EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

14 de juny 2018

Els alumnes de l'assignatura Projectes 2 - Disseny de llibres: el llibre i l’experiència de lectura col·laboren amb La Fundació Bertelsmann

Els alumnes de l’assignatura Projectes 2 - Disseny de llibres: el llibre i l’experiència de lectura del 2n curs del Grau de Disseny 2017-2018, impartida per Winfried Bährle, han col·laborat amb La Fundación Bertelsmann, enfocada en l'Orientació Profesional Coordinada i la Formació Profesional Dual, dissenyant una serie d'accions per desenvolupar una xarxa d'ambaixadors que puguin ajudar als joves a prendre una decisió sobre el seu futur.

Berta Amades, Paula Camargo, Daniel Cardona, Fernanda Carvajal, Marina Cubí, Santiago Estopiñán, Natura Ferrer, Marina Fortuna, Neza Kovac, Marcel Llovera, Sara Montaner, Adeline Paulian, Monica Ruiz, Andrés Ruíz van presentar el passat 4 de juny les seves propostes a les oficines de la fundació.

undefined
13 de juny 2018

El Repte

Curs d'eco-disseny

 • Edició i curs Primera, curs 2018-2019
 • Coordinadora Georgina Curto
 • Tutors Salvador Huertas (Estratègia i comunicació), Petz Scholtus (eco-disseny), Lluc Coma (arquitectura i sostenibilitat), Pau Ortínez (Enginyeria, sostenibilitat i activisme), Georgina Curto (emprenedoria).
 • Dates Del 15 octubre de 2018 al 28 de febrer de 2019
 • Horari Dilluns i dimecres de 18h a 21h (sessions presencials grupals a Roca Gallery) / Dijous de 18h a 21h (tutories a EINA)
 • Dedicació 102h presencials grupals i 10 tutories per projecte.
 • Idioma Castellà, català i anglès
 • Places Mínim 10 - màxim 25
 • Preu 2.700 euros (20% dte. Exalumnes. 10% descompte matriculació abans juliol 2018)
 • Ubicació Roca Barcelona Gallery, EINA, altres ubicacions a la ciutat de Barcelona on s’estan portant a terme projectes innovadors vinculats a la gestió d’aigua.
 • Preinscripció Oberta fins al setembre 2018.

El repte és una acceleradora d’innovació per a postgraduats, de 5 mesos de duració, en la qual els participants proposen solucions a un problema real, plantejat per agents líders en innovació, de la mà d’emprenedors experts en la temàtica.

Es tracta d’una formació d’immersió que s’emmarca dins del mètode pedagògic del learning by doing i es porta a terme en diferents localitzacions on s’estan desenvolupant els projectes d’innovació, per tal d’estar en contacte directe amb els professionals de la matèria i els usuaris vinculats.

En aquesta primera edició, la temàtica de treball se centrarà en proposar solucions per a la millor utilització de l’aigua, un bé bàsic, escàs i preuat arreu del món i també a casa nostra. Es tracta d’un repte plantejat juntament amb el Departament de Disseny de l’empresa Roca i la Fundació WeAreWater, que es vol abordar des dels punts de vista social, d’eco-disseny i sostenibilitat, enginyeria, comunicació i emprenedoria.

Programa

Per tal de plantejar propostes, els participants utilitzaran una metodologia basada en el Design Thinking, acompanyats d’emprenedors especialitzats en la gestió social de l’aigua, l’eco-disseny, la comunicació i l’emprenedoria. El procés d’aprenentatge consistirà en:

 • Introducció al repte i anàlisi de les solucions existents.
 • Identificar les necessitats. Immersió en projectes actuals de disseny i arquitectura sostenible com són els projectes de co-habitatge que s’estan portant a terme a la ciutat de Barcelona.
 • Inventar. Selecció d’una de les solucions i realitzar un prototip.
 • Implementar. Definir un nou model de negoci per portar a terme la solució.
 • Comunicar. Presentació pública de la idea a un panell d’experts i possibles inversors.

Les sessions d’aprenentatge estaran organitzades per al suport i acompanyament dels projectes liderats pels propis participants i s’organitzaran en:

 • Sessions d’acompanyament. A càrrec dels emprenedors especialitzats que exerciran de tutors dels projectes.
 • Sessions d’inspiració. A partir de xerrades realitzades per especialistes en ecologia, arquitectura, urbanisme, antropologia o sociologia.
 • Sessions de taller. A través de les quals s’ajudarà els participants a fer els prototips dels projectes en el format físic o digital que sigui convenient.
 • Sessions de tutories. Cada projecte comptarà amb 10 sessions amb els tutors especialitzats en eco-disseny, arquitectura, enginyeria, activisme, comunicació i empresa.

