EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

23 de març 2020

"The Plant" projecte editorial d'Isa Merino i Carol Montpart, exestudiants d’EINA

Isa Merino i Carol Montpart, exestudiants d’EINA, formen l’equip editorial de The Plant juntament amb Cris Merino. La revista, a més d’oferir continguts de manera senzilla i personal als amants de les plantes, els proporciona una mirada nova d’aquesta temàtica combinant-la amb les obres de persones creatives amb passió per la botànica.


Isa i Carol, us vau conèixer mentre estudiàveu disseny a EINA i després vau coincidir altra vegada a Folch Studio, com passeu d’aquesta relació a fundar The Plant ? Quins van ser els passos que vau seguir i quines les dificultats amb què us vau trobar?

Quan treballes en disseny editorial, participes en la creació de publicacions les idees de les quals ajudes a formalitzar i potenciar. Aquest procés et va encoratjant a crear la teva pròpia publicació, on transmetre allò que t’interessa, creant relacions de col·laboració amb gent amb qui tens moltes coses en comú o amb aquells a qui admires. Així doncs, un bon dia vam decidir llançar-nos-hi i vam començar el procés del que ara és The Plant Magazine. Pel que fa a dificultats, podríem destacar l’econòmica, ja que va ser i segueix sent un projecte de publicació i inversió personal. És difícil però alhora no estem limitades per la temàtica ni hem de complaure una tercera part involucrada.

La temàtica de la revista va tenir alguna cosa a veure amb el fet que decidissiu que els vostres continguts es publiquessin exclusivament en paper? Com ha canviat el format de la revista al llarg dels anys i quina n’és la causa?

Creiem en les peces editorials impreses, no té res a veure com perceps la materialitat d’allò imprès en un entorn digital. Pensar en la mida de la peça i com afecta el lector, seleccionar tipus de paper i tenir cura de la impressió per oferir un producte d’alta qualitat. Avui dia, es consumeix un altíssim nombre d’imatges i contingut digital d’una manera, de vegades, superficial. El fet d’aturar-se a llegir una publicació i mirar alguna cosa impresa tranquil·lament t’ajuda desaccelerar i a parar atenció al contingut prestant més atenció.

La passió per les plantes sembla el punt de trobada de diferents disciplines (poesia, moda, disseny, música, etc.), era aquesta la intenció inicial o ha anat evolucionant espontàniament?

Sí, aquesta va ser la idea original i ha anat evolucionant molt al llarg dels anys. Hem anat obrint les temàtiques cada vegada més i potser ens hem allunyat una mica d’allò que és purament botànic per explorar el món de la natura. Fa un parell d’anys hi va haver una explosió de contingut botànic a Pinterest i a altres xarxes socials que ens va fer reflexionar sobre què podríem oferir als nostres lectors que no puguin trobar en altres fonts de comunicació.

Quin és el criteri per escollir els col·laboradors i els temes de cada número?

Tot sorgeix d’una manera molt fluïda a les reunions. Hi ha una mica de tot; temes que treballem al llarg de mesos o fins i tot anys fins aconseguir-los, altres vegades els col·laboradors proposen un tema interessant i el treballem conjuntament, o fins i tot els nostres propis interessos. En funció d’alguns temes més troncals, treballem la resta del contingut per buscar un equilibri amb el qual estiguem satisfetes.

Hi ha algun algun canvi previst properament o cada número es defineix de manera orgànica durant el procés de creació?

Sí, cada número sorgeix d’una manera molt orgànica. Vam fer un redisseny fa gairebé dos anys i ara estem tancant el número 15, que sortirà al febrer. Per descomptat, sempre procurem introduir canvis i buscar noves maneres de presentar el número per aportar el factor sorpresa que creiem que el lector busca.

Finalment, ens podríeu dir com són les plantes que hi ha a casa vostra o a l’estudi?

A cal ferrer, ganivet de fusta! Crec que cada vegada en tenim menys, preferim tenir menys plantes perquè que tinguin més presència a la casa. El que de veritat ens agrada és sortir a l’exterior, gaudir de la natura salvatge i dels parcs o jardins.

Carol Montpart, Isa Merino i Cris Merino (The Plant)
E I N A