EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

7 de maig 2019

Estudiants d'EINA premiats als A’Design Award & Competition

A’Design Award & Competition és la competició de disseny més gran del món que guardona els millors dissenys i conceptes de disseny, producte i serveis.

Köllen Design, grup d’estudiants i alumni del Grau de Disseny d’EINA, format per Oriol Campillo, Núria Jané, Adrián Soldado i Paula Terra, ha obtingut un Silver A’Design Award a la categoria “Furniture Design” amb el projecte Köllen Eget.

En aquests guardons, el Treball Final del Grau de Disseny de Paula Terra, Dröp, simplifica la diabetis, també ha obtingut el premi “Runner-Up for A’Design Award. Honorable Mention” a la categoria “Scientific Instrument, Medical Devices and Equipment Design”.


Köllen Eget, que EINA va presentar a Ventura Future 2018 dins el marc del projecte “Isolo” i que ha estat guardonat al Concurs de Disseny en Fusta Jordi Amat, és un espai de treball adaptat als nous hàbits de treball i a l'ús de les noves tecnologies. La interactivitat del producte permet reorganitzar l'espai i generar un ambient personalitzat, adaptant-se a cada usuari a través de la il·luminació, l'acústica i la presència de diferents elements mòbils.

Dröp, simplifica la diabetis és un conjunt de tres productes (un wearable, una aplicació mòbil i un injector d’insulina) que permet gestionar aquesta malaltia de forma senzilla, agradable i propera a l’usuari ja que redueix i optimitza tant
els procediments com els dispositius necessaris per seguir un tractament adequat.


El lliurament dels A’Design Award & Competition tindrà lloc el 28 de juny al Teatre Sociale de Tremezzo Sightseeing al Llac de Como (Itàlia). Els productes guardonats formaran part d’una exposició que es podrà visitar del 10 de juny al 31 de juliol a l’Ex-Chiesa di San Francesco (Viale Lorenzo Spallino, 1) de Como.

Dröp, simplifica la diabetis - Paula Terra
6 de maig 2019

Workshop de LaPlasita sobre Gastrosofia amb estudiants del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny i amb artistes residents de Fabra i Coats

Els i les estudiants del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny d’EINA i UAB han completat el seu apropament a l’Estètica gustatòria, l’Edible art i el Food Design amb un workshop sobre Gastrosofia, precarietat i ciutat. El taller ha estat conduït per Lilian Weikert y Jaime Gastalver, que constitueixen el col·lectiu sevillà LaPlasita, on treballen en la intersecció entre arquitectura i gastronomia.

En el taller s’ha treballat el concepte de gastrosofia, entès com la teoria de les cures al voltant de l'alimentació, i s’han dinamitzat processos d’investigació pràctica a fi d’esbrinar les maneres com els hàbits alimentaris condicionen els nostres paisatges propers i llunyans.

Han participat, també, els artistes residents d’Asimetries (Idensitat + Espai E /Fabra i Coats) que tenen en marxa un projecte d’investigació sobre les precarietats contemporànies al qual han tingut accés els i les estudiants del Màster de Rercerca d’EINA.

Workshop de LaPlasita sobre Gastrosofia amb estudiants del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny i amb artistes residents de Fabra i Coats
3 de maig 2019

Finalistes dels Premis Habitàcola 2019

Dos grups d'estudiants de l'assignatura de Projectes de 3r curs del grau de Disseny, tutoritzats per Rosa Clotet, Miquel Espinet i Raúl Oliva, són finalistes als Premis Habitàcola 2019, organitzats per l'ARQUIN-FAD:

La manta del top manta

Jordi Bruna Camprodon, Marc Rovira i Biarnés, Adrià Tejedor Baltasar

Karma Tianguis

Ivette Mas Druguet, Armin Gómez

Finalistes als Premis Habitàcola 2019
2 de maig 2019

Nou volum de la revista acadèmica JOURNAL OF DESIGN PROCESSES

Ja es troba disponible al web d’EINA l’últim volum de la revista JOURNAL OF DESIGN PROCESSES, sota el títol Disseny, art i territori des de la investigació, que recull articles i projectes sorgits a rel de les Jornades NEXES celebrades el 29 i 30 de juliol de 2018 a Fabra i Coats, Fàbrica de creació de Barcelona, i coordinades per IDENSITAT i EINA.