Competències

 • Facilitar eines per entendre com es relacionaran els nostres projectes amb l'entorn. Promoure que els projectes no només siguin eficaços econòmicament i sostenibles ecològicament, també útils socialment.
 • Adquirir coneixements del cicle de l'aigua per poder plantejar solucions als reptes econòmics, ecològics i socials que implica la gestió de l'aigua en un país mediterrani i en un context de canvi climàtic.
 • Desenvolupar eines projectuals des d'una perspectiva sostenibilista (societat, economia i medi ambient), seguint metodologies i principis basats en l'ecodisseny i en l'anàlisi del cicle de vida, tenint en compte que l’eco-disseny no existeix en sí mateix; només el bon disseny.
 • Partint d'un enfocament basat en els ecosistemes i la biologia, es farà recerca d'exemples, solucions, estratègies i bones pràctiques de disseny ecològic. Basar la idea / projecte / empresa /vida en la “Tripple Bottom Line”: persones, planeta i benefici.
 • Identificar els valors, fortaleses i motivacions internes de cada alumne de cara a iniciar i desenvolupar el projecte, aplicant una ètica professional basada en la sensibilitat estètica i mediambiental.
 • Posar en marxa un projecte amb recursos materials limitats, fent servir els nostres recursos intangibles com són una xarxa de contactes o uns coneixements especialitzats.
 • Generar models de negoci circulars, posant el focus en el major benestar dels participants i usuaris així com en la petjada ecològica.
 • Desenvolupar la capacitat propositiva: pensament lateral i disruptiu per a la solució de problemes a través d’estratègies no convencionals.
 • Focalitzar en la gestió dels recursos temporals i humans. La urgència com a impulsor de la creativitat. De la necessitat de definició de rols a la ruptura a través de la hibridació de disciplines.
 • Ampliar les capacitats expressives a través de l’ús dels recursos gràfics: lletra, composició, jerarquia, imatge, format imprès vs digital.
 • Visibilitzar les possibilitats del món interactiu per a la resolució de projectes. Domòtica, interacció no tàctil, màping, entre d'altres.

A qui va adreçat

Dissenyat específicament per a postgraduats de qualsevol disciplina (disseny, administració d’empreses, enginyeria, arquitectura, comunicació o sociologia entre d’altres) o alumnes de quart que només tinguin pendent realitzar el Treball de Final de Grau (TFG).

Accés

Cal passar un procés de selecció i complir amb els requeriments acadèmics i administratius. Per sol·licitar plaça envia’ns el teu expedient acadèmic, una carta de motivació i el teu Currículum Vitae aquí

Per poder inscriure’t al curs, cal disposar en primer lloc d’un número d'identificació universitària (NIU/NIA) i una paraula de pas. Si no ets estudiant d’EINA, per obtenir-los pot fer-ho aquí.

En un període aproximat de 10 dies, verificarem la documentació. Més endavant rebràs un nou email en el que t’indicarem com realitzar el pagament per la reserva de la teva plaça i com formalitzar la matrícula.

Dades de contacte

El Repte
13 de juny 2018

Anna Milla guanya el concurs ‘Un salt per a la ciutat’ amb el projecte “Metrópolis”

El projecte “Metrópolis" d'Anna Milla, estudiant de 2n curs del Grau de Disseny, ha guanyat la quarta edició del concurs ‘Un salt per a la ciutat’, que consisteix en dissenyar un obstacle per un dels concursos hípics amb més prestigi a nivell mundial: el Concurs de Salts Internacional (CSIO) Barcelona 2018, que tindrà lloc del 4 al 8 d’octubre al Reial Club de Polo de Barcelona.

El projecte ret homenatge a la ciutat de Barcelona representada a través de la seva xarxa de metro, formada per 12 línies i més de 150 estacions, i que transporta cada any més de 400 milions de persones. “Un sistema de comunicació d’aquesta envergadura parla dels seus usuaris i de les seves històries”, apunta Anna Milla.

Per realitzar el disseny es va manipular cada línia individualment esglaonant-les i creant amb elles una única estructura de dos plans, que a més integra totes les parts de l’obstacle. També es va afegir els noms de destacades estacions per crear una idea global de Barcelona.

L’obstacle es construirà a la fusteria del Reial Club de Polo de Barcelona (RCPB) i es presentarà de forma oficial a principis del proper mes de setembre.

