EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Blog d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

22 d'abril 2020

"Velado" i "451, literatura en llamas", a càrrec de Marc Villalba

451, literatura en llamas i Velado són els treballs fi de postgrau de Marc Villalba, al postgrau en Fotografia i disseny editorial.


Marc Villalba 451, literatura en llamas

Moltes persones consideren que cremar llibres és una cosa ofensiva per diferents raons: per a alguns, és una forma de censura que els líders polítics o religiosos apliquen contra aquells que s’oposen a les seves idees. Per a d’altres, cremar llibres públicament significa publicitat gratuïta, l’efecte de la qual és atreure l’atenció cap a llibres que d’una altra manera podrien no haver-se conegut tan àmpliament. És per això que algunes autoritats prefereixen la destrucció privada de llibres.

No obstant això, existeix una pràctica diferent, encara que molt minoritària, de cremar llibres que s’entén com un acte privat i individual d’amor per la literatura. A diferència de la crema com a censura i repressió cultural, aquests altres cremadors de llibres no pretenen eliminar totes les còpies del mateix llibre per evitar que algú altre el llegeixin, sinó que executen certes còpies concretes com un acte de purga de la seva biblioteca, una declaració d’amor a la resta de còpies.

451, literatura en llamas és una revista literària que parla sobre obres perseguides, autors prohibits i llibres que s’han considerat subversius al llarg del temps. També és un espai on la narrativa actual, la visió crítica i la defensa de la cultura com a eina per a la formació de ments crítiques serveixen com a punt de partida per parlar de literatura amb aquelles persones que els apassiona.

La revista 451 va néixer amb la intenció de salvar del foc allò que mai d’haver estat cremat amb la determinació d’enfrontar-se a aquells que creuen que el foc pot silenciar la cultura o eliminar allò que és subversiu. 451 és la publicació feta per aquells que estimen la literatura per a aquells que cremen per ella.

Els objectius principals d’aquest projecte editorial són: determinar la línia editorial, utilitzant part del contingut d’una publicació existent i adaptant-lo; determinar els aspectes més rellevants en la direcció d’art i l’estructura de cada secció de la revista i obtenir un layout per a aplicar-lo a la creació d’una publicació periòdica, amb estructures fixes i variables.


Marc Villalba Velado

Velado (adj.); que està cobert amb un vel, ocult. Esborrat, totalment o parcial, de la imatge del negatiu d’una fotografia per excés de llum.

Que sona de forma apagada, tènue o amb poca sonoritat. Que oculta o dissimula una cosa negativa. Tèrbol, ennuvolat, opac, ombrívol, borrós, tapat.

De velar; custodiar, cuidar amb cura. Igual que latente, existeix, però està ocult i amagat. Sensació o dolor constant, encara que no sigui aguda o punyent.

El treball fotogràfic Velado reuneix algunes de les coses que el meu pare va anar guardant, en capses de paper fotogràfic, durant els anys en què va treballar de dissenyador gràfic en una agència de publicitat. Tots aquests objectes (dibuixos, negatius, esbossos, fotografies, etc.), trobats temps després que ell morís, d’alguna manera segueixen fent-lo present. Trobar aquestes capses va constituir el punt de partida d’aquest projecte. Les fotografies que van sorgir després, com a resposta a aquesta presència, completen la història parlant de la seva absència tal com jo la visc. Presència i absència construeixen, així, un relat allunyat del discurs racional, per parlar des de la intuïció i la metàfora. Totes dues dialoguen aprofundint en conceptes tan universals com la pèrdua, el record, el pas de el temps o l’acceptació.

Per a la formalització del llibre, es va treballar en tot moment en la construcció d’un llibre-objecte que oferís la possibilitat d’obtenir diferents lectures. L’enquadernació permet encarar-lo com un únic volum o com dues peces enllaçades, l’una al costat de l’altra. Durant l’edició, es van disposar imatges perquè apareguessin en totes dues parts de el llibre un cop desplegat, oferint una guia per al lector que volgués seguir el relat tal com va ser concebut. Obviar aquest recurs ofereix la possibilitat de fer una lectura aleatòria, generant així noves interpretacions.

Projecte finalista del Fiebre Dummy Award 2019, dins del Fiebre Photobook Festival.

451, literatura en llamas - Marc Villalba
E I N A