EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

31 de gener 2019

Visita al Vitra Design Museum

Amb el motiu de la col·laboració entre EINA i Vitra per al disseny de les oficines del grup Electrostocks, un grup d'estudiants de l'assignatura Disseny d'espais de Treball, així com alguns professors i alumni, varen tenir l'oportunitat de visitar el fons Vitra i les instal·lacions de Weil am Rhein.

La visita tenia un motiu especial: visitar el Vitra Cittizen Office d'Andrea Branzi, Michele de Lucchi i Ettore Sotsas, encara en actiu.

Els nostres agraïments a Vitra i en concret a Santiago Alorda.

Visita al Vitra Design Museum
30 de gener 2019

Projecte "NYAM" a Greenhouse, Stockholm Furniture & Light Fair

Nyam, Mediterranean Lifestyle Revisited és un projecte de mobiliari, il·luminació i productes de l’entorn contract desenvolupat per estudiants del Grau de Disseny d'EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona (UAB) per a Greenhouse, Stockholm Furniture & Light Fair 2019.

El nom del projecte, Nyam, vol ser un homenatge a la tradició mediterrània a través d’una onomatopeia utilitzada per expressar que el menjar és deliciós.

El projecte revisa l'essència mediterrània com a estil de vida a través de 10 objectes vinculats al menjar com a acte cultural i social.

Els productes es presenten en forma de col·lecció compartint textures, colors i formes derivades de materials com la fusta, el cotó, el vímet o la terracota.


En el marc de la Stockolm Furniture & Lightfair 2019, els estudiants d’EINA impartiran la xerrada “Mediterranean Lifestyle Revisited through design” el 5 de febrer a les 11h a The Greenhouse Scene.


Projectes
Bolet / Brot / Criba / Cuita / Flux / Mou / Ritu

Estudiants participants
Vicente Akira, Laura Andreu, Gerard Arbués, Bruno Blay, Andreu Buqueras, Pia Callis, Damià Campreciós, Maria Clot, Aina Facchi, Louis Ferraz, Natura Ferrer, Llibert Ferrer, Ferran Gesa, Luis Gimeno, Manu González, Erik Jiménez, Mariam Koraichi, Inés Lorenceau, Laura Morales, Laia Navarro, Marta Pardina, Berta Rovira, Mireia Ruiz, Arnau Salvadó, Mayra Sánchez, Anna Urretavizcaya, Juan Manuel Valencia, Caterina Vianna, Marina Vidal.

Professors participants
Rubén Alcaraz, Anna Majó, Javier Nieto, Oriol Ventura, Daniel Vila.


Amb el suport de

Amb la col·laboració de


A xarxes
@nyam.bcn

Ritu - Louis Ferraz
28 de gener 2019

Narrativa i dibuix al MURAD

Des de l'assignatura “Pràctiques i territoris del disseny actual I” del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny (MURAD), conduïda per Mar Saiz, s'ha realitzat “Relatant arxius”, un exercici breu de narrativa i dibuix que parteix de la proposta de Daniel G. Andújar de construir un relat a partir d’un arxiu personal.

Narrativa i dibuix al MURAD
25 de gener 2019

Presentació del llibre "Así se hace un libro", d'Enric Jardí

El proper 8 de febrer, Enric Jardí, coordinador del Màster en Tipografia Avançada d'EINA, presenta, amb una conversa amb Albert Corbeto, el seu darrer llibre "Así se hace un libro".


Per què hauríem de compondre un llibre en lletra romana? I per què no? Per què hauríem de fer les línies justificades? Les podem alinear a l’esquerra? I els marges? Han de ser iguals o desiguals? Han de ser amples o estrets? Podem començar un capítol en una pàgina esquerra? Per què no?

Así se hace un libro pretén respondre aquests i molts altres interrogants. Explica per què els llibres de lectura han adquirit la forma actual i com podem seguir fent-los al segle XXI. No és un manual de normes, sinó una exploració de cada element del llibre de paper, que ha esdevingut un artefacte de lectura difícilment millorable.

Aquest text ha estat pensat per a qualsevol persona interessada en el disseny gràfic, l'edició i el món del llibre en general: des dels que donen forma al text, com a professionals i aficionats al disseny, fins als que escriuen o es dediquen a la publicació de una obra, com a autors, editors o correctors.

