EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

8 de gener 2019

Càpsules de formació Alumni curs 2018/2019

Alumni EINA organitza, per al proper semestre, les següents sessions de Càpsules de Formació obertes a tots els públics (Preu general: 80€ / Preu membres Alumni i estudiants d'EINA: 20€):


Revelat digital de fotografia

Curs pràctic de fotografia digital amb Lightroom. S'ensenyarà a organitzar, seleccionar i editar els negatius RAW amb el software d'Adobe. Treballar amb arxius RAW ens permetrà fer una postproducció professional, ja que l'arxiu conté molt a més informació que un .jpg. Es treballarà cadascun dels mòduls d'edició del programa i es crearà una sèrie de presets preestablerts perquè les persones participants tinguin la seva propia biblioteca de presets. Finalment s'exportaran les fotografies seleccionades amb la resolució adient per penjar a la web i per poder-les imprimir. Per realitzar el curs és necessari tenir un mínim de coneixements tècnics de fotografia i una càmera digital amb l'opció de crear arxius RAW.

Mariana Castel és dissenyadora gràfica i fotògrafa. Va estudiar disseny a EINA i es va especialitzar, al 2015, en disseny editorial i fotografia cursant el la diplomatura de postgrau en Fotografia i disseny editorial, a EINA. Actualment treballa per compte propi, després d’haver treballat en diferents agències.

Revelat digital de fotografia amb Mariana Castel


Letterpress

Curs pràctic d’impressió tipogràfica amb caràcters mòbils de fusta (letterpress). Es remuntarà a la impremta antiga, amb les seves matrius en relleu i tècniques manuals tradicionals, per explorar el procés d'impressió de text en gran format. Una experiència creativa que permet tenir el control del procés creatiu, desenvolupant una relació física amb la tipografia i l'espai.

Arcangela Regis va cursar estudis de fotografia a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (1998) paral·lelament als estudis de disseny gràfic a EINA (2000). Es va especialitzar en composició i impressió tipogràfica manual al Conservatori de les Arts del Llibre de l'Escola Llotja (2007). El 2015 va cursar el postgrau Ephemera: historia, anàlisi i catalogació de materials impresos efímers i El llibre antic: historia i anàlisi del patrimoni bibliogràfic, a la Facultad de Biblioteconomia i Documentació de la UB. És fundadora de Laurenpress, impremta dedicada a la composició i impressió tipogràfica artesanal, des d'on realitza encàrrecs de disseny e impressió així com obra personal.

Letterpress amb Arcangela Regis


Dissenyador o camaleó?

Crear una empresa des de zero, així com tenir empresa pròpia, té parts gratificants però també en té de dures. A “Dissenyador o camaleó?” es compartiran consells i alguns "què no tornaria a fer". Es tractarà la importància de ser versàtil i estar preparat per a tot el que vingui, perquè un dia "el projecte de la teva vida" truca a la porta i l'endemà, és un client morós. Una nit te’n vas de copes amb els teus socis, i la setmana següent, un d'ells no creu en aquest nou enfocament que vols donar-li a l'estudi.

El contingut de la càpsula es construirà a partir des següents aspectes:

Gemma Terol es va graduar en Disseny Gràfic l'any 2001. Porta en actiu com a dissenyadora des de llavors, gairebé mitja vida; Responsable de Publicacions a EINA, dissenyadora freelance per l'Estudi Carme Vives, directora d'Art en una petita editorial i en la divisió de publicitat del grup de comunicació BPMO. L'any 2010 neix el seu primer projecte personal al costat de dos socis: l'estudi theroomrooms. Avui, vuit anys després, posa rumb a un nou projecte professional en solitari, un estudi que neix des de la seva maduresa professional, amb un enfocament més experimental i personal.

Curs amb Gemma Terol


Disseny i creació de llocs web accessibles per a persones amb diversitat funcional

El curs se centrarà en l’anàlisi de les directrius internacionals d’accessibilitat web, adoptades com a normes ISO i UNE, i en els criteris de conformitat que han de complir els llocs web per certificar el nivell mínim d’accessibilitat exigit. Entre aquests criteris trobem tant aspectes relacionats amb el disseny de les interfícies i la seva usabilitat, com criteris tècnics relacionats amb la seva codificació i programació.