JOURNAL OF DESIGN PROCESSES és una publicació acadèmica editada per el Grup de recerca d’EINA Design Processes. Advanced Practices in Design & Art, i promoguda per la línia de recerca Disseny i innovació social. Art i disseny en/per a la Transició i pel projecte MINECO FFI2015-64138-P Generating Knowledge in Artistic research: Towards an Alternative Account. A Meeting Point of Philosophy, Art and Design.

Nou volum de la revista acadèmica JOURNAL OF DESIGN PROCESSES
30 d'abril 2019

Presentació del nou President de la Fundació EINA i del nou Director del Centre

 • 8 de maig, 13h
 • Sala d’Actes d’EINA

La Magnífica Rectora de la UAB, la Dra. Margarita Arboix, presidirà l’acte de presentació del nou President de la Fundació EINA, el Dr. Miquel Molins, i del nou Director del Centre, el Dr. Pau de Solà-Morales, que tindrà lloc el 8 de maig a les 13h a la Sala d’Actes d’EINA.

L’esdeveniment comptarà amb la ponència “Disseny de teixits a la carta” a càrrec de la Dra. Núria Montserrat Pulido, Group Leader de l’IBEC (Institut de Bioenginyeria de Catalunya) i Research Professor de l’ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats).


El Dr. Pau de Solà-Morales és llicenciat en arquitectura i urbanisme per l'ETSAB (1993) i Màster en Disseny i Doctor en Disseny per la Universitat de Harvard (2000).

Els seus interessos han girat sempre al voltant del disseny i la creativitat, i en l’ús i l’aplicació de les tecnologies de la informació a l’arquitectura, especialment la relació entre "arquitectura, informació i complexitat". També ha estat involucrat en projectes de recerca sobre patrimoni i ciutat, des del punt de vista de la cartografia i la representació.

Entre el 2001 i el 2008 ha estat professor visitant de la Harvard Design School, i professor a l'Accademia d'architettura de la Universitat de la Suïssa italiana. Entre 2006 i 2019 ha estat professor de Tècniques de Representació i de Teoria de l’Arquitectura a l’Escola d’Arquitectura de Reus, de la URV, on ha exercit també de cap d’estudis i de director.

EINA, Centre universitari de Disseny i Art de Barcelona
30 d'abril 2019

Jaume Plensa amb els i les estudiants del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny 

Els i les estudiants del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny d’EINA i UAB han visitat l’exposició de Jaume Plensa al MACBA, de la mà del propi artista i de la professora Jèssica Jaques. Ha estat una oportunitat per aprofundir en la seva obra i per a dialogar amb Plensa sobre als seus processos creatius.

Els i les estudiants també han assistit a la presentació del catàleg Jaume Plensa, introduït per Jèssica Jaques, el director del MACBA Ferran Barenblit i l’artista.

Jaume Plensa amb els i les estudiants del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny 
29 d'abril 2019

Del concepte al material. El tàndem disseny-impressió - Càpsula de formació Alumni


Alumni EINA organitza, per al maig de 2019, la següent sessió de Càpsula de Formació, oberta al públic (Preu general: 80€ / Preu membres Alumni i estudiants d'EINA: 20€):

Del concepte al material. El tàndem disseny-impressió

 • Josep Amat i Lluc Massaguer
 • Divendres 10 de maig de 2019, de 16h a 20h
 • Vanguard Gràfic (Joan Miró, 17 - 08930 Sant Adrià del Besòs, Barcelona)
 • Inscripció.
  Cal disposar d’un número d'identificació universitària (NIU/NIA) i una paraula de pas. Si encara no ets estudiant d’EINA, per obtenir-los has d’anar aquí.

