EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

30 de gener 2015

Els projectes sorgits de l’assignatura d’Infografia, guardonats als European Press Awards

Els estudiants Mireia Badosa, Olivia Boix, Albert Coy, Alfons de Alarcón, Lucía del Toro, Dídac Esteve, Marc Freixas, Marc Gómez, Judit Maldonado, Dani Moliner, Ángel Montoy, Karina Sayas, Berta Tubau, Norma Alicia Vázquez i Ester Vilaplana, de l’assignatura Inforgrafia de quart curs del Grau de Disseny 2013-2014 d'EINA, impartida per Jordi Català, han guanyat un European Newspaper Award, concedit per la Office for Newspaper Design, per les qualitats informatives i visuals d'un projecte infogràfic sobre John Fitzgerald Kennedy. Els European Newspaper Award, que reconeixen els millors treballs de premsa del continent en 21 categories diferents, els han atorgat un premi col·lectiu, en la categoria d'estudiants universitaris de periodisme visual / disseny de la informació.

Els guardons de l'edició anual seran lliurats solemnement en el transcurs del congrés internacional de disseny de premsa que es desenvoluparà a l'ajuntament de Viena, del 4 al 6 de maig del 2015. El premi es concedeix al conjunt de treballs infogràfics, però a la vegada, seran atorgats guardons individuals a un total de 8 projectes, realitzats en equips de dos estudiants, i també a EINA com a centre universitari responsable.

Aquest premi és un reconeixement col·lectiu a una suma de projectes temàtics que tenien com a leit motiv el 50è aniversari del magnicidi de Dallas: l'assassinat encara no resolt del president dels EUA, JFK. En aquests treballs els alumnes van desenvolupar un procés personal de recollida de dades i investigació, ordenació, jerarquització, titulació redacció i síntesi, juntament amb l'elaboració d'un llibre d'estil i codis de visualització propis que inclouien cartografia, cromatisme, senyalètica i pictografia, a partir d'imatges, il·lustració, i especialment tipografia. Les infografies resultants premiades acompleixen els objectius de traslladar en imatges i textos sintètics, un volum d'informacions que els alumnes han 'cuinat i amanit' pertinentment traduint visualment una sèrie de continguts informatius a audiències de diferents capacitats, interessos i àmbits de comunicació: diaris convencionals, on-line, llibres, catàlegs, revistes, programes i fins i tot pòsters.

Els European Newspaper Award és la competició més important del continent europeu que recompensa l'aposta visual i el disseny dels mitjans de comunicació al llarg d'un any. Es reconeixen els millors dissenys globals i parcials dels diaris i mitjans de comunicació, tant convencionals com en línia, els nous suports i les aplicacions per a noves tecnologies, i es valoren especialment: innovació, creativitat, singularitat, aposta pel canvi i imaginació.

Els European Newspaper Award valoren quatre nivells de mitjans en funció de les audiències i la capacitat de les publicacions: nacional, regional, local i setmanal. Cada edició concedeix el premi més important al medi millor dissenyat del continent, al llarg de l'any, pels seus resultats visuals, en conjunt. Es premien les portades, les portades de secció, els dissenys globals, els suplements especials, la fotografia (sèries, fragments, seqüències, atmosferes, perspectives, reportatges, etc.) l'adaptació del disseny a la publicitat, els storytelling visuals i alternatius, la infografia, la il·lustració, suplements i pàgines especials, magazins, tipografia i novetats tipogràfiques, la innovació i els nous conceptes formals en informació, dissenys online i multimèdia, el periodisme o visualització de dades (Data journalism), Apps per a Ipad, Iphone, Android i Tablets i els projectes universitaris més innovadors

És la primera ocasió que els European Newspaper Award atorguen un reconeixement d'aquestes característiques a estudiants d'un centre universitari de Catalunya i de l'estat.

undefined
E I N A