EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

25 de setembre 2018

Albert Corbeto participa a "Baskerville in France"

El proper 18 d'octubre, Albert Corbeto, professor al Grau de Disseny, al Màster en Tipografia avançada i al Màster en Disseny Gràfic, impartirà la xerrada "Baskerville in Spain" a Amiens, França, en el marc del Baskerville in France.

"Baskerville’s types in XVIIIth century Spanish printing The second half of the eighteenth century is regarded as the golden age of Spanish printing, when, for the first time, the productions of leading indigenous typographers such as Ibarra, Sancha or Monfort reached levels comparable to those of the most prestigious printers of Europe. These printers benefited from the skills of various craftsmen in the art of punch cutting who freed Spanish printing from its dependence on the major European type-exporting centres. However, despite the magnificent designs by Pradell, Gil and Espinosa, the prestige of Baskerville’s work led to the attempted acquisition, in 1766, of some of his punches and matrices for the planned printing press of the Real Biblioteca. Although this transaction did not take place, some years later, the Spanish government obtained several of Baskerville’s types which were used towards the end of the century in a number of books printed by the Imprenta Real."

Baskerville in France 2018
21 de setembre 2018

Mariona Moncunill presenta "Infidel meridià"

Mariona Moncunill, professora de Disseny i Gestió Cultural i de Projectes de Cultura del Disseny al Grau de Disseny, presenta, en el marc de la Barcelona Gallery Weekend, "Infidel meridià", instal·lació que pren com a punt de partida dos aspectes destacats de la història de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona: el servei de l’hora oficial de Barcelona i el paper de la institució en la implementació i estandardització del sistema mètric decimal a Espanya.

Mariona Moncunill, Infidel meridià, 2018
Mariona Moncunill, Infidel meridià, 2018
21 de setembre 2018

Participació de professors i alumni d'EINA al BLANC Festival

Els propers 18, 19 i 20 d'octubre se celebra a Barcelona el Festival BLANC, on participen els següents professors i alumni d'EINA:


BLANC Festival 2018
BLANC Festival 2018
14 de setembre 2018

Manel Esclusa a "La fotografia «creativa» a Catalunya (1973-1982)"

 • Exposició Del 16 de juny al 14 d'octubre de 2018
 • Visites guiades gratuïtes dimarts a les 18 h, dissabte i diumenge a les 12 h
 • Palau de La Virreina, Barcelona

Manel Esclusa, coordinador i professor al postgrau en Fotografia i disseny editorial d'EINA, junatment amb d'altres fotògrafs, exposa part de la seva obra a La fotografia «creativa» a Catalunya (1973-1982).

"Aquesta mostra presenta el sorgiment d’una generació de fotògrafs que van reivindicar el reconeixement de la fotografia «creativa» o d’autor com un art autònom dins del sistema institucional i artístic dels anys setanta i principis dels vuitanta. Abraça des de l’obertura de Spectrum, la primera galeria especialitzada en fotografia de l’Estat espanyol, que es va inaugurar a Barcelona el 1973, fins a la celebració de la Primavera Fotogràfica el 1982".

"Els ulls aturats" (1978). Manel Esclusa
"Els ulls aturats" (1978). Manel Esclusa
14 de setembre 2018

Participació a Serifalaris

 • 28 i 29 de setembre
 • Getxo

A finals de setembre se celebrarà a Getxo el festival de disseny grafic Serifalaris, on Lluc Massaguer, cocoordinadora del Màster en Disseny Gràfic, on també és professora de Producció Gràfica, impartirà, juntament amb Josep Amat, la masterclass "Del concepto al material. El tándem diseño-impresión".

La combinació de disseny gràfic amb coneixements tècnics de producció i impremta oberta a experimentar aporta a un concepte interessant, un gran valor afegit.

La masterclass serà, per una banda, una mostra d'exemples de projectes de disseny que destaquen pel seu bon treball tècnic, d'elecció de materials o de combinació de sistemes d'impressió, d'altra banda, un espai per mirar, tocar i olorar exemples físics de solucions interessants no habituals i finalment amb un petit taller on les persones participants podran posar en pràctica l'elecció d'un material en base a un breafing fictici.