Conèixer el procés de producció dels elements gràfics que generem no només aporta seguretat i fiabilitat en els resultats, sinó que, generant un bon diàleg entre dissenyador/a i impremta, es pot arribar a reforçar la part conceptual d’un projecte, així com incorporar-hi un valor afegit.

La càpsula combina, per una banda, la mostra d'exemples de projectes de disseny que destaquen pel seu bon treball tècnic, d'elecció de materials o de combinació de sistemes d'impressió, i, per altra banda, un espai per mirar, tocar i olorar exemples físics de solucions interessants no habituals. Es tanca amb un petit taller on les persones participants podran posar en pràctica l'elecció d'un material en base a un breafing fictici. Es realitzarà a les instal·lacions de Vanguard Gràfic, per tenir a l'abast el material i la maquinària d’impressió.

Josep Amat està especialitzat en gestió de processos, dedicant uns 25 anys a ser el responsable de producció d'una impremta familiar. Sobre el 2013 crea Escola Impremta, una RSC d'ajuda a les escoles amb problemes econòmics. Actualment és responsable de digitalització a Vanguard Gràfic i dóna classes a diferents centres de formació en disseny.

Lluc Massaguer és dissenyadora gràfica, graduada en Disseny per EINA. Va treballar tres anys en el departament de preimpressió de la impremta familiar. De 2005 a 2015 va ser responsable de Publicacions a EINA i des de 2015 n'és Responsable de Continguts Online i d'Alumni. Des de 2006 ha donat classes d'Arts Gràfiques, Propietats i Usos de Nous Materials i de Producció Gràfica en el Grau de Disseny i en el Màster en Disseny Gràfic d'EINA, del qual és coordinadora.


Les càpsules de formació


L’objectiu de les Càpsules de formació és oferir un aprenentatge actiu als membres d’Alumni EINA, tant per actualitzar i millorar les seves competències professionals relacionades amb l’àmbit del disseny, com per aprofundir en àmbits relacionats amb l’art i les humanitats, en format taller, seminari o conferència.

Les inscripcions seran limitades i s’acceptaran per rigorós ordre de petició. Els cursos es realitzaran amb un mínim de 6 inscrits.

La durada d’aquestes sessions habitualment serà de 4 hores i tindran un preu de 20€ per a membres d'Alumni EINA, estudiants i professors d'EINA, i 80€ per als no membres, per persona i curs.

La baixa es pot fer, com a molt tard, 24 hores abans del dia de l'activitat. Si no assistiu a l'activitat i no heu avisat en aquest termini, s'aplicarà una penalització per inassistència (no podreu realitzar inscripcions a cap altra càpsula de formació durant 2 mesos des de la data de realització del curs en qüestió). En cas que la baixa sigui per motius mèdics i es comuniqui en menys de 24h de la realització de la càpsula, serà necessari un justificant per a què no sigui aplicada la penalització.

Del concepte al material. El tàndem disseny-impressió - Càpsula de formació Alumni
26 d'abril 2019

"Gràfica vernacular hortofrutícola. Les últimes caixes de fusta" a càrrec de Xavier Alamany

 • Exposició Del 29 d’abril al 17 de maig de 2019
 • Vernissatge pel públic general dimarts 7 de maig, 19:30h
 • Espai Blanc. Llotja Sant Gervasi

Xavier Alamany, professor al Grau de Disseny i al Màster en Disseny Gràfic d'EINA, presenta una mostra de caixes de fusta per a transport de fruita i hortalisses. És una mirada a un objecte quotidià, modest, funcional i efímer al que sovint s’aplica una gràfica vernacular, a mig camí entre la innocència i el kitsch.


La caixa de fusta hortofrutícola està desapareixent ràpidament substituïda per la practicitat i economia de les caixes de cartró. Si bé hi ha unes poques marques o distribuïdors que les mantenen, la qualitat d’impressió actual contrasta amb els sistemes rudimentaris o imperfectes amb els que s’han estampat fins fa ben poc. Això, afegit a l’imaginari i la gràfica del sector hortofrutícola, creat per grafistes anònims i fins i tot per les pròpies impremtes, ha donat uns resultats gens sofisticats, condicionats a la vida efímera de la caixa i la modèstia d’algunes de les empreses.

