EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

31 de gener 2020

Recerca i disseny aplicats a la calçada

Elena Bartomeu, investigadora en disseny i docent a EINA, va presentar el passat 5 de setembre una recerca que posa en qüestió la vigència de la normativa de la senyalització en carretera. La recerca es va fer pública al Symposium Gràfica 2019, i va ser duta a terme en col·laboració amb Sofia Soldevila i Artur Rivera, estudiants de l’assignatura Ergonomia, percepció i usabilitat.

En el marc de l’aprenentatge es van crear les condicions per mesurar si en les inscripcions tipogràfiques en la calçada és més important la direcció de lectura o el temps de lectura. Segons la normativa vigent (BOE 1986) el temps de lectura determina la direcció. Això genera confusió en molts conductors que, enlloc de llegir TARRA-GONA en les inscripcions de carretera, llegeixen GONA-TARRA. Mitjançant una sèrie d’intervencions tipogràfiques i dues rondes de test, es va demostrar que no s’ha de realitzar una inversió en les síl.labes, tal com preveu el Ministeri de Foment. Inclús en fraccions de dècimes de segon, la direcció de lectura es manté. Aquest fet constata que el més important en la lectura és allò après, i per tant, definit a nivell cultural.

La presentació va ser ben rebuda per la comunitat d’investigadors/es i dissenyadors/es, que van posar sobre la taula d’altres qüestions problemàtiques en relació a la llegibilitat i la senyalització en carretera. També es va valorar positivament la implicació d’estudiants de grau en la realització d’investigacions rellevants per a la societat, i la necessitat de mantenir aquest tipus de projectes en assignatures com Investigació en disseny, incorporada recentment al pla d’estudis del grau en Disseny, a EINA.

Es pot consultar la recerca inicial en format pòster al Dipòsit Digital d'EINA.


Bartomeu, E., Rivera, A., Soldevila, S. (2019, setembre). TARRA-GONA. Direcció de lectura vs. temps de lectura a la carretera. Presentat a la sessió de pòsters de Symposium Grafica 2019. Barcelona, Espanya.

Recerca i disseny aplicats a la calçada - Bartomeu, E., Rivera, A., Soldevila, S.
© Bartomeu, E., Rivera, A., Soldevila, S.
E I N A