Serifalaris 2018
13 de setembre 2018

Exposició “6 Dialects, 1 World” a l'Espai cultural EINA Barra de Ferro

“6 Dialects, 1 World” és una exposició de joieria en el marc de Joya Barcelona Art Jewelry Fair 2018 on creacions abstractes seran variades tant en forma com en material, ja que cada artista treballa en el seu propi estil per contribuir a un grup de discussió. És una referència a com la gent troba maneres diferents d'expressar el mateix. Què significa ser lliures? La gent té una idea del que és la llibertat, però la gent pot entendre realment allò què no és la llibertat? Les preguntes sobre la llibertat poden ser temes difícils omplerts d'àrees grises que es basen en la perspectiva de cadascú. Com es pot veure, hi ha molts temes que cal debatre en relació amb la llibertat.

A la mostra hi participen Clara Niubò, exestudiant del Grau de Disseny d’EINA, juntament amb Jordi Aparicio, Ignasi Cavaller, Carla Garcia Durlan, Sandra Llusà i William Rudolph Faulkner.

Exposició “6 Dialects, 1 World” a l'Espai cultural EINA Barra de Ferro
12 de setembre 2018

Exposició “Un homenaje al miedo”, a càrrec de Laura Armengol

Un homenaje al miedo és un projecte realitzat per Laura Armengol per al Treball Final de Grau del Grau de Disseny, tutoritzat per Artur Muñoz durant el curs 2017-2018, que ha sorgit de l'impuls de l'emoció de la por com a eina d'inspiració en la pintura. El resultat d'aquest impuls són obres pictòriques que unides formen una exposició.

Un homenaje al miedo és un projecte en el que es demostra que fins i tot les emocions més abstractes tenen un llenguatge en l'art, amb un llenguatge realment diferent segons la ment de cada persona. Despertar algun sentiment és el que cerca aquesta exposició.

 • Selecció musical: Jordi Figueras
 • Amb la col·laboració de Sumarroca
Exposició “Un homenaje al miedo”, a càrrec de Laura Armengol
7 de setembre 2018

TypeThursday arriba a Barcelona

TypeThursday Barcelona, que arriba de la mà, entre d'altres, d'Álvaro Franca, Elena Peralta, Elisa Pérez, Ferran Riera, Edu Vidiella, Daniel Colmenares i Ramón Lozano, exestudiants del Màster en Tipografia avançada d’EINA, juntament amb Ricard Garcia, és una reunió mensual que està pensada per a dissenyadors que veuen lletres quan tanquen els ulls.

Hi participen amants locals del disseny de lletres en totes les seves disciplines, sense tenir en compte el nivell d'experiència. L’esdeveniment principal és el Type Crit, una correcció en grup de fins a quatre projectes en curs sobre el disseny de lletres o l’ús de la tipografia on s’aporten crítiques constructives.


Més informació i inscripcions

TypeThursday Barcelona
6 de setembre 2018

Presentacions públiques de Treballs final de màster del Màster en tipografia avançada 2017/2018

Els propers 18 i 19 de setembre es realitzaran les presentacions públiques dels Treballs Final de Màster del Màster en Tipografia Avançada del curs 2017/2018.

Dimarts 18 de setembre

Comissió avaluadora: Andreu Balius, Enric Jardí, Ramon Carreté.

 • 16.00 - Eduard Vidiella - Les tipografies modulars d’avantguarda (1920-1942)
 • 16:30 - Luis Romanque - Tipografía y matemática: Lenguaje técnica y práctica
 • 17:00 - Álvaro Franca - Look a little closer: Optical sizes in typefaces of the Dutch Renaissance: The case of Hendrik van den Keere (1540–1580)

Dimecres 19 de setembre

Comissió avaluadora: Edith Stone, Pere Farrando, Jordi Embodas.

 • 16:00 - Karim Decaneva - Textual models in ergotic literature
 • 16:30 - Idoia Etxebarria - Del tradicionalismo subversivo a la sans serif

Comissió avaluadora: Oriol Miró, Albert Corbeto, Laura Bellver.