Són processos de gràfica popular, o vernacular, amb elements que esdevenen sorprenents, coloristes, banals. Des del món del disseny, es poden qualificar de rebutjables i millorables. Però tenen el valor d’escapar de la creativitat massa estudiada, conscient, funcionalista, acadèmica o d’allò que convencionalment s’entén com a bon disseny. Transmeten una espontaneïtat amb la que no és tan fàcil de competir des de la professionalitat actual del disseny o de l’art.

"Gràfica vernacular hortofrutícola. Les últimes caixes de fusta" a càrrec de Xavier Alamany
25 d'abril 2019

María Medem, autora revelació del Saló del Còmic

María Medem, exestudiant del postgrau en Il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual, ha guanyat el premi “Autora revelació” del Saló del Còmic de Barcelona d'enguany.

Nascuda a Sevilla el 1994, Medem és considerada una de les veus més interessants del còmic independent espanyol, i després d'autoeditar-se fanzines ha debutat en la novel·la gràfica amb Cénit (Apa Apa).

María Medem, autora revelació del Saló del Còmic
24 d'abril 2019

Presentació del projecte “Nixi for Children”

Nixi for Children” és una eina de realitat virtual per reduir l’ansietat preoperatòria per a pacients pediàtrics i les seves famílies desenvolupada per Tomàs Lóbez, exestudiant del Grau de Disseny d’EINA, en col·laboració amb equips mèdics, pacients i familiars.

El divendres 3 de maig es presenta públicament el projecte i es dóna inici a l'assaig clínic que s'ha dissenyat amb l'equip d'anestèsia pediàtrica de l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti).

La presentació servirà per fer el llançament de la campanya de crowdfunding que farà possible la implementació real del projecte i comptarà amb la presència de totes les persones que han col·laborat desinteressadament en el projecte des de l'inici (metges i metgesses, anestesistes, psicòlegs, professors, pares i mares d'expacients) i que han ajudat en el procés de desenvolupament de “Nixi for Children”.


Múltiples estudis han demostrat que l'ansietat i l'estrès preoperatoris allarguen el procés de recuperació i augmenten el dolor.

L’objectiu d’aquest projecte, que va néixer del Treball Fi de Grau fet per al Tomàs a EINA en col·laboració amb l'Hospital Sant Joan de Déu, és desenvolupar eines d'entrenament i experiències de realitat virtual per a pacients pediàtrics per a ajudar-los a comprendre millor el procés pel qual han de passar.

El coneixement i la informació sobre els temors del pacient es tradueixen en una atenció mèdica més personalitzada i eficient. “Nixi for Children” és una eina que facilita la comunicació entre familiars, els metges, i els nens/es en termes de cirurgia, quiròfan i procés d'hospitalització.


L’esdeveniment compta amb la col·laboració de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, J. Torrent Institute, el Celler La Vinyeta, el Museu del Disseny de Barcelona, Sauleda i EINA.

Nixi for children
24 d'abril 2019

Exposició “Espai i memòria. Intervencions en l’Unité d’Habitation de Le Corbusier”

“Espai i memòria” és un homenatge a la figura de Le Corbusier vist des de les perspectives de disseny actual que han realitzat els estudiants del Màster en Disseny d’espais d’EINA, en el marc de la Setmana d’Arquitectura, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb Barcelona Building Construmat i ArquinFAD.

“Espai i memòria” és una exposició centrada en la reinterpretació i actualització d’un apartament de l’Unité d’Habitation que Le Corbusier va projectar i construir a Marsella entre 1945 i 1952.

La mostra posa de relleu la valoració històrica de l’espai preexistent, la contextualització de l’edifici des del punt de vista de la curiosa evolució del Moviment Modern, així com també l’anàlisi d’intervencions realitzades per diferents dissenyadors, com Bourollec, Eccal o Mendini.