La Barcelona Equestrian Challenge (BECH) ha escollit els estudiants de 2n del Grau de Disseny d’EINA, en les assignatures de Disseny d’Espais, coordinada per Judit Colomer i Octavi Rofes, i de Maquetes i Prototips, sota la direcció d’Ariadna Fàbregas i Amadeu Ventayol, per a la 4a edició d’aquest concurs, que té com a objectiu reforçar el vincle entre la centenària competició esportiva i Barcelona, així com la promoció internacional de la ciutat.

Anna Milla guanya el concurs ‘Un salt per a la ciutat’ amb el projecte “Metrópolis”
12 de juny 2018

Premis Laus 2018

Els premis Laus, organitzats per l’Associació de Dissenyadors Gràfics i Directors D’art del FAD (ADG-FAD), van ser entregats el passat divendres 8 de juny. Entre els guardonats s’hi van trobar estudiants de Grau de Disseny d’EINA:

Natàlia Pàmies, recent graduada del Grau de Disseny d'EINA, amb el Treball Fi de Grau ‘SOROR’, va ser guardonada amb un Laus Or Estudiants i un Laus Aporta, del que s'ha destacat el seu disseny editorial impulsiu, que alerta sobre diferents fronts en la lluita contra la desigualtat de gènere. "Un treball ple d'emocions i possibilitats", s'ha assenyalat des del jurat.

Ariadna Valldeperas va ser també guardonada pel seu Treball Lliure _data amb un Laus Plata Estudiants. Es tracta d'una publicació digital que explora els canvis generats en les relacions sexuals, socials i emocionals, partint de l'impacte que la tecnologia i l'entorn modern han generat en la societat. La publicació es ramifica en tres grans articles, els quals tenen la seva pròpia navegació. Així, l'experiència que s'ofereix parteix del context i dóna suport a amb recursos tipogràfics i compositius, principalment.

Júlia Peró va ser guardonada amb un Laus Plata Estudiants per Orgasmo, una publicació digital que reivindica el cinema pornogràfic ètic i transfeminista amb l'objectiu crític de conscienciar de les conseqüències negatives de la pornografia mainstream, racista, homòfoba i heteropatriarcal. La revista convida al/la lector/a a veure la pornografia de manera més conscient i inclusiva sense deixar de banda el plaer i l'oci característics d'una revista d'aquesta índole, gràcies a la seva aportació visual i interactiva.

Laia Closas i Maria Viladomiu, van ser també guardonades pel seu Treball Lliure Artel amb un Laus Bronze Estudiants. El projecte consisteix en una publicació digital amb un original i distinguit punt de vista sobre la pastisseria d'autor, elevant-la al mateix nivell que l'art efímer amb un ús contingut però elegant de la tipografia (una mateixa tipografia i únicament dos pesos i cosos diferents). També aconsegueix una nova pauta de lectura per al usuari, en paral·lel, amb l'us de dos espais diferents contraposats: el de l'art, blanc i textual, i el de la pastisseria, negre i visual.

Moltes felicitats a totes!

Premis Laus 2018
12 de juny 2018

Carpeta per al curs 2018/2019

Ja tenim carpeta guanyadora!

Després de fer el recompte i la suma de vots des de la nostra pàgina de Facebook i Instagram, la carpeta guanyadora és la dissenyada per l’estudiant Denís Lara.

Així doncs, ens posem en marxa per a estampar les carpetes al taller d’EINA Espai Barra de Ferro i al començar el curs ja podreu gaudir-la.

Amb la col·laboració de Guarrocasas.

Carpeta per al curs 2018/2019
11 de juny 2018

Oriol Campillo i Paula Terra guanyen el Honorable Glassberries Design Awards 2018

El projecte de Paula Terra i Oriol Campillo, estudiants de 4t curs del Grau de Disseny, amb la tutorització de Jon Marín, han obtingut el Smurfit Kappa Selection Honorable Glassberries Awards 2018 per la seva originalitat i creativitat.

En aquesta edició, en la que s’han presentat 139 projectes d'11 universitats d'Europa, l’objectiu era dissenyar una ampolla de vidre per al mercat del vi i un packaging de cartó corrugat per a grups de 3 a 6 ampolles.

La proposta presentada per Paula i Oriol genera una experiència amb l’usuari, i a la vegada serveix d’expositor per tal de mostrar les ampolles als punts de venda gràcies a la visibilitat de l’encuny frontal. L’embalatge conté un sistema que permet transportar les ampolles amb facilitat i també disposa d’uns encaixos inferiors, ocults a la part interior del pack, per tal de subjectar les ampolles durant el seu transport. A més, . les ampolles estan tractades amb una tinta termocròmica, que permet indicar la temperatura ideal de consumició.