"Así se hace un libro" - Enric Jardí
23 de gener 2019

Sessions informatives Grau de Disseny 2019/2020

Per saber més sobre el Grau de Disseny d'EINA del curs 2019/2020, pots venir a conèixer-nos aquí:

Sessions informatives a EINA

EINA, Barcelona

 • Dijous, 24 de gener, 18h
 • Dijous, 21 de febrer, 18h
 • Dimarts, 26 de març, 18h
 • Dissabte, 6 d’abril, 11h
 • Dissabte, 11 de maig, 11h
 • Dimarts, 21 de maig, 18h
 • Divendres, 14 de juny, 17h

Jornades de Portes Obertes de la UAB

Aules 12 i 13 de la Facultat de Dret de la UAB
Del 5 al 8 de febrer a les 12h

Fira UNITOUR a València

Hotel SH Valencia Palace
Dimecres 6 de febrer, de 9.30h a 14h i de 15.30h a 18h

Univers Jove 2019

Poliesportiu de Ripoll
Dimarts 5 de març, de 9h a 15h

Saló de l'Ensenyament

Fira de Barcelona, Palau 1, Estand 200, Barcelona
Del 20 al 24 de març

Jornada de Portes Obertes

EINA, Barcelona
Divendres, 26 d’abril, de 10h a 18h

Sessions informatives Grau de Disseny 2019/2020
22 de gener 2019

Exposició SUBJECT[ə] Oda a la resistència i lluita envers la quotidianitat

Fruit de la col·laboració entre la Núria Martínez Vernis, poeta, i els i les estudiants de Disseny d’espais efímers de segon curs del grau de Disseny, neix una exposició al voltant de l’objecte i el subjecte, l’eix vertebral de l’assignatura.

A partir de l’extensa col·lecció d’objectes de la poeta, els i les estudiants s’han submergit al mar de possibilitats de l’ordre generant quatre exposicions diferents, segons les quatre classes: “No vull comprar Pinces”, “Pere Pinça”, “Viatge al cor dels objectes”, i “SUBJECT[ə]”. Finalment és la darrera la que es podrà visitar fins al 16 de febrer de 2019.

“Subjecte és un dels components fonamentals d’una oració i una funció sintàctica present en la majoria d’escoles de lingüística. Té una relació de concordança amb el verb. Sense verb, el subjecte està condemnat a ser i no fer, per tant, tot subjecte està lligat i eternament necessitat d’alguna acció.”

Exposició SUBJECT[ə] Oda a la resistència i lluita envers la quotidianitat
22 de gener 2019

Entrevista de Graffica a Raquel Fabrellas

Al darrer número de la revista Gràffica (número 12), dedicat als autoencàrrecs i projectes sense clients, es pot llegir una entrevista a Raquel Fabrellas, on parla del seu TFG "Sofia", així com de la seva formació i quina mirada té vers el futur.

Entrevista de Graffica a Raquel Fabrellas
21 de gener 2019

Letterpress - Càpsula de formació Alumni

Alumni EINA organitza, per al febrer de 2019, la següent sessió de Càpsula de Formació, oberta al públic (Preu general: 80€ / Preu membres Alumni i estudiants d'EINA: 20€):

Letterpress

Curs pràctic d’impressió tipogràfica amb caràcters mòbils de fusta (letterpress). Es remuntarà a la impremta antiga, amb les seves matrius en relleu i tècniques manuals tradicionals, per explorar el procés d'impressió de text en gran format. Una experiència creativa que permet tenir el control del procés creatiu, desenvolupant una relació física amb la tipografia i l'espai.

Arcangela Regis va cursar estudis de fotografia a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (1998) paral·lelament als estudis de disseny gràfic a EINA (2000). Es va especialitzar en composició i impressió tipogràfica manual al Conservatori de les Arts del Llibre de l'Escola Llotja (2007). El 2015 va cursar el postgrau Ephemera: historia, anàlisi i catalogació de materials impresos efímers i El llibre antic: historia i anàlisi del patrimoni bibliogràfic, a la Facultad de Biblioteconomia i Documentació de la UB. És fundadora de Laurenpress, impremta dedicada a la composició i impressió tipogràfica artesanal, des d'on realitza encàrrecs de disseny e impressió així com obra personal.

Letterpress amb Arcangela Regis

Més informació: alumni@eina.cat


Les càpsules de formació


L’objectiu de les Càpsules de formació és oferir un aprenentatge actiu als membres d’Alumni EINA, tant per actualitzar i millorar les seves competències professionals relacionades amb l’àmbit del disseny, com per aprofundir en àmbits relacionats amb l’art i les humanitats, en format taller, seminari o conferència.

