EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

4 de juliol 2019

Gemma Fontanals, exestudiant d'EINA, LAUS Or pel seu TFM "FIERA"

Gemma Fontanals, exestudiant d'Il·lustració per a publicacions infantils i juvenils i del màster en Disseny Gràfic, TFM del qual ha estat guardonat amb un Laus Or, ens explica la seva experiència com a exestudiant d'EINA.


Abans que res, moltes felicitats pel LAUS Or per “FIERA”, el teu TFM del Màster en Disseny Gràfic. Com va anar tot plegat?

Moltes gràcies! Doncs tot plegat va anar rodat, la veritat. Després d'un curs molt intens, perquè el màster és canyero, tocava fer el treball final, i jo m'ho volia passar bé. Per això vaig escollir fer la gràfica pel FIERA, una fira de fanzines feministes fictícia, unint dos àmbits dels que participo i que m’importen: el món de l’autoedició i la lluita feminista.

El resultat va quedar potent perquè combinava la llibertat de l’escena fanzinera amb la força del moviment feminista, afegint-hi una mica de gresca i una mica de “guasa”, recerca a fons, i molta feina feta amb les mans. A més vaig tenir la sort de treballar amb el Xavier Alamany de tutor, que em va passar els freestyles per bons i em va saber guiar molt bé.

Un cop acabat i defensat l'escola em va proposar presentar-lo als LAUS, i va ser una bona idea perquè ens hem emportat el premi gros. I contentíssimes totes.


De fet, abans del màster en Disseny Gràfic ja havies cursat el curs en il·lustració per a publicacions Infantils i juvenils a EINA. Què et va portar a fer-los?

Sí, correcte! Jo venia de fer Belles Arts i Filosofia, i volia estudiar més coses divertides.

Del curs en il·lustració me n'havien parlat molt bé, i efectivament, va ser un any en què vaig aprendre molt, tant del professorat com de les companyes. D'allà en va sortir el Colectivo Baricela, un grup d'amigues que dibuixem juntes, anem a fires, fem tallers (a l'Espai Barra de Ferro per la passada Festa del Dibuix, per exemple) i autoeditem coses.

Cursant il·lustració em vaig implicar bastant en l'escola, vaig veure com funcionava, i em va convèncer per "allargar la broma" una mica més. Em cridava l'atenció el màster en Disseny Gràfic perquè oferia en poc temps moltes de les eines que em faltaven, i perquè hi veia possibilitats d'entrar al món laboral. I sí, va ser intensíssim, però ha funcionat: ara sé fer moltes més coses que abans, i he trobat una feina on dibuixo i dissenyo i m'ho passo guai.


En què estàs treballant, actualment?

Actualment combino diverses coses. Els matins treballo per la Gemma Terol, una dissenyadora fantàstica amb molts anys de rodatge. Normalment fem feina per a editorials i per a petits negocis, però també hem tocat videoclips, animació, i ara estem desenvolupant un projecte d'estudi. Algunes tardes sóc professora d'il·lustració a LCI Barcelona, una escola de disseny de moda. I també rebo encàrrecs, sovint de muralisme (per l'Escola d'Art de Torelló, o pel Primavera Sound), i porto com puc (prou bé) els projectes personals.


Què és el que més recordes del teu pas per EINA?

El que més recordo d'EINA és que em queia lluny, però que cada dia compartia la tornada a casa amb les companyes, i era un moment bonic. Recordo al Rafa, allà a secretaria, que sempre li estava demanant coses i sempre es portava millor que bé. També el Miguel, l'Esther i el Raffaele al taller de serigrafia, on he passat moltes hores, i on les dones d'EINA vam reivindicar un vuit de març. Recordo el tracte amb el professorat, l'atenció individual, el saber-se els noms, el poder parlar les coses. Recordo les companyes i companys també, amb recorreguts i perfils molt diferents, i recordo la sensació de ser pocs i poder-nos organitzar per fer coses en un entorn que ens ha posat sempre més ajudes que pegues.


Què creus que vas aprendre a EINA que hagis pogut aportar com a valor afegit a la teva feina?

El que he après a EINA és la base per la meva feina, més que un valor afegit! I a part de tot el tema curricular, tant d'il·lustració com de disseny gràfic, i de la formació complementària que pots fer pel teu compte (els tallers de maquetes i de gravat són brutals), algunes de les coses que m'emporto de l'escola són el costum de donar i rebre feedback, l'entomar crítiques, l'entendre diferents processos de treball i trobar-hi el valor, l'actitud de que tot es pot fer, i el saber que sempre pots treballar més, però que també hi ha un punt on has de parar, i que "entregat" és preferible a "perdut en l'espiral infinit de la perfecció".


Quins són els teus plans de futur?

A curt termini, seguir fent coses noves, i que la majoria me les paguin. A llarg termini, tornar al poble a cuidar les gallines.

Gemma Fontanals
Gemma Fontanals
E I N A