 • 17:00 - Angie Neira - Tipografías multiescitura: el reto del siglo XXI
 • 17:30 - Ana Requena - Sistemas de escritura artificiales
 • 18:00 - Mariana Valente - Legibilidad vs lecturabilidad
5 de setembre 2018

Exposició "Dinàmiques dels cossos: investigant a través de l'art i el disseny" al Cercle Artístic Sant Lluc de Barcelona

 • Inauguració 13 de setembre, 19h
 • Exposició del 13 al 15 de setembre de 2018
 • Sala d'exposicions del Cercle Artístic Sant Lluc de Barcelona

Dinàmiques dels cossos: investigant a través de l'art i el disseny és un projecte expositiu realitzat per vuit estudiants del Màster Universitari de recerca en art i disseny d'EINA.

Les creacions que es podran visitar formen part dels processos d'investigació pràctica desenvolupats per les estudiants per a la realització del Treball Final de Màster. I, superant aquesta fase acadèmica, les investigacions s'han materialitzat en produccions professionals exposades en institucions culturals rellevants de la ciutat de Barcelona.

L'exposició proposa una revisió col·lectiva sobre la noció de cos en el nostre entorn discursiu actual, que s'aborda des de diferents punts de vista i mitjançant procediments, tècniques i formalitzacions diverses. La posada en comú evidencia la profunditat de les investigacions, la capacitat d'anàlisi de context, la rigorositat argumentativa i la contemporaneïtat dels formats i realitzacions dels estudiants del MURAD. La mostra es concep com un dispositiu pensat per precipitar l'espectador a replantejar les seves idees preconcebudes sobre el cos, en sentit personal, social, simbòlic, estètic, ètic, econòmic i polític.

La coordinació va a càrrec de Tània Costa i les artistes participants són Marcela Barreiro, Olga Beltrán, Claudia Jaramillo, Alejandra Morales, Lucía Morales, Maria Pinell, Claudia Poblete, Loreto Sepúlveda, Sofía Silva, Mónica Ruiz.

Amb la col·laboració del Cercle Artístic Sant Lluc; GdR Processos de disseny/Art i disseny (en) per a la transició; MINECO FFI2015 -64138-P Generating Knowledge in Artistic Research: Towards an Alternative Account. A Meeting point of Philosophy, Art and Design; LAMURAD, Journal of Research in Art and Design.

C. Marcela Barreiro Moreira
5 de setembre 2018

Presentacions públiques de Treballs final de màster del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny (MURAD) - 2017/18

Els propers 12 i 13 de setembre es realitzaran les presentacions públiques dels Treballs Final de Màster del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny (MURAD) del curs 2017/2018 corresponents a la convocatòria de setembre.

Dimecres, 12 de setembre - EINA

 • 9.00h. Xavier Alamany Sesé - Diferenciació d’imatges properes a l’original a Google Images
  Tutor: Oriol Pibernat
  Comissió d'avaluació: Tània Costa, Oriol Pibernat, Octavi Rofes

 • 10.00h. Claudia G. Jaramillo Arévalo - ¿Post-identidad? Dinámicas de unos cuerpos globalizados.
  Tutor: Octavi Rofes
  Comissió d'avaluació: Tània Costa, Oriol Pibernat, Octavi Rofes

 • 11.00h. Claudia Poblete Zamorano - ‘Cuerpos en Gerundio’. Re-producciones de los procesos invisibilizados en la moda.
  Tutora: Dolors Soriano
  Comissió d'avaluació: Elena Bartomeu, Tània Costa, Dolors Soriano

 • 12.00h. Loreto Sepúlveda Guzmán - Pensar con la mano. Percepciones y relaciones en la triada Dibujo, Narrativa y Cuerpo en primera persona.
  Tutors: Tània Costa, Octavi Rofes
  Comissió d'avaluació: Elena Bartomeu, Tània Costa, Dolors Soriano

 • 13.00h. Lucia Morales Lizcano - El diseño de carácter social Javeriano. Cartografía del quehacer investigativo de la carrera de Diseño de Comunicación Visual de la Pontificia Universidad Javeriana Cali.
  Tutora: Elena Bartomeu
  Comissió d'avaluació: Elena Bartomeu, Sara Coscarelli, Tània Costa

 • 14.00h. Alexis Mera Carvajal - Teoría o práctica. Pedagógica en diseño gráfico. Análisis de dos modelos actuales de enseñanza.
  Tutora: Sara Coscarelli
  Comissió d'avaluació: Elena Bartomeu, Sara Coscarelli, Tània Costa