Les inscripcions seran limitades i s’acceptaran per rigorós ordre de petició. Els cursos es realitzaran amb un mínim de 6 inscrits.

La durada d’aquestes sessions habitualment serà de 4 hores i tindran un preu de 20€ per a membres d'Alumni EINA, estudiants i professors d'EINA, i 80€ per als no membres, per persona i curs.

La baixa es pot fer, com a molt tard, 24 hores abans del dia de l'activitat. Si no assistiu a l'activitat i no heu avisat en aquest termini, s'aplicarà una penalització per inassistència (no podreu realitzar inscripcions a cap altra càpsula de formació durant 2 mesos des de la data de realització del curs en qüestió). En cas que la baixa sigui per motius mèdics i es comuniqui en menys de 24h de la realització de la càpsula, serà necessari un justificant per a què no sigui aplicada la penalització.

17 de gener 2019

Presentació del llibre "Catalunya, 1980-2015. Història en fotografies", on ha col·laborat Paola lo Cascio

Paola lo Cascio, coordinadora de recerca a EINA, és redactora del llibre "Catalunya, 1980-2015. Història en fotografies", que es presenta a l’Auditori del Born (Barcelona) el dijous 17 de gener.

16 de gener 2019

Presentació del llibre "Roca. 100 años diseño a diseño", amb col·laboracions d'Isabel Campi i Anna Pujadas

El proper 21 de gener es presenta el llibre Roca. 100 años diseño a diseño, resultat del treball de recerca liderat per la Fundació Història del Disseny, en el que han participat, entre d'altres, Anna Pujadas, directora i professora al grau de Disseny, i Isabel Campi, exprofessora d'EINA i Presidenta de la Fundació Història del Disseny. El projecte el va dirigir Anna Calvera i va ser un dels seus darrers treballs, que ara es publica pòstumament.

El llibre examina tota la producció de Roca des del punt de vista del disseny al llarg dels seus 100 anys d'història, estudiant-ne exhaustivament tant la producció de radiadors, calderes, aire condicionat, aixetes, sanitaris, ceràmica, com la seva gràfica i publicitat.

Portada del llibre “Roca: 100 años diseño a diseño”, dissenyada per l'estudi Gimeno Gráfico.
Portada del llibre “Roca: 100 años diseño a diseño”, dissenyada per l'estudi Gimeno Gráfico.
15 de gener 2019

"Nous models de relació : el Servei Educatiu de la Fundació Arranz-Bravo i l’escola La Carpa", article d'Enric Font i Artur Muñoz

Enric Font i Artur Muñoz, professors al grau de Disseny, han publicat l'article "Nous models de relació : el Servei Educatiu de la Fundació Arranz-Bravo i l’escola La Carpa" a la revista Her&Mus. Heritage & Museography, del Departament de Didàctiques Específiques de la Universitat de Lleida.


El text presenta una proposta nova de relació entre museus i escoles a través d’un cas concret que farà d’exemple: el projecte Tàndem d’implementació d’un programa d’educació visual i plàstica pel Servei Educatiu de la Fundació Arranz-Bravo al Centre d’Educació Infantil i Primària La Carpa de l’Hospitalet de Llobregat.

L'article està escrit per les dues persones que han dissenyat, gestionat i estant executant el projecte. Artur Muñoz, aquí com a responsable del Servei Educatiu de la Fundació Arranz-Bravo, docent i artista comissarial es centra a proposar i contextualitzar un nou model de relació entre museus i agents socials, abordant les raons del canvi i apuntant la línia argumental del cas d’estudi. Enric Font, artista i docent, analitza el contingut i el treball d’implementació de noves pedagogies en l’àmbit del dibuix que ha estat realitzant durant els últims sis mesos a l’escola.

El text mostra tot l’espectre del treball, des de la detecció de les necessitats del centre fins a les respostes de l’equipament cultural. L’article es focalitza en el vessant pràctic i pedagògic a través de la implementació del dibuix a l’escola com una eina per pensar. La característica metodològica destacable en aquest punt és utilitzar el centre educatiu com un laboratori.

Treball expansiu de la línia sobre el terra de la classe. Enric Font + Artur Muñoz
© Enric Font + Artur Muñoz
14 de gener 2019

Audio de les xerrades d'Andreu Balius i de Juan Carlos Moreno a les Jornades escriptures i tipografia

Podeu escoltar les xerrades Aspectos icónicos de los sistemas de escritura, de Juan Carlos Moreno Cabrera i L’experiència àrab, d'Andreu Balius, que es van realitzar a les Jornades escriptures i tipografia el passat mes de novembre al Museu del Disseny de Barcelona.

