EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

25 de març 2020

"El canto del búho", a càrrec de Leo Kulisevsky

"El canto del búho" és el Treball Final de Leo Kulisevsky, del Màster en Disseny Gràfic d'EINA, tutoritzat per Martí Ferré.


Com parlar de la Guerra Civil espanyola a través d’imatges? Vaig partir d’aquesta pregunta per realitzar la publicació que vaig titular El canto del búho.

Intento conduir el lector cap a una experiència sensible inspirada, d’una banda, en la lectura de l’obra de George Orwell Homenatge a Catalunya —en la qual l’autor ens narra la seva estada a Barcelona durant la revolució de 1937 i els mesos que va passar al front d’Aragó durant la Guerra Civil— i també en la sèrie de fotografies de Jaume Serra, que mostren els llocs on van succeir alguns dels fets relacionats amb aquest treball i altres esdeveniments posteriors que s’emmarquen en la resistència guerrillera al franquisme, coneguda com a maquis.

En recórrer la publicació ens endinsem en una història que sorgeix de les escenes que denoten el dolor de la vida com l’absència, el dol, l’olor de la mort, els sons de les restes que queden en l’oblit i l’aire i la llum que es filtra entremig com a restes de la memòria.

El text i les imatges conjuguen passat i present, embolcallats en una aura de decadència plena de malenconia, que queda realçada pel blanc i negre de les imatges.

Al costat de la publicació, es troba la caixa que conté el llibre, amb l’interior folrat d’un mapa topogràfic dels Pirineus aragonesos. Allà va ser on va fer incursió el grup més nombrós dels maquis.

Creia necessari, també, recuperar un tema tan desconegut per a la nostra generació com és la Guerra Civil espanyola. Per aquest motiu, vaig realitzar també una sèrie de cartells on intento que l’espectador reflexioni sobre l’oblit d’aquella guerra i la necessitat, fins i tot present, de passar per un procés de dol que ens ha estat negat, en nom de la consigna de passar pàgina, la qual cosa ens ha conduït a convertir- nos en ignorants, amb el consegüent perill que això implica. El perill de repetir aquella tragèdia.

"El canto del búho" - Leo Kulisevsky
E I N A