EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

18 de febrer 2019

Josep Duran, exestudiant d'EINA, soci a Forma

Josep Duran, exestudiant d'EINA, ens explica la seva experiència com a soci a Forma, estudi de disseny gràfic i il·lustració de Barcelona.


En què esteu treballant, actualment, des de l'estudi?

Ara mateix estem treballant en alguns projectes de llarg recorregut que ens omplen bona part del dia a dia, com per exemple la comunicació del Teatre Nacional de Catalunya o les icones que fem per a Simon (ja en portem més de mil…). A l’hora, tenim projectes més puntuals, com uns llibres per a l’Ajuntament de Barcelona, una campanya per a Ciutat Vella o la identitat d’un forn de pa.


Com has arribat a ser soci de Forma?

De manera força natural: vaig començar fent unes pràctiques de màster i després vaig passar a formar part de l’equip. A Forma no hi ha una estructura massa jerarquitzada, som un estudi petit de tres persones. Tot i això, podríem dir que, quant a responsabilitats, he passat pels rols clàssics de dissenyador júnior i sènior, fins a acabar sent soci de l’estudi.


Les tasques que fas ara són diferents de les que feies abans a l’estudi?

La veritat és que no massa. Segueixo ajudant en alguns projectes i liderant-ne d’altres. A poc a poc vaig entrant en la part de gestió de l’estudi i d’algun client, però encara hi ha molt per aprendre. A l’hora de prendre decisions creatives m’he sentit valorat des del primer dia de pràctiques, així que tampoc és res que hagi guanyat amb el nou estatus.


Com treballeu amb l’equip i quin paper hi té cada membre quan entra un projecte?

Sempre que entra un projecte intentem mirar-nos-el junts, pensar quines vies ens interessaria explorar i, a partir d’aquí, treballar-hi una mica. Al final, cada projecte acaba liderant-lo un dels tres de manera natural, segons les necessitats de la feina i les aptituds de cadascú.


Quan vas acabar els estudis d’EINA, quins van ser els teus primers passos professionalment parlant?

Vaig continuar estudiant un màster i, a la vegada, vaig començar les pràctiques a Forma. Un cop vaig entrar a formar part de l’equip vaig poder agafar una curta excedència per anar a Nova York, a l’estudi Base Design. A la tornada a Barcelona ja em vaig incorporar a l’equip i fins avui.


Què és el que més recordes del teu pas per EINA?

Sonarà molt edulcorat, però els amics. Encara avui visc amb dos excompanys de classe. També seria injust no parlar d’espais tan especials com els jardins, la biblioteca o Barra de Ferro i d’alguns professors dels qui guardo gran record.


Què creus que vas aprendre a EINA que hagis pogut aportar com a valor afegit a la teva feina?

Les eines bàsiques per aprendre a ser dissenyador. Quan acabes d’estudiar, el xoc és important i t’adones que això d’aprendre a dissenyar tot just comença. Amb el temps, però, he valorat algunes lliçons sense les quals m’hagués estat molt més difícil seguir en aquest món.


Quins són els teus plans de futur?

M’agradaria tornar a estudiar. Sempre he pensat que voldria provar alguna disciplina tangent al disseny gràfic. Segurament la il·lustració és el camí més natural per mi, però no descarto la tipografia o el disseny de producte.

Josep Duran
E I N A