?

Establir lligams entre la docència i la il·lustració editorial, dos mons amb grans punts en comú. Formar part del projecte educatiu dels nostres adolescents em suposa un gran repte professional i personal. I fer aquest camí, al mateix temps que consolido la meva trajectòria com a il·lustradora de llibres infantils, m’omple de gran satisfacció!

Bàrbara Castro Urio
Bàrbara Castro Urio
20 de març 2019

Presentació d'ADAW / LLUM. Construint futurs a través d’un procés de disseny social

La presentació del projecte ADAW / LLUM, al Museu del Disseny, va comptar amb la presència institucional del Museu del Disseny, amb Pilar Vélez, així com de la Fundació Adsis i EINA. Tant els usuaris de la Fundació Adsis com les estudiants de Pedagogies del disseny van explicar com es va desenvolupar el projecte de col·laboració i quins en van ser els resultats, tant en forma d'objectes com, sobretot, d'aprenentatge en totes direccions.


ADAW / LLUM és una instal·lació efímera de 18 làmpades que tanca un projecte de creació, educació i disseny resultat de la col·laboració entre EINA, Fundació Adsis i el Museu del Disseny. Una iniciativa en la que un grup de 20 joves usuaris de Fundació Adsis, d’estudiants de Pedagogies del Disseny, conduïdes per Anna Majó, i de l’equip del Servei Educatiu del Museu han explorat, a través de la pràctica, el disseny com a eina d’aprenentatge i transformació de l’entorn.

 Presentació d'ADAW / LLUM. Construint futurs a través d’un procés de disseny social
19 de març 2019

Presentació dels resultats de la col·laboració del màster en Disseny d'Espais amb la UAB

El màster en Disseny d’Espais, després de signar un conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona per la remodelació dels espais de l'entrada Sud, en col·laboració amb la Direcció d’Arquitectura i Logística de la UAB, va presentar els seus resultats el passat 18 de març.

Els i les estudiants, a partir de la seva interacció amb l'alumnat de la Facultat de Biociències, van explicar 3 propostes de disseny de l’espai, dirigides pel professorat del màster, en col·laboració amb la Direcció d’Arquitectura i Logística de la UAB.

Presentació dels resultats de la col·laboració del màster en Disseny d'Espais amb la UAB
18 de març 2019

Presentació del llibre "Así se hace un libro", d'Enric Jardí, a EINA

 • Dijous 11 d’Abril, 15.30h
 • Sala d’Actes d'EINA, Barcelona
 • Obert al públic

En el marc del postgrau en Fotografia i disseny editorial d'EINA, Enric Jardí, coordinador del Màster en Tipografia Avançada, explicarà les interioritats del seu darrer llibre "Así se hace un libro".


Per què hauríem de compondre un llibre en lletra romana? I per què no? Per què hauríem de fer les línies justificades? Les podem alinear a l’esquerra? I els marges? Han de ser iguals o desiguals? Han de ser amples o estrets? Podem començar un capítol en una pàgina esquerra? Per què no?

Así se hace un libro pretén respondre aquests i molts altres interrogants. Explica per què els llibres de lectura han adquirit la forma actual i com podem seguir fent-los al segle XXI. No és un manual de normes, sinó una exploració de cada element del llibre de paper, que ha esdevingut un artefacte de lectura difícilment millorable.

Aquest text ha estat pensat per a qualsevol persona interessada en el disseny gràfic, l'edició i el món del llibre en general: des dels que donen forma al text, com a professionals i aficionats al disseny, fins als que escriuen o es dediquen a la publicació de una obra, com a autors, editors o correctors.

"Así se hace un libro", d'Enric Jardí
12 de març 2019

Mònica Roselló i Jordi Guillumet al postgrau en Fotografia i disseny editorial

En el marc del postgrau en Fotografia i disseny editorial, Mònica Roselló i Jordi Guillumet van realitzar una xerrada sobre la seva forma de treballar i els projectes que han desenvolupat conjuntament com a L'Armari de l'Arquitecte, La vista renuncia/ Arquigrafies, Tabula Rasa, Ten Visions, Objecte d'observació o Otoño (Canal +).


Mònica Roselló i Jordi Guillumet són fotògrafs que desenvolupen la seva activitat en el terreny artístic, professional i docent. Des de 1996 desenvolupen diversos projectes conjuntament, en paral·lel amb els seus treballs individuals.

Els centres d'interès dels seus projectes comuns es basen en una reflexió constant sobre els mecanismes de la percepció, la representació dels espais i l'arquitectura, la simulació, la memòria i el record com a generador d'imatges, el valor de l'objecte en l'imaginari, etc. Aquests interessos es concreten a través de diferents dispositius d'exposició. Molts d'ells són instal·lacions on pot descobrir-se el propi procés de treball com a part de l'obra.

Han realitzat nombroses exposicions del seu treball dins i fora del país i les seves obres es troben en diverses col·leccions nacionals i internacionals.

Mònica Roselló + Jordi Guillumet
11 de març 2019

Exposició "Un any a EINA"

“Un any a EINA” és una exposició que fa visibles les produccions que genera EINA com a centre formatiu universitari de professionals del disseny i nous creadors i creadores, així com les que realitza en tant que entitat interessada a contribuir a l’enriquiment de la vida cultural de la ciutat.

Estudiants d’EINA desenvolupen projectes reals en col·laboració amb institucions i empreses i participen en fires, premis i concursos nacionals i internacionals que els permeten tenir una clara consciència de tot allò que està vinculat al sector del disseny. A més, tant estudiants com docents, amb les seves activitats acadèmiques i de recerca, omplen de disseny la ciutat de Barcelona: conferències, taules rodones, presentació de llibres, exposicions...

Aquestes activitats sumen experiències per a estudiants que enriqueixen el seu aprenentatge i els converteixen en professionals dissenyadors i dissenyadores amb capacitat per afrontar reptes, amb un esperit crític i madur.


L'organització i desenvolupament d'aquesta exposició ha estat a càrrec de Pablo Barangé, Carlota Campi, Inés Martínez, Laura Mendoza, Clara Pujol i Judit Serra, estudiants de 4t curs del Grau de Disseny de l'assignatura de Curadoria d'exposicions de disseny, tutoritzada per Uli Marchsteiner.

Exposició "Un any a EINA"
E I N A