La cerimònia de lliurament de premis es va realitzar el 7 de juny a la Casa Milà de Barcelona.

Paula Terra i Oriol Campillo guanyen el Honorable Glassberries Design Awards 2018
11 de juny 2018

Exposició "Centcelles en ús" a càrrec d'estudiants i alumni d'EINA

Centcelles en ús és un projecte col·laboratiu que presenta la feina de diversos dissenyadors, il·lustradors i creadors, tot partint de l'excusa de provar i jugar amb una nova tipografia en un projecte totalment lliure. Tots els projectes realitzats acaben agrupant-se en forma d'exposició i una publicació que aproparan el públic no només als projectes realitzats per aquesta ocasió, sinó també una presentació de cada participant, de la seva feina i una presentació de la tipografia en el seu estat actual.

Els participants d'aquest projecte són Esther Aguilà, Oriol Cabarrocas, Queralt Guinart, Paula Velasco i Albert Villegas (estudiants i alumni d'EINA) i hi han col·laborat Adrià Batet, Aleix Font, Cristina Lavilla, Eva Jolis, Joan Manel Pérez, Lluís Chavarria i Oriol Vlat.

Centcelles, és una tipografia realitzada per Gerard Sierra dins l'assignatura de Creació tipogràfica de quart curs del Grau de Disseny impartida per Andreu Balius i Ferran Milan durant el curs 2017-2018.


 • Selecció musical en directe a la inauguració DJ Privilegio, nou projecte de CrisCris.
 • Col·labora Winihard Gràfics
Exposició "Centcelles en ús" a càrrec d'estudiants i alumni d'EINA
8 de juny 2018

L'escenografia de l'espectacle "Jane Eyre", a càrrec d'Anna Alcubierre, finalista als Premis MAX

L'escenografia de l'espectacle "Jane Eyre", a càrrec d'Anna Alcubierre, professora d'Escenografia del 4t curs del Grau de Disseny, és finalista als Premios MAX, que se celebren cada any a nivell estatal i dels que s'otorgaran el proper 18 de juny a Sevilla.

L'escenografia de l'espectacle "Jane Eyre", a càrrec d'Anna Alcubierre, finalista als Premis MAX
Fotografia: Ros Ribas, Teatre Lliure / Anna Alcubierre
6 de juny 2018

Rocío Belda i Berta Comellas participen al “Latent. Connectem l'empresa amb el millor talent de les escoles d'arts i disseny”

Rocío Belda i Berta Comelles, alumni del Grau de Disseny d’EINA, participaran a “Latent. Connectem l'empresa amb el millor talent de les escoles d'arts i disseny”, jornada, organitzada en el marc de la Barcelona Design Week, que compta amb la presència de més de 30 escoles, amb més de 60 titulats seleccionats i un centenar de joves talents en un espai professional i lúdic dissenyat per interactuar. A partir d'un programa de tallers i dinàmiques de networking, xerrades i reunions, es fomentarà que les empreses coneguin diferents perfils de joves creatius (disseny producte, moda, disseny gràfic, arts, arquitectura, disseny d’interiors, videojocs, animació, 3D, UX...).

“Latent” és un espai on descobrir el talent sortit dels centres formatius de disseny de tot Catalunya, i un punt de trobada entre els graduat, les empreses i institucions vinculades al món del disseny.

En aquesta jornada, oberta al públic, es realitzaran de manera simultània múltiples activitats: xerrades en forma de converses per conèixer l’experiència de joves que estan treballant per empreses; cites concertades entre joves que busquen allò que les empreses demanden i viceversa; tallers en grup per desplegar habilitats individuals on els joves, escoles i empreses treballaran plegats per resoldre un repte i conèixer mitjançant la pràctica les capacitats i motivacions mútues; cabines d’autopresentació; etc.

Latent. Connectem l'empresa amb el millor talent de les escoles d'arts i disseny
Latent. Connectem l'empresa amb el millor talent de les escoles d'arts i disseny
5 de juny 2018

EINA i IDENSITAT organitza NEXES - Barris i pràctiques artístiques

El 29 i 30 de juny EINA i IDENSITAT organitza les Jornades NEXES - Barris i Pràctiques artístiques, debats, presentacions de projectes i taules d'intercanvi de projectes locals.