 • 16.00h. Marta Risco Ruiz. LLUM.ZERO - La fenomenalitat de la llum al Moviment ZERO, 1957-1966.
  Tutors: Jèssica Jaques, Alex Mitrani
  Comissió d'avaluació: Alex Mitrani, Andrea Soto, Gerard Vilar

 • 17.00h. Alejandra Morales Garza - Jalea de Chinches: del Costumbrismo a la Estética relacional.
  Tutor: Alex Mitrani
  Comissió d'avaluació: Alex Mitrani, Andrea Soto, Gerard Vilar

 • 18.00h. C. Marcela Barreiro Moreira. - Olga Beltrán.
  Tutora: Andrea Soto Comissió d'avaluació: Alex Mitrani, Andrea Soto, Gerard Vilar

 • 19.00h. Marisol Quijada - Aprendizaje sensible hacia y entre las imágenes.
  Tutora: Andrea Soto
  Comissió d'avaluació: Alex Mitrani, Andrea Soto, Gerard Vilar

Dijous, 13 de setembre - EINA

 • 15.00h. Rafa Hernández Blasco - Genealogías digresivas del Monstruo.
  Tutors: Tània Costa, Joan M. Minguet
  Comissió d'avaluació: Luis Guerra, Joan M. Minguet, Gerard Vilar

 • 16.00. María García Ruiz - Utopía, Ciudad, Máquina. Tres declinaciones sobre las controversias entre comunidades en movimiento y espacios de la modernidad.
  Tutor: Gerard Vilar
  Comissió d'avaluació: Luis Guerra, Joan M. Minguet, Gerard Vilar

 • 18.00. Yi Meng - Investigación de la animación estadounidense y la nacionalización de la animación china.
  Tutora: Tània Costa
  Comissió d'avaluació: Luis Guerra, Joan M. Minguet, Gerard Vilar

Dijous, 13 de setembre, de 19.00h a 21.00h - Cercle artístic Sant Lluc de Barcelona

Despedida de la edición 2017-18 del Máster en la inauguración de la exposición de estudiantes del MURAD “Dinámicas de los cuerpos: investigando a través del arte”. A las 19.00h en el Círculo artístico Sant Lluc de Barcelona, calle Mercaders 42, delante del mercado de Santa Caterina.

5 de setembre 2018

Lliçó inaugural del curs 2018-2019 a càrrec de Xavier Bassas

 • 14 de setembre, a les 12h
 • Sala d’Actes d’EINA

El Dr. Xavier Bassas impartirà la lliçó inaugural del curs 2018-2019 d’EINA sota el títol “... I TOT POT SER COM. Indisciplines, espectres, juraments, i altres Eines polítiques”, on parlarà "sobretot del com i d’una i. El com i la i són dues partícules del llenguatge que sovint passen desapercebudes. Són un adverbi i una conjunció, però s’anomenen tècnicament sincategoremes perquè necessiten altres paraules per existir, necessiten els categoremes".


Xavier Bassas
"És pare d’un nen i una nena, immens treball de cura, i agitador de tota mena d’actes i coneixements efervescents que acaben explotant cap a tres bandes principalment: el llenguatge, l’estètica i la política. Es va llicenciar en Filologia clàssica per culpa de Nietzsche, i és doctor en Llengua i literatura franceses i en Filosofia per la Universitat de la Sorbona-París IV (va arribar a la ciutat de les llums amb un contracte de grum a un hotel) i per la Universitat de Barcelona, on actualment ensenya traducció literària, cine francès i les escriptures assagístiques. S’ha especialitzat en el pensament de Jean-Luc Marion, Jacques Derrida i Jacques Rancière, dels quals ha parlat i escrit molt, i dels quals també ha traduït nombrosos llibres. L’infern de les notes a peu de pàgina de tants llibres li ha costat moltes diòptries, segons diuen. És autor de Jacques Rancière. L’assaig de la igualtat a la col·lecció “Pensament Polític Postfundacional” de l’editorial Gedisa (qui no li tingui tírria a la tele, pot veure un tast de la presentació del llibre aquí), i prepara un altre llibre en diàleg amb el mateix Rancière sobre el litigi de les paraules. També ha traduït nombroses pel·lícules per a Intermedio: des de Rouch, Duras, Godard, Pedro Costa i Akerman fins a Albert Serra. Ha estat codirector de les Jornades Filosòfiques de Barcelona durant vuit edicions amb l’Arts Santa Mònica, l’Institut Francès i darrerament també amb el CCCB, i dirigeix dues col·leccions d’assaig a Ellago Ediciones i Casus Belli Ediciones. En el seu cercle d’amistats, però també públicament, confessa que és un indisciplinat, tot i que encara està aprenent què significa això...".

