EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

24 d'abril 2020

"No som Déus", a càrrec de Karla Cuba

No som Déus és el Treball Fi de Grau d'Karla Cuba, tutoritzat per Artur Muñoz.


Per què els humans, sent els animals més intel·ligents, destrossem el planeta i, en canvi, la resta d’animals del món, suposadament més «ximples», no?

Aquesta va ser la pregunta de partida que em vaig plantejar per iniciar aquest projecte. Els éssers humans hem viscut en una evolució constant. S’ha descobert que en el procés evolutiu del genoma humà actual, l’Homo sapiens comparteix gairebé el 99% dels gens amb el ximpanzé i el bonobo. Actualment, aquestes dues espècies antecessores, es troben en perill d’extinció, com també la majoria d’animals salvatges i exòtics del planeta. Però, en quin moment vam arribar a ser els governants d’aquest món?

Aquest projecte de denúncia n’explica el perquè, partint de la idea que les persones tenim la tendència de posar-nos en situacions límit amb el món que ens envolta per culpa del nostre comportament antropocèntric i consumista. D’aquesta manera, plantejant una situació real on la humanitat es veu incapaç de canviar de manera total i radical, s’analitzen certs problemes com són el sistema capitalista, però també altres aspectes com: la nostra imaginació, la nostra creativitat i les nostres activitats, que són en realitat, la causa de tots els problemes globals que patim.

Així que, finalment, aquest projecte d’investigació explica de manera breu i resumida l’evolució destructiva encarada al medi ambient que hem creat els éssers humans des de la nostra existència fins a l’actualitat a partir d’una animació en 2D, que és una adaptació del llibre Sàpiens. Una breu història de la humanitat, de Yuval Noah Harari.

Fins a quin punt estem disposats a sacrificar el planeta per la nostra comoditat?

No som Déus - Karla Cuba
E I N A