Taula rodona "Com incideix la recerca aplicada a la transformació dels barris?" amb la participació de Tània Costa i Octavi Rofes, tots dos professors al Grau de Disseny i al Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny (MURAD), acompanyats de Lilian Weikert García, Marc Martí-Costa i Sàgar Malé Verdaguer.


El comitè científic per a l'elecció de les comunicacions córre a càrrec del Grup de Recerca d'EINA Disseny i innovació social. Art i disseny en/per a la transició, amb Adrià Garcia i Mateu, Ramon Parramon i Tània Costa, professors del MURAD, i exestudiants del MURAD, actuals doctorands, Fiona Capdevila, Núria Saura i César Zabala.

Programa

NEXES - Barris i pràctiques artístiques
4 de juny 2018

"LOVESTRTUCK", Treball final del Postgrau en Fotografia i disseny editorial, a càrrec de Lydia Metral

Lydia Metral explica "LOVESTRTUCK", el seu treball final del Postgrau en Fotografia i Disseny Editorial, on parla de l'amor intens des d'un punt de vista molt personal.

1 de juny 2018

Presentació del llibre “Triunfar Estampando”, de Carlos Alguacil i Alexis Rom

Alexis Rom, professor al postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual i Carlos Alguacil, professor als cursos d'estiu en Serigrafia, Fotogravat i d'Estampació manual: experimentació amb matrius, juntament amb l'equip de la Vostok Printing Shop, presenten “Triunfar Estampando”, llibre DIY de tècniques gràfiques.

“Triunfar Estampando”, de Carlos Alguacil i Alexis Rom
© Vostok Printing Shop
31 de maig 2018

Monica Toledo és l'autora del cartell de la Festa Major de Gràcia 2018

Monica Toledo, exestudiant del curs d’especialització en Il·lustració per a publicacions infantils i juvenils d'EINA, és l'autora del cartell de la Festa Major de Gràcia 2018. El cartell va ser escollit entre més de 150 propostes.

Article Time Out

Monica Toledo és l'autora del cartell de la Festa Major de Gràcia 2018
Foto: Josep M. Contel
30 de maig 2018

"Privació temporal de llibertat". Aproximació a la recerca des del procés de producció d’una obra artística

 • Dijous 31 de maig, 19h
 • Espai 8 (Ciutat de Granada 68, 3r pis, Barcelona)

Enric Mas presenta la mostra realitzada al taller de Maria Helguera, exprofessora d’EINA, a Poblenou.

L’exposició gira entorn al projecte de reedició de la peça Privació temporal de llibertat, plantejada aquesta vegada com un work in progress i a la reflexió que es deriva d’aquest treball que tracta de trobar les concomitàncies existents entre els processos de recerca i els de creació/producció d’una obra artística. Aquests poden ser alhora extrapolables als processos de producció de Disseny i pretenen donar resposta a una reivindicació que ve de lluny: la de la consideració de les matèries del Disseny i de l’Art com a camps susceptibles d’esdevenir en ells mateixos contextos de recerca, sense necessitat de recórrer a àrees col·laterals com puguin ser la Història, la historiografia, la semiòtica o la filosofia.

La sessió es planteja com una visita a l’exposició, que presenta tan sols vuit treballs, una breu reflexió sobre el procés de producció de la peça central, que dona títol a la mostra i un petit debat sobre les idees clau que recolzarien els arguments anteriorment exposats.


Enric Mas és artista, doctor, i professor d’EINA en la Menció de Creació Visual del Grau de Disseny –on actualment desenvolupa la tasca de sotsdirector– des de l’any 1998. Forma part del Grup de Recerca en Història i Estudis de Disseny (GRHED) i és professor associat de la Facultat d’Educació de la UB, on també exerceix de coordinador de Menció.

"Privació temporal de llibertat". Enric Mas
© Enric Mas
29 de maig 2018

Jóse Navarro explica “Rediseñando la experiencia de leer noticias en línea”, el seu treball final del Màster en Disseny Gràfic

Jóse Navarro tracta, en el seu Treball Final del Màster en Disseny Gràfic, la Infoxicació en l'Era de la Informació, on planteja redissenyar l'App del Diari Ara per a enriquir-la des del disseny, fent una proposta de millora de l'experiència en línia.

Consultar “Rediseñando la experiencia de leer noticias en línea”

El Màster en Disseny Gràfic tracta les especificitats del disseny gràfic tant pel que fa als objectius com pel que fa a l'anàlisi, la planificació, els recursos i materials o la gestió i direcció de projectes impresos i online. El programa està format per dues diplomatures: el postgrau de Disseny d’Elements Gràfics i el postgrau de Disseny Web.

E I N A