L’exposició va més enllà i planteja propostes de disseny vinculades a les realitats contemporànies i a la figura del nou usuari, tot mantenint el valor intrínsecament arquitectònic del patrimoni existent.

Exposició “Espai i memòria. Intervencions en l’Unité d’Habitation de Le Corbusier”
23 d'abril 2019

Estudiants d'EINA participen a Utopia Markets Photo

 • Del 10 al 12 de maig
 • Divendres 10, de 19h a 23h. Dissabte 11 i diumenge 12, d’11h a 22h
 • Utopia 126 (Cristóbal de Moura, 126, Barcelona)

Estudiants del Postgrau en Fotografia i disseny editorial d’EINA participen a la fira Utopia Markets Photo.

A l’estand que EINA tindrà a Utopia 126, es podrà conversar i adquirir l’obra dels autors participants: Danny Arcos Tigasi, Raquel Ares Garaboa, Alejandro Cadena Vásconez, Margarita Díaz Ortiz, Mariona Font Marsal, Sofía Gómez Aranda, Martina Jané i Gutiérrez, Maria Victoria Lopez, Júlia Millet Abascal, Mónica Morcego Llonch, Víctor Moreno Eguren, Júlia Ribera Marsal, Alba Sadurní Sala, Marc Villalba Moras.

Víctor Moreno Eguren
23 d'abril 2019

1a edició dels Premis Clip

Els Premis Clip són una iniciativa dels estudiants del Grau de Disseny d’EINA, de l’assignatura de 3r curs de Creació audiovisual, conduïda per Salvador Sunyer.

Jurat: Javier Jaén, creador visual, Jaume Ripoll, distribuidor de FILMIN, Andrés Mellinas, productor de Nanouk Films

L’esdeveniment consta de la projecció d’una selecció de peces audiovisuals realitzades pels estudiants d’aquesta assignatura, i el posterior lliurament de premis.

Cada estudiant ha creat 3 mini curts, partint de la base de no tenir pressupost ni material tècnic professional. El primer curt s’ha treballat amb la tècnica narrativa del “found footage” o material d’arxiu; el segon generant un dispositiu dramàtic documental per reflexionar sobre un tema personal; i el tercer intervenint en un espai públic físic o digital.

1a edició dels Premis Clip
23 d'abril 2019

Projecció del documental “Los últimos / Endless Letterpress”

L’Espai cultural EINA Barra de Ferro acull la projecció de “Los últimos / Endless Letterpress”, un documental sobre les darreres impremtes tipogràfiques a Argentina realitzat per Pablo Pivetta i Nicolàs Rodríguez Fuchs, que comptarà amb la presentació que realitzarà Enric Jardí, coordinador del Màster en Tipografia avançada d’EINA.

El documental se centra en com davant el deteriorament de les màquines i l'avanç de les noves tecnologies, els històrics impressors es troben tancant els seus tallers. Al mateix temps, un grup de joves redescobreix la més gran innovació tècnica en la història de la paraula escrita: la impressió de caràcters mòbils. L'últim mecànic gràfic del país serà l'encarregat d'ensenyar-los. El documental és una reflexió sobre la resistència del letterpress al pas del temps.

“Los últimos / Endless Letterpress”
16 d'abril 2019

Jordi Fulla 1967-2019

El dimarts 16 d’abril ens ha deixat Jordi Fulla, patró de la Fundació EINA. El pintor, destacat artista i referent de la generació dels noranta, va ser estudiant i professor d’EINA. Ha estat un prolífic creador del panorama artístic contemporani que durant la seva extensa trajectòria creativa ha desenvolupat un univers metafísic i poètic excepcional.

El seus treballs han estat exposats al Japó, Portugal, Països Baixos, Itàlia, França i en múltiples mostres com ARCO, Art Cologne i Art Chicago.

La Fundació i el Centre expressen el seu dolor per pèrdua tan sensible i inesperada i el seu sentit reconeixement i agraïment per la seva aportació.

Jordi Fulla
E I N A