Lliçó inaugural del curs 2018-2019
4 de setembre 2018

EINA participa a IMPACT 10

De l’1 al 9 de setembre diversos membres d’EINA participen a IMPACT 10, al Hall de la recent inaugurada Biblioteca Central de Cantabria (Santander) a la instal·lació State of Print, una proposta col·lectiva que, partint d'un grup d'artistes britànics i irlandesos, convida a oferir una visió sobre l'estat actual de l'obra gràfica en la seva pluralitat i riquesa d'aportacions alhora que es constitueix en un estat fictici, amb tot el que això comporta en relació als diferents discursos i consideracions polítiques.

La instal·lació està dotada d'un caràcter lúdic, performàntic i participatiu i es podrà visitar durant els dies de celebració d'IMPACT 10 i,posteriorment, viatjarà a Barcelona, per ser exposada a l'Espai cultural EINA Barra de Ferro el mes d'octubre, des d'on es traslladarà novament a Irlanda.

Els participants de Barcelona han estat Esther Aguilá, Eugènia Agustí, Javier Fernández, Enric Mas, Jo Milne, Cris Morales, Octavi Rofes i Gerard Sierra.

EINA participa a IMPACT 10
3 de setembre 2018

Presentacions públiques de Treballs final de màster del Màster en disseny gràfic 2017/2018

Els propers 12, 13 i 14 de setembre es realitzaran les presentacions públiques dels Treballs Final de Màster del Màster en Disseny Gràfic del curs 2017/2018.


Dimecres 12 de setembre

Tribunal: Enric Garrido, Anna Llàcer, Lluc Massaguer

 • 15.30h - Àngela Balcells - Out Of Focus
 • 16.15h - Maria Millan - Hem estimat la vida. Una història sobre l’Alzheimer
 • 17.00h - Blanca Garaluce - Publicación sobre el color
 • 17.45h - Laura Magallón - CABE-CERO. Champú sólido zero-waste
 • 18.30h - Andrea Rueda - Visualización de datos en un museo


Dijous 13 de setembre

Tribunal: Xavier Alamany, Raimon Botey, Anna Fuster

 • 15.30h - Gaizka Pagonabarraga - Memoria golpeada
 • 16.15h - Daniel Iglesias - Censura y manipulación en la era digital
 • 17.00h - Anna Carbonell - Petita galeria d’art
 • 17.45h - Ángela Aguinaco - Desarrollo de un videojuego promocional para el festival de música BBK Live
 • 18.30h - Aida Alsina - Crescendo: e-learning de lenguaje musical


Divendres 14 de setembre

Tribunal: Enric Garrido, Lluc Massaguer, Irene Sierra

 • 15.30h - Marta de Castro - Respira
 • 16.15h - Jessica Díaz - Eureka, nueva identidad del museo de ciencias
 • 17.00h - Emily Jo Eldridge - Diseño Gráfico Espacial
 • 17.45h - Judit Murcia - VISOO, Realitat Virtual
 • 18.30h - Gemma Fontanals - FIERA. Feria de Fanzines Feministas
 • 19.15h - Astrid Casas - Rediseño de la identidad utilizada en las fiestas mayores de Escaldes-Engordany, Andorra.
Presentacions TFM Màster en Disseny Gràfic
26 de juliol 2018

GIRO Festival a "Duotone – Limited Colour Schemes in Graphic Design"

GIRO Festival és el treball final del Màster en Disseny Gràfic de Dacil Sánchez i ha estat inclòs a la publicació "Duotone – Limited Colour Schemes in Graphic Design" de l’editorial xinesa Sandu Publishing.

Aquesta publicació explora les possibilitats i aplicacions de les paletes de dos tons en el disseny gràfic a través de tres línies, segons diferents efectes i acabats: combinació de colors, efectes de duotò i gradació.

Pots trobar tots els detalls del treball de Dacil Sánchez en aquest enllaç.


undefined
E I N A