EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

28 d'abril 2020

Carta del President de la Fundació EINA

Benvolguts amics, estudiants, professors i personal d’EINA,

Espero que us trobeu bé, vosaltres i les vostres famílies. I si algú de vosaltres ha sofert la pèrdua d’algun familiar o conegut, li voldria expressar el meu sincer condol i la meva estima.

Us vull agrair a tots l’esforç que esteu fent per fer possible la continuïtat de l’activitat acadèmica, a pesar de les dificultats enormes d’aquesta situació excepcional. Amb la contribució de tots vosaltres, gràcies a la vostra flexibilitat i capacitat d’adaptació, s’han pogut organitzar els estudis no presencials amb un èxit més que notable. Encara és d’hora per saber com evolucionarà el curs de la pandèmia i quines seran les directrius en relació al confinament i la posterior tornada a un cert nivell de normalitat. Encara és d’hora, doncs, per avaluar l’abast d’aquest èxit i saber quin nivell de valor global podem donar a aquest curs i, en especial, com finalitzar-lo a satisfacció de tothom i amb el menor perjudici possible.

Farem com fins ara, i al curs dels esdeveniments anirem adaptant-nos de la millor manera possible a les necessitats de tots vosaltres i a la nostra responsabilitat que és fer funcionar EINA, garantint la màxima qualitat i rigor en l’exercici de la nostra missió.

Aquest havia de ser un any de renovació del projecte EINA. El Covid-19 ha impedit que ho hagi estat plenament i, sobretot, ha impedit que ho poguéssim fer en presència de tots plegats. No obstant, liderats per l’equip de Direcció, Pau de Solà-Morales, Ramon Parramon i Manuel Cirauqui, estem immersos en una transformació dels estudis d’un ampli abast, en els conceptes, en la forma i en l’organització. En aquest sentit, és pertinent assenyalar la posada en marxa d’Eina/Idea. Es va presentar a Barra de Ferro poc abans del confinament i no s’ha pogut desenvolupar en la manera i en els terminis que havíem imaginat. Però ho ha fet a través dels canals digitals i ha demostrat l’enorme potencial que pot arribar a tenir també en aquests àmbits. Eina/idea és una plataforma per a la reflexió estètica i el coneixement i és l'avantguarda d’aquesta voluntat de transformació que deia d’aquests estudis. Eina/Idea és l’instrument estratègic per a l’acceleració d’aquesta transformació.

També amb la mirada posada en la renovació, disposem d’uns nous espais situats molt a prop de la casa Sentmenat, la seu actual, i al costat de la casa Manuel Dolcet, que va ser la primera seu d’EINA. La casa del carrer Bosc no sabem quan podrà ser condicionada però l’hem d’anar ocupant al llarg del curs vinent.

EINA va ser fundada l’any 1967. Als 27 anys d’aquella primera inauguració, l’Escola es va traslladar a la Casa Sentmenat i va començar una nova etapa. L’any vinent, a l’inici del curs acadèmic 2021-22, farà 27 anys d’aquella segona inauguració i d’aquella segona etapa. És, doncs, el moment d’una tercera etapa, d’una veritable “refundació” d’EINA.

Ha arribat el moment de tornar a pensar perquè som el que som i com hem de respondre al món en que vivim, en el més immediat quan sortim d’aquest malson, i en el que es veu amenaçat per la seva mateixa supervivència. Els que formem EINA estem compromesos en fer-lo millor. De la manera que ho sabem fer: pensant, creant, dissenyant; formant idea i fent; amb imaginació i actuant.

Som hereus d’una tradició important. EINA va ser fundada en condicions difícils en els anys de la dictadura i, no obstant, es va constituir en un referent de la cultura i el pensament crític sobre les arts i el disseny al nostre País. L’Escola ha format un gran nombre dels millors artistes i dissenyadors i per l’Escola han passat els millors professors i intel·lectuals espanyols i internacionals. Disposem de les eines per tornar a ser aquest referent i en tenim la voluntat. En nom del Patronat d’EINA em comprometo a posar les condicions necessàries per a aquesta tercera i nova “refundació”. Estic segur que tots els que formem la Comunitat EINA sabrem estar a l’alçada dels reptes que tenim per endavant.

Ara, però, toca enfrontar la situació creada per la pandèmia. Cuidem-nos i mirem de sortir-ne de la millor manera. Som conscients de la nostra responsabilitat i us podem dir que farem tot el que estigui en les nostres mans per disminuir els danys que l’estat d’emergència pugui provocar ara i després, tant individual com col·lectivament. Cap persona de les que formem EINA s’ha de sentir sola o abandonada en aquest moment: sigui quin sigui el seu problema, ha de saber que serà escoltada i, en el que es pugui fer, es farà per trobar-li una solució.

Els meus millors desitjos per a tots vosaltres i les vostres famílies. Molt ànim i una forta abraçada.


Miquel Molins i Nubiola
President de la Fundació EINA
Barcelona, 28 d’abril de 2020

E I N A