EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

21 de novembre 2016

Francesc Todó, fort vincle amb EINA

El passat dia 20 de novembre va morir el pintor Francesc Todó (Tortosa, 1922 - Les Borges del Camp, 2016) que va estar estretament lligat a EINA des de la seva creació i on va exercir de professor de dibuix, serigrafia, litografia i aquarel·la, entre d’altres. Elegant en la seva persona i la seva pintura, va ser un artista modern però alhora equilibrat, tal vegada continuador de l'herència cívica del millor noucentisme, corregida per una lleu ironia i una frescor Pop.

Va tenir una intensa relació amb el disseny a banda del seu paper a EINA. Va treballar com a dissenyador gràfic per a Frontis, impremta que funda el 1956 amb el poeta Joaquim Horta i Josep-Maria Castellet. Al voltant de l'any 1960 realitzava una obra molt particular, celebrada pels intel·lectuals del moment des d'Oriol Bohigas fins Alexandre Cirici i que va inspirar poetes com Jaime Gil de Biedma, Salvador Espriu, José Agustín Goytisolo o Pere Quart. A partir de la influència del Paul Klee i Saul Steinberg, elaborà una figuració esquemàtica i lírica al voltant del tema de la màquina i del treball, abans de retornar a una reconstrucció arcàdica i domèstica alhora del paisatge mediterrani.

Juntament amb els seus grans amics Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona, Francesc Todó és un dels referents de la cultura del nostre país de la segona meitat del segle XX. Però és sobretot una persona estimada i profundament vinculada a la història d'EINA.

Curs de litografia Francesc Todó a EINA (1982)
1982
E I N A