EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

19 de juny 2019

Exposició “El Víbora. Comix contracultural”

Àlex Mitrani, professor del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny d’EINA, comissaria amb Antoni Guiral aquesta exposició homenatge a El Víbora i als seus autors, quan es compleixen 40 anys de la publicació del primer número d’aquesta mítica revista de comix que va marcar diverses generacions de les dècades del 1980 i del 1990.

EINA col·labora amb aquesta mostra amb la cessió de la pintura que el dibuixant Roger (Roger Subirachs) va fer el 1987 per commemorar el 20è aniversari del centre. També hi és present amb el Còmic en viu que es va realitzar a l’avantguardista Galeria 13 de Barcelona el 1980 amb motiu del 13è aniversari d’EINA, anomenat Amor en Vallvidrera. Per fer aquesta obra, d’1,80m x 24m, es van reunir una sèrie d'autors d’entre els principals protagonistes de l'underground, alguns d’ells ja treballaven per a El Víbora. L'esperit de la revista, carregat del que avui anomenen "incorrecció política", recorre aquesta obra col·lectiva i performativa on es critica la societat de l’època, des dels sectors conservadors al progressisme [opció més dura: "del nacionalisme conservador al progressisme de saló"]. L'obra testimonia també dels vincles entre els autors de l'undergound barceloní i alguns dels impulsors de la Movida Madrilenya.

Després d'haver estat tots aquests anys fora de la vista del públic, Amor en Vallvidrera ha ingressat a les col·leccions del MNAC i està actualment en procés de restauració per a la seva propera exposició.


Autors identificats: Peret, Gallardo, Roger, El Hortelano, Mariscal, Max, Montesol, Isa Feu, Roger, Martí, fotografies d'Ouka Lele.


La mostra recull les fotografies que va fer Manel Esclusa, fotògraf, professor al grau de Disseny i coordinador del postgrau en Fotografia i disseny editorial d’EINA, sobre el procés creatiu d’aquesta peça.

Exposició “El Víbora. Comix contracultural”
E I N A