Aspectos icónicos de los sistemas de escritura

Juan Carlos Moreno Cabrera


També podeu consultar el registre bibliogràfic i descarregar-vos la presentació.


La experiencia árabe

Andreu Balius


També podeu consultar el registre bibliogràfic i descarregar-vos la presentació.

Jornades escriptures i tipografia EINA
11 de gener 2019

“Llevar el libro a la pared”, xerrada a càrrec d’Alejandro Castellote

 • 24 de gener, 18h
 • EINA (Aula E1), Barcelona
 • Obert al públic

“Llevar el libro a la pared” és una xerrada oberta a tots els públics a càrrec d’Alejandro Castellote, que es realitzarà dins del marc del Postgrau en Fotografia i Disseny Editorial d’EINA.

Són molts els projectes que estan concebuts per a prendre forma a les pàgines d'un llibre, però sovint sorgeix la possibilitat –o la temptació– de presentar les fotografies en una sala d'exposicions. Aquest canvi de format exigeix considerar els continguts des d'un altre punt de vista, no és suficient exportar una seqüència a la paret perquè la percepció de l'espectador no opera de la manera en que ho fa a través de les pàgines d'un llibre. Les mides de les fotografies, el tipus de paper, els marcs o la seva absència i, sobretot, la relació amb l'espai -la tridimensionalidad- són elements fonamentals per generar una formalització específica.

En aquest sentit, s'analitzaran exemples d'exposicions basades en llibres i llibres basats en exposicions. I, per descomptat, es podran mirar en directe alguns exemplars. Es veurà com es prepara una exposició individual i una exposició temàtica, que va formar part d'una Triennal, on la seqüència dels autors i la ubicació espacial es fan protagonistes.


Alejandro Castellote (Madrid, 1959), comissari de fotografia des de 1982, ha estat el responsable de festivals i exposicions a nivell nacional i internacional: Festival internacional de fotografia PHotoEspaña, Padiglione Itàlia de la X Biennal d'Arquitectura de Venècia, Festival GETXOPHOTO a Getxo, Bilbao, Biennal Photoquai de París, Seoul Photo 2010, Daegu Photo Biennale a Corea del Sud o la Image Triennial en Guangzhou, Xina, entre moltes altres.

També ha treballat en l'Editorial Lunwerg i ha estat assessor de la revista C Photo Magazine d'Ivory Press, Londres. A nivell acadèmic, ha impartit classes i tallers en universitats i centres d’art, i ha dirigit el Màster Llatinoamericà de Fotografia Contemporània del Centre de la Imatge de Lima.

Alejandro Castellote
10 de gener 2019

Exposició de Philip Stanton "Lust For Life - The Beauty of Color"

 • Inauguració 17 de gener, 18h
 • Exposició Del 17 de gener al 10 de febrer de 2019
 • Galeria Jordi Barnadas, Barcelona

Philip Stanton, il·lustrador i coordinador del postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual, presenta la seva darrera obra, a l'exposició individual "Lust For Life - The Beauty of Color", a la Galeria Jordi Barnadas de Barcelona.

Countryside Penedes, Philip Stanton
© Philip Stanton
9 de gener 2019

Xerrada "Lighting Design" a càrrec de Maurici Ginés

 • Dimecres 16 de gener, 18h
 • EINA, Barcelona
 • Obert al públic

En el marc del Màster en Disseny d'Espais es realitzarà la xerrada "Lighting Design" a càrrec de Maurici Ginés.


“What is it about light? Its intangibility and its ability to surprise. The experience of shaping something without form is a challenge that fascinates me”.

Maurici Ginés, artec3 founder.


En els seus més de 20 anys d'experiència, Maurici Ginés ha contribuït al disseny d'il·luminació de més de 400 projectes en l'àmbit nacional i internacional, inclosos museus i exposicions, residencials i corporatius, oci i venda minorista, hotels i restaurants, llum natural, il·luminació urbana i paisatge, plans mestres i mitjans de comunicació, i projectes de façana.

Amb oficines a Barcelona i Ciutat de Mèxic, ha desenvolupat un procés de disseny d'il·luminació únic que sorgeix de la conceptualització d'idees i desenvolupament d'estratègies de disseny.

 Toreo, artec3
© Foto: Enrique Macías
E I N A