Objectius

Programa

Recomanacions
Es recomana que els participants tinguin un coneixement mínim d’HTML i CSS.

Rubén Alcaraz és Tècnic Superior en Desenvolupament d’Aplicacions Web, Diplomat en Biblioteconomia i Documentació (UB), Màster de Gestió de Continguts Digitals (UB/UPF) amb un treball sobre l’accessibilitat dels mapes digitals interactius. Actualment, és doctorant del programa de doctorat d’Enginyeria i Tecnologia de la Informació de la Universitat de Lleida amb una tesi sobre l’accessibilitat dels gràfics estadístics. És professor associat a la UB (grau d’Informació i Documentació i màster de Gestió de Continguts Digitals), UPF (màster en Documentació Digital, màster cercadors i màster en UX: usabilitat i experiència d’usuari), i a EINA (postgrau de Disseny Web i MURAD). Membre del Grup de Recerca Adaptabit de la Universitat de Barcelona, dedicat a la recerca en accessibilitat digital en docència, recerca i innovació docent. Ha realitzat treballs consultoria relacionats amb l’accessibilitat web per a diverses administracions públiques.

Curs webs accessibles Rubén Alcaraz


Del concepte al material. El tàndem disseny-impressió

Conèixer el procés de producció dels elements gràfics que generem no només aporta seguretat i fiabilitat en els resultats, sinó que, generant un bon diàleg entre dissenyador/a i impremta, es pot arribar a reforçar la part conceptual d’un projecte, així com incorporar-hi un valor afegit.

La càpsula combina, per una banda, la mostra d'exemples de projectes de disseny que destaquen pel seu bon treball tècnic, d'elecció de materials o de combinació de sistemes d'impressió, i, per altra banda, un espai per mirar, tocar i olorar exemples físics de solucions interessants no habituals. Es tanca amb un petit taller on les persones participants podran posar en pràctica l'elecció d'un material en base a un breafing fictici. Es realitzarà a les instal·lacions de Vanguard Gràfic, per tenir a l'abast el material i la maquinària d’impressió.

Josep Amat està especialitzat en gestió de processos, dedicant uns 25 anys a ser el responsable de producció d'una impremta familiar. Sobre el 2013 crea Escola Impremta, una RSC d'ajuda a les escoles amb problemes econòmics. Actualment és responsable de digitalització a Vanguard Gràfic i dóna classes a diferents centres de formació en disseny.

Lluc Massaguer és dissenyadora gràfica, graduada en Disseny per EINA. Va treballar tres anys en el departament de preimpressió de la impremta familiar. De 2005 a 2015 va ser responsable de Publicacions a EINA i des de 2015 n'és Responsable de Continguts Online i d'Alumni. Des de 2006 ha donat classes d'Arts Gràfiques, Propietats i Usos de Nous Materials i de Producció Gràfica en el Grau de Disseny i en el Màster en Disseny Gràfic d'EINA, del qual és coordinadora.

Curs disseny-impremta Josep Amat i Lluc Massaguer


Les càpsules de formació


L’objectiu de les Càpsules de formació és oferir un aprenentatge actiu als membres d’Alumni EINA, tant per actualitzar i millorar les seves competències professionals relacionades amb l’àmbit del disseny, com per aprofundir en àmbits relacionats amb l’art i les humanitats, en format taller, seminari o conferència.

Les inscripcions seran limitades i s’acceptaran per rigorós ordre de petició. Els cursos es realitzaran amb un mínim de 6 inscrits.

La durada d’aquestes sessions habitualment serà de 4 hores i tindran un preu de 20€ per a membres d'Alumni EINA, estudiants i professors d'EINA, i 80€ per als no membres, per persona i curs.

La baixa es pot fer, com a molt tard, 24 hores abans del dia de l'activitat. Si no assistiu a l'activitat i no heu avisat en aquest termini, s'aplicarà una penalització per inassistència (no podreu realitzar inscripcions a cap altra càpsula de formació durant 2 mesos des de la data de realització del curs en qüestió). En cas que la baixa sigui per motius mèdics i es comuniqui en menys de 24h de la realització de la càpsula, serà necessari un justificant per a què no sigui aplicada la penalització.

E I N A